Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

NASA speră ca prima „plimbare” în spaţiu realizată de două femei astronaut să inspire noi generaţii

NASA a confirmat marţi că astronautele Anne McClain, 39 de ani, şi Christina Koch, 40 de ani, vor fi protagonistele la 29 martie a primei plimbări spaţiale a două femei, exprimându-şi speranţa ca acest eveniment să inspire noi generaţii, relatează EFE.

Mary Lawrence – director principal de zbor al acestei ieşiri în spaţiu, care face parte din Expediţia 59 ce include alte două misiuni extravehiculare – a explicat la conferinţa organizată la Johnson Space Center de Houston (Texas) că, dacă totul decurge conform planificării, „Anne şi Christina vor avea oportunitatea de a lua parte la prima expediţie fără participarea bărbaţilor”. „Va fi un moment de mândrie pentru NASA”, a asigurat Lawrence, care în acea zi va supraveghea această misiune de pe Pământ, alături de Jackie Kagey. Anne McClain, care este comandant al forţelor armate americane şi a fost pilot de elicopter, se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) unde mai mulţi experţi internaţionali colaborează cot la cot.

Christina Koch, absolventă de Electrotehnică şi care a participat la expediţiile de la Polul Sud şi Antarctica, va efectua la 14 martie primul său zbor în spaţiu. Anne şi Christina, care fac parte din promoţia de astronaute a anului 2013, compusă 50 % din femei, vor avea ca misiune să înlocuiască un set de baterii. La 22 martie, cu şapte zile înainte de ieşirea în spaţiu pe care o vor realiza cele două astronaute, McClain, asistată de colegul său Nick Hague, vor trebui să înlocuiască bateriile nichel-hidrogen (NiH) cu baterii Lithium-Ion pentru alimentarea cu energie a unuia dintre panourile solare ale ISS.

O a treia ieşire în spaţiu, la care vor participa Hague şi David Saint-Jacques de la Agenţia Spaţială Canadiană, este programată pentru 8 aprilie şi va avea ca obiectiv instalaţiile de cablu ale ISS. Această instalaţie stabileşte ruta de alimentare a braţului robotic construit în Canada – Candarm2. Se aşteaptă ca cele trei „plimbări”, identificate cu numerele 52, 53 şi 54, s aibă o durată de aproximativ 6,5 ore, potrivit estimărilor NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?