Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Eveniment dedicat copiilor născuți prematur, la Spitalul Județean

          Copiii născuți prematur la maternitatea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani vor fi sărbătoriți sâmbătă, 17 noiembrie, cu ocazia Zilei mondiale a prematurităţii. Începând de la ora 11, în sala de alăptat, va avea loc un eveniment la care au fost invitați mai mulți copii născuți prematur în Spitalul Județean, însoțiți de mămicile lor. „Sâmbătă este Ziua Mondială a prematurului. La Spitalul Județean Focșani îngrijim și prematuri. Avem pregătite mai multe surprize, pentru micii noștri luptători. Suntem pregătiți să avem alături de noi în jur de 12 copii, printre care și tripleți. La acest moment avem în maternitate doi copii născuți prematur”, ne-a declarat Iuliana Moroiu, asistenta șefă a secției de Neonatologie.

          Invitații vor avea parte de mai multe surprize din partea personalului medical. Ei vor primi tricouri personalizate cu mesajul „Am fost prematur la … Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani”.

          Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.

Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Mai exact, rostul Zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature, cât şi perfecţionarea actului medical şi găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.

          Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură, care pot fi evitaţi însă de viitoarele mame, se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani. Pe de altă parte, aparatura menţionată include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematur.

          Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, din noiembrie 2017, România are una dintre cele mai sumbre statistici privind mortalitatea infantilă în Europa: o rată de 7,4 copii dintr-o mie de nou-născuţi mor în ţara noastră înainte de a împlini un an, prin comparaţie cu media europeană, de două ori mai mică (3,7‰). Analizele realizate de „Salvaţi Copiii” au arătat că echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, deoarece 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

          Mai mult, există un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuţi şi de linii de gardă pentru neonatologie, acestea din urmă inexistente în maternităţile de nivel I. În România, aproximativ 20.000 de copii se nasc anual înainte de termen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?