Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Depuneri de coroane la Mausoleul Eroilor din Focșani

Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial, prin depuneri de coroane și slujbe religioase la mausoleele din județ. Manifestările au debutat la Mausoleul Eroilor de la Focșani unde au fost depuse coroane de flori, un pios omagiu pentru cei care s-au jertfit acum 101 ani în cele mai dramatice lupte din Primul Război Mondial de pe linia frontului de luptă Mărăști-Mărășești-Soveja-Oituz. Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. Manifestările s-au încheiat cu defilarea trupelor din cadrul Garnizoanei Focșani.

Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Dănuț Cristian. Acesta a arătat că Mausoleul din Focșani a fost ridicat drept recunoștință pentru miile de eroi care și-au jertfit viața pe aceste plaiuri ale Vrancei în Primul Război Mondial, cei care au plătit cu prețul vieții lor pentru o Românie reîntregită. „Astăzi, vă îndemn să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care își dorm somnul de veci în mausoleele din Vrancea pentru că ei au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial și ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune. Nu îi vom uita niciodată. Datorită curajului și spiritului lor de sacrificiu noi trăim astăzi într-o țară liberă și unită. De aceea avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroilor, de a ne exprima recunoștința sinceră față de jertfa lor și, în același timp, de a realiza o construcție solidă pentru generațiile viitoare. Cinste eternă eroilor neamului!”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. Un scurt mesaj a fost transmis de prefectul Sorin Hornea, care a amintit că în data de 6 august, ziua Schimbării la față a Domnului s-a schimbat destinul României.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a vorbit despre semnificația sărbătorii din 6 august pentru creștinii din întreaga lume și a menționat însemnătarea istorică deosebită pentru poporul român. „Este data la care ostașii români au arătat că, într-o bătălie, dragostea de țară și dăruirea până la sacrificiu sunt mult mai importante decât pregătirea și dotarea militară. Astfel, fiecare din cei 27410 militari căzuți la datorie și răniți au scris istoria cu slove de sânge arătând Europei și lumii întregi că «Pe aici nu se trece». Într-un moment delicat al Primului Război Mondial, cu trupele ruse în defensivă, militarii români au avut ei înșiși parte de o schimbare la față, descoperindu-și nebănuite resurse de curaj și vitejie cu care au schimbat soarta unei bătălii ce părea dinainte pierdută. Acum, la ceas aniversar, în anul Centenar al Marii Uniri, noi, cei născuți și crescuți pe aceste meleaguri încărcate de istorie avem 101 motive să fim mândri că suntem români și demni urmași ai celor ce-și dorm somnul de veci în mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. Glorie eternă eroilor în memoria cărora trebuie să ne închinăm cu dragoste, pioșenie și adâncă recunoștință. Glorie eternă în unitate și frăție!”, a spus primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?