Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Doi preoţi, trimiși în judecată deoarece ar fi oficiat fără drept slujbe religioase ortodoxe, achitaţi de judecătorii focșăneni

Preoţii Giorgică Vatră şi Neculai Goleşteanu, primul destituit din slujirea clericală de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și  Vrancei, iar cel de-al doilea caterisit printr-o hotărâre definitivă a aceleiaşi entităţi, trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani pentru exercitarea fără drept a unei profesii, au fost achitaţi de instanţă. Decizia a fost luată miercuri de magistraţii de la Judecătoria Focşani şi nu este definitivă. “(…) achită pe inculpatul GOLEŞTEANU NECULAI, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi (…) respinge ca neîntemeiate pretenţiile civile formulate de partea civilă ARHIEPISCOPIA BUZAULUI SI VRANCEI. (…) Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror, parte civila si inculpat. Pronunţată în şedinţă publică , astăzi, 30 ianuarie 2019”, este decizia judecătorilor în cazul preotului Goleşteanu.

Situaţia este aceeaşi şi în cazul preotului Giorgică Vatră. “(…) achită pe inculpatul VATRĂ GEORGICĂ, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi (…) respinge ca neîntemeiate pretentiile civile formulate de partea civilă ARHIEPISCOPIA BUZAULUI SI VRANCEI. (…) Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror, parte civilă şi inculpat. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30 ianuarie 2019”, se arată în hotărârea magistraţilor în cazul preotului Vatră.

Cei doi preoţi au fost trimişi în judecată la finele anului 2017 după ce la Parchet s-au făcut sesizări de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei cu privire la faptul că ei au continuat să oficieze slujbe şi servicii  religioase, ca preoţi ortodoxi, chiar și după ce au fost destituiți, folosind veşminte şi obiecte liturgice specifice Cultului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) într-un spaţiu amenajat ca lăcaş de cult, amplasat la parterul unui bloc sau în alte locuri, dar şi la un cimitir din Buzău, în cazul preotului Goleşteanu.

La audierile de la Parchet, preotul Vatră a recunoscut că exercită activităţi specifice profesiei de preot şi a susținut că activitatea sa se desfăşoară ca membru al grupării ortodoxe „Sfântul Andrei și Nectarie”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?