Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Câte DOI ÎN PAT la Pediatria Spitalului Județean din cauza afecțiunilor respiratorii

Numărul pacienților minori care suferă de afecțiuni respiratorii acute a crescut în ultimele zile atât de mult, încât medicii de la Spitalul Județean de Urgență sunt nevoiți să-i așeze în pat și câte doi. „Avalanșa” de copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani nu i-a luat însă prin surprindere pe medicii care se așteptau la un număr mare de cazuri, dat fiind faptul că ne aflăm într-o perioadă de vârf pentru infecțiile respiratorii acute, cei mai afectați fiind copiii și vârstnicii.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la nouă. Cea de-a noua persoană care a murit din această cauză este un bărbat de 40 de ani din judeţul Arad. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal. Bărbatul a fost confirmat cu virus gripal AH1.

Medicii din cadrul secției de Pediatrie ai Spitalului Județean de Urgență îi trimit la Infecțioase pe pacienții care manifestă simptome specifice gripei. „Este destul de aglomerat, dar ne așteptam, e perioadă de vârf epidemiologic. Noi nu putem confirma gripa, dacă avem suspiciuni îl trimitem la Infecțioase. Sunt multe afecțiuni respiratorii acute, iar la copilul mic evoluează destul de imprevizibil. La momentul ăsta avem internați în spital mai mulți pacienți decât numărul de paturi pe care-l avem. Punem și câte doi în pat, e mai greu în perioada asta, dar încercăm să ne descurcăm. Este aglomerat, dar deocamdată ținem sub control situația. Avem pacienți de toate vârstele, pornind de la nou-născuți până la 18 ani. Este avalanșă pe toate sectoarele, și copii mari și preșcolari, sugari”, ne-a declarat dr. pediatru Mihaela Prodan, medic șef al secției de Pediatrie.

Potrivit medicilor, „avalanșa” de pacienți a început în urmă cu o săptămână.  Cadrele medicale spun că se așteaptă ca-n perioada imediat următoare, odată cu începerea cursurilor și terminarea perioadei de vacanță, numărul de pacienți să crească și mai mult. „Le recomandăm ca la primele semne să meargă la medicul de familie. Să consulte neapărat un medic, nu să folosească automedicația. Simptomele afecțiunilor respiratorii acute sunt: febră, disfagie (dificultatea trecerii bolului alimentar din cavitatea buco-faringiană în esofagul cervical), disfonie (modificare a calităţii vocii care devine răguşită, stinsă, prea ascuţită, prea gravă sau bitonală), tuse, refuzul alimentației, vărsături alimentare. Trebuie exclusă automedicația acasă, nu ne apucăm de cumpărat antibiotice din farmacii. Trebuie să mergem la medicul de familie, ori în policlinica spitalului, Ambulatoriul spitalului are cabinet de Pediatrie, iar sâmbăta și duminica noi suntem aici, pentru a asigura serviciul de Urgență. Până în prezent nu am avut cazuri foarte grave, nu am avut nimic ieșit din comun. Sunt într-adevăr afecțiuni respiratorii acute la sugarul mic, care se complică de regulă cu insuficiență respiratorie, dar sunt ținute sub control”, a mai delcarat dr. Prodan.

Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a fost înființată odată cu spitalul, în anul 1970, se află la etajul cinci și este destinată unei game variate de patologii ale pacienților cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Secția pune la dispoziție 45 de paturi, dispuse în 16 saloane. Două dintre saloane sunt destinate școlarilor, băieți și fete, alte două saloane sunt destinate preșcolarilor, iar restul saloanelor sunt pentru sugari. Secția Pediatrie dispune de un Sector Respirator, destinat afecțiunilor respiratorii, și de un Sector Digestiv, destinat pacienților cu afecțiuni digestive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?