Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Vrei o țară ca afară? Atunci nu mai strica pista de biciclete, nu mai parca pe trotuar, nu mai arunca gunoiul peste tot

Vreau o țară ca afară.
Ieșim tot mai des din țară datorită condițiilor de la vecini, străzi mai bune, trotuare, curățenie, civilizație, o altă lume, ar spune mulți. Și da, nu sunt foarte departe de adevăr, “în afară” e puțin altfel, și asta din simplu motiv că și cetățenii sunt mai responsabili, își asumă gunoiul propriului câine, își adună mizeria din fața porții, se bucură de aerul curat și plimbarea în parc. Dacă nu găsesc un coș de gunoi la îndemână, nu încep să înjure primarul, administrația locală și toți morții celor de la primărie. Își cară gunoiul până la cel mai apropiat coș, sau până la mașină ori până acasă. Au locuri de parcare cu bani, pe care le folosesc cu încredere. Și noi avem, nu multe într-adevăr, dar, chiar și așa, preferăm trotuarul, preferăm să încălecăm bordura, preferăm să facem magie, să nu plătim un leu și 50 de bani. În parcarea de la Casa de Cultură e mereu liber, deși este în centru, deși e o zonă de interes (Primărie, Consiliul Județean, Tribunal/Judecătorie, centrul orașului); e liber, iar străzile alăturate sunt burdușite de mașini pe trotuare, de poliție locală care face poze, aplică amenzi și ridică mașini. Clar nu avem suficiente locuri de parcare, nici măcar cu plată, dar pe care le avem, oare de ce nu le folosim?

Vrem trotuare, vrem piste de biciclete. Am ieșit o dată sau de două ori prin Olanda și am văzut că se poate, da se poate, suntem a naibii de departe… și totuși avem câteva piste. Făcute cu fonduri europene, făcute pe banii locali sau de la bugetul național. Dacă aveți curiozitatea să o luați din Focșani spre Petrești, veți fi surprinși ce piste am avut, (da, am folosit corect timpul trecut). Aproape toți cei care construiesc în zonă, din Focșani spre Vânători, au distrus intrările pe străzile secundare. Intrările pe străzile secundare se fac peste pistele de biciclete. Într-adevăr, nici ei nu au cum să zboare, dar nici nu au dat vreun semn că au făcut un minim de efort, că au încercat să protejeze ceva când au conceput intrarea în cartier. O vor mai lată, o rezolvă cu un excavator, o vor mai îngustă, se rezolvă cumva și asta. Important este că tot ce vrem, putem rezolva…. după vechea zicală din popor, “dacă ceva nu se potrivește, ia un ciocan mai mare”.
Gunoaiele, nepăsarea, lipsa de implicare și minimul de efort pentru o țară ca afară, ni se datorează și nouă, cetățenilor fiecărui oraș al României.

Avem o bucată de parc, în Crângul Petrești, programul este zilnic de la 6 la 23; îi întreb pe paznici, de ce se închide la ora 23, adică la ce ar putea folosi cineva zona aia, de la 23-6. Îmi răspund cu calm și franchețe: ”vin tinerii și strică, doamnă. Consumă alcool, aruncă sticle, distrug bunurile (mese, scaune și coșurile de gunoi) aruncă gunoiul peste tot”. Într-adevăr, am văzut și eu astfel de specimene care fac popas la chioșcurile special amenajate pentru a te putea odihni, pentru a mânca un sandviș sau pentru a te bucura pur și simplu de liniștea naturii. Au coșuri de gunoi la 1 m distanță, aruncă țigara pe jos, ambalajul îl lasă pe bancă și apoi vor o țară ca afară.

Vrei o țară ca afară? Fii parte din orașul tău, nu fura, nu arunca gunoiul pe jos, nu înjura, nu parca aiurea, nu țipa, nu distruge bunurile de interes public. Fii tu schimbarea.

2 COMENTARII

  1. Movila de asfalt ridicata pe pista de biciclete (spre Vanatori) de rotile camioanelor si betonierelor a facut deja o victima la care am fost martor : un biciclist a cazut destul de rau dupa ce s-a izbit de acea gramada de bitum. Era seara si chiar daca sunt luminile aprinse , chiar daca avea lumina la bicicleta (poate si o clipa de neatentie) …nu a realizat ca obstacol are in fata. Pur si simplu a fost aruncat de pe bicicleta. Ma mir ca nu si-a rupt ceva in cazatura aceea…A mai fost un martor, un domn care isi plimba cainele…s-a intors din drum sa-l intrebe daca a patit ceva. Cu ceva zgarieturi, dureri … tot s-a ales. Ar trebui ca cei care si-au facut drum privat acolo sa rada macar gramada aceea de bitum , pana se toarna ceva care sa tina greutatea betonierelor ce traverseaza pista de biciclisti.

  2. Cat timp a trecut de la sata cand inconstientul a distrus capatul de pista pana la producerea acelui eveniment cu biciclistul ? In toata aceasta perioada cine trebuia sa intervina pentru a se inlatura acel obstacol? Multumersc !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?