Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrancea nu are spitale de top


Toate spitalele din Vrancea vor fi clasificate în cinci categorii, în funcție de nivelul de competență oferit, deoarece Guvernul a aprobat „Strategia Națională Actualizată de Raționalizare a Spitalelor pe perioada 2011-2012”. Cum clasificarea va sta și la baza finanțării de la buget a fiecărui spital, este posibil ca unele să nu mai supraviețuiască. Å¢inând cont că semnarea Contractului Cadru a fost amânată până la data de 1 iunie, spitalele vrâncene care încă se află la Ministerul Sănătății (MS), vor rămâne sub egida acestei instituții până când se va stabili dacă vor fi comasate sau vor rămâne de sine stătătoare, iar actul normativ va intra în vigoare. MS propune ca spitalele să fie clasificate în funcție de competență, pe cinci niveluri de categorii, în funcție de resursele materiale, umane și a capacității de a asigura asistență medicală de urgență și pacienților în stare gravă. În funcție de categoria în care va intra, spitalul va primi și finanțarea. Zilele următoare vor fi publicate în Monitorul Oficial normele metodologice, după care spitalele vrâncene vor fi clasificate în funcție de competență.

Niciun spital vrâncean de top

Potrivit clasificării stabilite de către MS, județul Vrancea nu va avea niciun spital cu grad foarte înalt de competență, dar Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani va fi singurul care va deține cel mai mare grad de competență, respectiv categoria III, cu nivel de competență mediu pentru afecțiuni cu grad mediu de complexitate. Celelalte spitale vrâncene se vor încadra în categoriile IV, respectiv V, deoarece fie sunt de monospecialitate, fie deservesc populația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecțiuni cu grad mic de complexitate. Singurul spital de monospecialitate din Vrancea, mai exact cel de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, care este vizat de măsura MS privind comasarea sau desființarea, se va încadra în nivelul V de competență. „Noi ne încadrăm în nivelul cinci de competență, fiind spital de psihiatrie cronici. Nu ne facem pro-bleme. Așteptăm normele metodologice care vor apărea zilele următoare, iar în termen de 30 de zile vom face fișa de autoevaluare a unității „, a declarat Costel Negoescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. Spitalul din Vidra, o altă unitate spitalicească vizată de comasare, corespunde nivelului IV de competență, potrivit spuselor managerului unității, Ion Doldor. „Noi ne încadrăm cam în nivelul IV de competență, pentru că dispunem de cele patru secții de bază, respectiv Interne, Pediatrie, Obste-trică Ginecologie și Chirurgie. Aștept normele metodologice pentru a putea ști criteriile care trebuie să le urmez în vederea efectuării evaluării spitalului. Oricum, secțiile au un grad de adresabilitate foarte ridicat, avem chiar și doi pacienți într-un pat. De exemplu, numai luna aceasta am avut 87 de pacienți la Pediatrie”, a declarat acesta. Se pare că actuala guvernare a mai găsit o găselniță pentru a putea să condamne mii de persoane la suferință, ținând cont că în Vrancea există anumite unități spitalicești care nu s-ar putea înscrie în niciun nivel de competență, și, practic, vor fi închise.

***
Potrivit MS, clasificarea spitalelor înseamnă creșterea eficienței funcționării spitalelor prin evitarea suprapunerilor și paralelismelor între  unitățile spitalicești, dar și asigurarea accesului echitabil al cetățenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scădea deoarece, odată cu clasificarea în funcție de competență, se va evita internarea la nivele inferioare de asistență spita-licească a pacienților cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvați la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar și pentru planificarea dezvoltării rețelei spitalicești în concordanță cu necesitățile populației. Conform proiectului de act normativ, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, spitalele sunt obligate să solicite, în scris, direcției de sănătate publică din aria administrativ teritorială unde își desfășoară activitatea, clasificarea în noile condiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?