Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Deputatul Tîlvăr, întâlnire cu ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic al statelor membre UE, acreditați la București

Întâlnirea doamnei Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatul României și a domnului Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, cu ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic al statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați la București.

Parlamentul României a organizat miercuri, 16 ianuarie 2019, la Palatul Parlamentului, o întâlnire cu ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic ai statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați la București, în contextul exercitării Președinției României la Consiliului UE. Pe lângă rolul de informare cu privire la calendarul dimensiunii parlamentare a Președinției române, întrevederea a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de opinii și o discuție eficientă, cu scopul asigurării unui mandat de succes. A fost subliniat de asemenea, faptul că, la nivelul parlamentului României și al instituțiilor naționale relevante, se întreprind toate demersurile logistice și de protocol necesare pentru a asigura o bună desfășurare a reuniunilor pe care România le va găzdui pe durata Președinției la Consiliul UE.

Angel Tîlvăr a subliniat că în Parlamentul României nu există partide extremiste și nici discurs eurosceptic, ceea ce este în favoarea unei președinții lucrative, accentuând necesitatea abordării pragmatice și fezabile a dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului UE, astfel încât cetățenii să poată percepe mai bine valoarea adăugată a proiectului european și să beneficieze de rezultate concrete. În acest sens, președintele Comisiei pentru afaceri europene a menționat că România va acționa ca “honest broker”, urmărind să se concentreze pe aspectele de interes comun pentru statele membre UE.

A fost reiterată ideea unității, a consensului, pentru că, așa cum a fost menționat de unii diplomați prezenți, “suntem mai puternici dacă reușim să exprimăm lucrurile într-o manieră unitară, comună”. La invitația domnului Angel Tîlvăr, diplomații și-au exprimat opiniile, sugestiile și întrebările cu privire la elementele de logistică, protocol, dar și de conținut. Totodată, a fost exprimat interesul pentru prezența candidaților la alegerile europarlamentare, ca “voci relevante”, la dezbaterile organizate în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției României a la Consiliul UE.

Totodată, membrii corpului diplomatic au adus în discuție necesitatea stimulării prezenței cetățenilor la vot în alegerile europarlamentare și, implicit, nevoia de a aduce cetățenii mai aproape de proiectul European. În acest context, domnul Angel Tîlvăr a precizat că anul trecut, la nivelul întregii țări s-a desfășurat o amplă campanie de consultări cetățenești, cu o largă participare, ceea ce demonstrează că românii sprijină proiectul european, iar parlamentele naționale trebuie să-și îndeplinească misiunea, îmbunătățind dialogul cu cetățenii, sporind astfel încrederea acestora în elaborarea politicilor UE.

“Întâlnirea (…) a fost o discuție pe care o apreciez ca fiind deschisă, aplicată, utilă. Cooperarea la nivel parlamentar și diplomatic a statelor membre este esențială pentru reușita Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene, iar reuniunea de astăzi (miercuri-n.r.) este un bun prilej pentru a reitera angajamentul ferm al Parlamentului României privind abordarea deschisă și transparentă a întregului proces de pregătire și exercitare a mandatului”, a concluzionat președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, domnul Angel Tîlvăr.

 

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?