Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Organizaţii neguvernamentale anti-discriminare fac apel la boicotarea reţelei sociale Facebook

Reţeaua socială Facebook, considerată mult timp o portavoce pentru disidenţii politici sau pentru apărătorii libertăţilor, se confruntă acum cu mânia puternică a unor organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor civice şi cu un apel la boicotare, relatează miercuri AFP.

Într-o scrisoare datată marţi şi adresată patronului Facebook, Mark Zuckerberg, circa treizeci de asociaţii pentru apărarea drepturilor civice şi ale minorităţilor etnice sau religioase cer ca el să renunţe la preşedinţia Consiliului de administraţie sau ca grupul să prezinte scuze ”tuturor organizaţiilor vizate de Definers Public Affairs”, o firmă de relaţii publice cu metode ferme şi controversate, angajată de către Facebook. ”Conducerea dumneavoastră este incapabilă să răspundă preocupărilor legitime ale apărătorilor drepturilor civice” şi să lupte eficient împotriva conţinuturilor discriminatorii, se afirmă în scrisoare, care critică Facebook pentru că a ales ”în mod deliberat să vizeze” unele ONG-uri critice pentru a le reduce la tăcere sau pentru a deturna atenţia. Printre semnatarii scrisorii figurează organizaţii precum Muslim Advocates, Bend the Arc Jewish Action sau Freedom from Facebook.

Zguduit de polemici repetate de aproape doi ani (pe tema datelor, a pirateriei, a dezinformării etc.), Facebook-ul a fost violent criticat în noiembrie pentru că a apelat la firma Definers Public Affairs. Această firmă este acuzată că a difuzat informaţii false în încercarea de a discredita mai multe grupuri critice faţă de Facebook şi de a face o legătură între ele şi filantropul miliardar George Soros, considerat ”oaia neagră” a republicanilor şi ţinta a numeroase atacuri antisemite. De atunci, Facebook a rupt contractul cu Definers.

Printre semnatarii scrisorii se află şi puternica asociaţie pentru apărarea drepturilor persoanelor de culoare NAACP. Asociaţia a lansat în paralel marţi un apel la boicotarea, timp de o săptămână, a reţelei sociale (şi a filialei sale Instagram) via hashtag #LogOutFacebook (Deconectaţi-vă de la Facebook).

Potrivit AFP, este dificil de evaluat impactul unui astfel de apel la deconectare. Facebook-ul are aproape 2,3 miliarde de utilizatori în lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?