Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

ȘASE MILIOANE DE EURO pentru terenurile fostei fabrici Mopaf. Lichidatorul vrea să le vândă Primăriei Focșani

Terenurile fostului Mopaf ar putea fi preluate de Primăria Focșani pentru realizarea unor obiective de interes local. Primarul Cristi Misăilă a anunțat, aseară, că lichidatorul judiciar al firmelor care au preluat activitatea Mopaf a informat administrația locală despre intenția de a vinde terenurile pe care se află resturile fabricii de mobilă. Este vorba de peste 19 hectare de teren, deținute de cele două firme, Focșani Investment și Walltech Engineering&Consulting. Valoarea totală a terenurilor a fost estimată de lichidator la aproape șase milioane de euro. Cea mai mare suprafață de teren este în proprietatea Focșani Investment, respectiv 13,4 hectare, iar a doar firmă, Walltech Engineering&Consulting, deține 5,7 hectare, în total 19,2 hectare. Lichidatorul a anunțat că terenurile nu sunt grevate de alte sarcini și așteaptă acum un răspuns din partea primăriei. Primarul Misăilă le-a explicat consilierilor locali că, în cazul în care vor fi de acord cu achiziția acestor terenuri, urmează aplicarea procedurilor legale, respectiv adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local pentru evaluarea terenurilor de către un expert. Ulterior, în funcție de valoarea stabilită de acesta, se poate începe o negociere cu lichidatorul judiciar pentru achiziția terenurilor.

Primarul Cristi Misăilă a mai arătat că cele două firme care dețin patrimoniul Mopaf au datorii de circa 740 mii euro către bugetul local. Pentru acești bani municipalitatea este înscrisă la masa credală dar, mai mult ca sigur, nu îi va recupera vreodată ținând cont de datoriile pe care le au firmele respective la creditori. În plus, sursa de finanțare pentru achiziția terenurilor nu poate fi bugetul local ci doar un credit bancar. Chiar și în aceste condiții, achiziția terenurilor este oportună pentru municipiul Focșani. Este un teren situat în centrul municipiului care poate căpăta diferite destinații, de la parcuri, construcție de unități școlare și chiar locuințe. Cred că este de importanță strategică acest obiectiv și s-ar schimba total fața orașului dacă ar fi pus în valoare cu diverse obiective de interes public, a spus primarul Misăilă.

Terenul fostului Mopaf este situat în zona industrială a municipiului, în jurul centralei termice ENET și este util pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în oraș. Pe acest teren ar putea fi realizată legătura între străzile Militari și Anghel Saligny, decongestionând traficul de pe bulevardul București. Dacă preluarea terenurilor va deveni realitate, se va putea dezvolta zona industrială din jurul ENET, care va putea funcționa la capacitate și va mai reduce din costuri pentru consumatorii casnici din municipiu. În plus, aici poate fi amenajat un parc, soluție pentru a mai crește suprafața de spațiu verde din municipiu, aflată sub norma europeană.

Fabrica de mobilă a fost înființată în urmă cu mai bine de 40 de ani. Combinatul de Prelucrare a Lemnului sau CPL-ul, cum se numea înainte de Revoluție, a fost construit de ingineri din Suedia. În vremurile bune, fabrica era una dintre cele mai mari din Focșani, cu circa 1.200 de angajați. În 2006 a început declinul Mopaf, după ce terenul și bunurile au ajuns la grupul de firme Avrig 35, al cărui administrator era Alexander Etienne Hergan, cetățean americano-român. Ulterior, terenurile au fost vândute către două companii, Focșani Investment și Walltech Engineering&Consulting. Cele două firme au avut probleme financiare imediat după ce planurile imobiliare pentru această zonă au fost blocate de criza financiară. Conform unui raport din 2012, cel mai mare creditor era Bancpost, instituția care finanțase achiziționarea terenurilor. Banca trebuie să recupereze 3,8 milioane euro, adică peste jumătate din datoriile totale ale firmei. Ulterior, după pronunțarea falimentului în 2013, lichidatorul de la Focșani Investment a scos la vânzare terenurile și clădirile din patrimoniu însă nimeni nu s-a arătat interesat de această zonă, mai ales că un proiect rezidențial este dificil de realizat în această zonă industrială.

Monitorul de Vrancea a relatat în mai multe rânduri despre zona respectivă, un reportaj pe această temă putând fi citit accesând linkul – https://monitoruldevrancea.ro/2015/07/08/video-oroarea-din-inima-focsaniului-atentie-imagini-cu-impact-emotional/

2 COMENTARII

  1. Fabrica de mobila,numita la inceput IPROFIL,a fost construita la inceputul anilor 60.Sectia de placi fibrolemnoase(PFL) a fost construita de suedezi dupa 1969,Odata cu aceasta sectie s-a construit centrala de termoficare care producea si aburul necesar procesului de productie.Centrala a permis cu timpul si incalzirea cartierelor si asigurarea apei calde pentru locuitorii orasului.Asa a aparut ENET,care produce energie electrica si termica.Sa speram ca nu vom mai vedea pe acest loc balarii,ca acolo va apare ceva util cetatenilor din Focsani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?