Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bicicliști amendați după ce au pedalat în stare de ebrietate

Acţiune pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicaţi biciclişti

De la începutul acestui an, pe raza judeţului Vrancea, 18 biciclişti au fost implicaţi în accidente rutiere, produse din cauza nerespectării de către aceştia, a regulilor de circulaţie. Ieri, 12 septembrie, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Focșani au participat la o acțiune organizată de Serviciul Rutier Vrancea pentru combaterea nerespectării normelor rutiere de către biciclişti şi pentru prevenirea accidentelor rutiere în care aceştia sunt implicaţi.

Astfel, s-a acționat pe raza municipiului Focșani și a localităților din mediul rural unde s-au înregistrat accidente rutiere grave din cauza nerespectării regulilor de circulaţie de către bicicliști. În urma activităților desfăşurate, au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. S-a constatat că o parte din bicicliști nu cunosc corespunzător legislația rutieră, în ceea ce privește dotarea bicicletelor și respectarea indicatoarelor și marcajelor rutiere.

Au fost depistați bicicliști care conduceau biciclete pe drumurile publice fără a purta veste reflectorizante pe timpul nopții sau aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, punându-și în pericol viața și integritatea personală. De asemenea, poliţiştii rutieri au discutat cu bicicliştii, în vederea conştientizării acestora cu privire la pericolele la care se expun, nerespectând legislaţia rutieră.

Exemple semnificative:

În cadrul acțiunii, pe  raza comunei Suraia polițiștii rutieri au depistat un biciclist, în vârstă de 60 de ani, având o concentrație alcoolică de 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe raza comunei Biliești a fost depistat un biciclist, în vârstă de 63 de ani, având o concentrație alcoolică de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot pe raza comunei Biliești a fost depistat un biciclist, în vârstă de 39 de ani, având o concentrație alcoolică de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cei trei bicicliști au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 870 lei.

Exemple evenimente rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie de către bicicliști:

În cursul lunii iulie a.c., un bărbat de 68 de ani, în timp ce conducea o bicicletă cu defecțiuni la sistemul de frânare pe raza comunei Cotești și având o alcoolemie de 2,00% alcool pur în sânge, a părăsit partea carosabilă într-o curbă la stânga și a suferit leziuni grave. Din nefericire, evenimentul s-a soldat cu decesul biciclistului.

La data de 19 august a.c., un bărbat, în vârstă de 65 ani, în timp ce conducea o bicicletă pe raza comunei Suraia, sub influența alcoolului (1,49 alcool pur în aerul expirat), a pătruns pe contrasens și a fost acroșat de un autoturism. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea gravă a biciclistului.

Abaterile bicicliștilor se sancționează cu 6-8 puncte amendă, reprezentând 870-1.160 lei.

Ce trebuie să știi dacă vrei să circuli cu bicicleta pe drumul public?

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Se interzice circulația altor participanți la trafic pe pista pentru biciclete.

Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.

Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Cum trebuie să–ți echipezi bicicleta?

În circulația pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor). De asemenea, pe timp de noapte, bicicleta trebuie echipată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spițele roților.

Alte obligații:

Se interzice conducătorilor de biciclete:

– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;

– să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

– să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

– să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;

– să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

– să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;

– să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor;

– să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;

– să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

– să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga;

– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusă;

– să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Drum bun!

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 13 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?