Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Interviurile lui Muscalu. Ladislau Boloni: „Jucătorii români joacă tot timpul cu frâna de mână trasă“

Ladislau Boloni recunoaște că fostul său elev, Ronaldo, a ajuns la cele mai bune echipe din lume nu doar datorită talentului său natural, ci şi datorită muncii pe care o depune zilnic. Ronaldo are exigenţa de a fi cel mai bun, s-a născut cu această voinţă. Are nevoie să fie primul, pentru a fi satisfăcut, spune Boloni. Se implica total în antrenament, fără să dea dovadă de un respect prea mare faţă de cei mai buni jucători.

Antrenorul care l-a promovat pe Cristiano Ronaldo în fotbalul mare, la doar 16 ani, face furori în campionatul Belgiei, cu Anvers. Boloni a acceptat să vorbească despre fotbalul românesc actual, dar și despre marile rezultate ale echipei Steaua, cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

 

Ați ajuns pe locul trei în campionatul Belgiei. Visați la titlu?

Nu putem visa la titlu. Ar fi o mare greșeală să nu ne purtăm natural și să începem să visăm. Nu e încă momentul. Dacă vrem să ne împlinim visul, trebuie să muncim. Mult și intens. Nu putem pica în capcana visului unor analiști. Poate că ei nu au văzut a doua repriză cu Genk. Sau au uitat-o prea repede.

 

Multe voci susțin că ați plecat de la națională în 2001 fără să regretați…

Nu este adevărat. Am plecat la Sporting Lisabona, cu care am câștigat în acel sezon trei trofee: Campionatul Portugaliei, Cupa și Supercupa. L-am promovat pe Cristiano Ronaldo la 16 ani. La finele sezonului, Cristiano a fost acontat de Manchester United pentru 15 milioane de euro. Sunt fericit că am fost inspirat să-l promovez la echipa mare pe Ronaldo. Mai mult decât atât, i-am schimbat și pozitia din teren, din cea de atacant central, în banda dreaptă sau stânga. Este un geniu. Este „Balonul de Aur” și sunt fericit că am pus și eu o caramidă la cariera celui mai bun jucător al lumii.

 

Când ați vorbit cu Cristiano ultima oară?  

Important este că, de câte ori are ocazia, alături de Mourinho, Pellegrini, Ferguson, numele meu este amintit în aproape fiecare interviu.

 

Cum era Ronaldo la 16 ani?

Un fotbalist talentat, care mai exagera cu driblingurile. Ronaldo a ajuns acolo unde este nu doar datorită talentului său natural, dar şi datorită muncii pe care o depune zilnic. Dă totul, vrea să fie cel mai bun. Are exigenţa de a fi cel mai bun, s-a născut cu această voinţă. Are nevoie să fie primul, pentru a fi satisfăcut. Se implica total în antrenament, fără să dea dovadă de un respect prea mare faţă de cei mai buni jucători ai noştri. Nu se temea de nimic, în special de duelurile unu contra unu. Sunt mândru că am antrenat un astfel de jucător.

 

Cât de mult contează investitiile în centrele de copii și juniori?

Acesta este un fotbal sănătos. Trebuie gestionată foarte bine dezvoltarea fotbalului începând din sectorul juvenil, dar acest lucru trebuie știut cum se face. Merită investit în jucătorii români, care să întărească echipele de club și apoi echipa națională. Steaua, de exemplu, face un lucru bun, pentru că oferă mulți fotbaliști primei reprezentative. Poți lua campionatul în Liga 1 cu jucători străini, e OK, te laudă lumea ca patron, ai făcut o treabă bună, mergi în Europa, acumulezi și acolo puncte, dar să faci performanță la nivel de club doar cu străini nu este folositor pentru fotbalul românesc, pentru echipa națională! Steaua, Dinamo, văd că sunt cluburi care investesc în români. Și bine fac.

 

Credeți că Steaua 1986 a fost cea mai bună echipă din fotbalul românesc?

Ce este clar pentru toată lumea care a urmărit meciurile din era Steaua anilor 1985-1990, pot afirma că echipa din Ghencea a fost singura care a jucat fotbal curajos, total. Noi, românii, suntem maniaci cu posoesia mingii și nu a jocului direct, pe poartă, cu acțiuni în viteză. Poate așa ne formăm jucătorii. Să jucăm cu frîna de mână trasă! Și Generația de Aur cam tot așa juca. Steaua rămâne singura echipă care și-a impus jocul. Avea personalitate.

 

Când va mai cuceri România o cupă europeană?  

E foarte greu în fotbalul actual. Ne putem gândi doar la Europa League. Dar și acoloo este din ce în ce mai rău! Tot Steaua a fost la un pas de a juca finala acum câțiva ani. Liga Campionilor nu va mai fi adusă în Romania, decât să fie expusă la muzeu.

 

„Golul în poarta lui Dino Zoff îmi este în suflet”

 

Aveți 108 selecții la naționala României. Ce reprezintă golul cu Italia din 1982?

Îmi este în suflet. Italia era campioana mondială în acele vremuri. Am dat gol după o schemă bine lucrată la antrenamente. Regretatul Ilie Balaci mi-a dat pasa de gol. Mircea Lucescu avea o sumedenie de trasee și scheme pentru naționala Romaniei. Unele ne-au ieșit!

 

Care sunt asemănările și diferențele dintre naționalele din anii 80 și 90?

Jucători fabuloși. Antrenori de mare calitate. Două generații diferite, dar cu foarte multe asemănări. Performanțe importante pentru ambele echipe. Fotbalul românesc nu duce lipsă de talante! Din păcate, fotbalul nostru trăiește doar din excepții. Nu se lucrează așa cum trebuie cu copiii și juniorii. Sunt departe de fotbalul mare.

 

Concret?

Metodele de pregătire sunt învechite. Nu numai jucătorii trebuie să se pregătească, ci și antrenorii. Este obligatoriu să meargă la cursuri și stagii de pregătire la marile academii din Europa.

 

Ați cucerit multe trofee pe unde ați antrenat…

Sporting Lisabona, Rennes, Standard Liege, Nantes, Monaco, PAOK Salonic, Lens… amintiri frumoase. Titluri cucerite, cupe ale țărilor respective. În Belgia am fost desemnat antrenorul sezonului 2007-2008. Perioade frumoase din cariera de antrenor.

 

„România nu știe să facă muncă de calitate pentru tineri“

 

Când vom face performanță adevărată cu naționala?  

Atunci când vom ieși din grupe la un turneu final. Calificarea nu înseamnă performanță. Dacă te califici mai departe, atunci te poți declara mulțumit. Nu știu când vom reuși să facem rezultate mari. Avem un grup bun. Sunt convins că noua conducere tehnică, în frunte cu Cosmin Contra, va avea un traseu bun.

 

Ce trebuie făcut?

Din păcate, ne îngrijorăm doar atunci când realitatea ne izbeşte în faţă, atunci intrăm în panică. Adevărul e ăsta: România nu ştie să facă muncă de calitate pentru creşterea tinerilor. Aruncăm vorbe a la general, dar concret nu facem nimic. Trebuie să ne stabilim priorităţile. Să vedem ce e de făcut, când şi cu cine. Deocamdată, n-avem nicio cunoştinţă despre asemenea idei.

 

Steaua – Anderlecht 3-0 și Steaua – Barcelona 2-0…

Emoții mari. Meciuri care vor rămâne în istoria fotbalului românesc și European. O echipă dintr-o țară comunistă s-a impus în fața monștrilor sacri ai fotbalului.

 

Câteva gânduri pentru focșăneni…

Multă sănătate și să susțină fotbalul. Sportul înseamnă sănătate și bucurie. Dați copiii la fotbal! Educatie și respect. Vă aștept să veniți cu copiii de la Clubul Prosport Focșani la Academia celor de la Anvers. Așa cum ați venit cu ei pe vremea când făceam antrename la Salonic, vă aștept cu mare drag! Felicitări pentru ce faceți cu copiii.

 

CV Ladislau Boloni

Data naşterii: 11 martie 1953 (65 de ani)

Locul naşterii: Târgu Mureş

Echipele la care a jucat: ASA Târgu Mureş (1970-1984), Steaua (1984 – 1987), Racing Jet Wavre (1987 – 1988), Creteil (1988 – 1989), Orleans (1989 – 1992)

Selecţii la echipa naţională: 108 (1975 – 1988)

Echipele pe care le-a antrenat: Nancy (1994 – 2000), naţionala României (2000 – 2001), Sporting Lisabona (2001 – 2003), Rennes (2003 – 2006), Monaco (2006), Al – Jazeera (2007 – 2008), Standard Liege (2008 – 2010), Al – Wahda (2010), Lens (2011), PAOK (2011-2012), Al Khor (2012)

Performanţe: a promovat echipa Nancy în Ligue 1, a câştigat campionatul şi Cupa cu Sporting Lisabona în 2001, a calificat în UEFA Rennes în 2005, a câştigat cu Standard Liege campionatul în sezonul 2007 – 2008, după 25 de ani

 

Jucători importanţi antrenaţi de Boloni în carieră:

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Ricardo Quaresma (Sporting)

Mario Jardel (Sporting)

Petr Czech (Nantes)

Raphael Varane (Lens)

Yaya Toure (Monaco)

Dante (Sporting)

Alex Witsel (Standard Liege)

Phillip Cocu (Al-Jazeera)

Salpingidis (PAOK)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?