Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ziua Imnului Național, o sărbătoare a conştiinţei naţionale

Împreună cu stema de stat şi drapelul, imnul naţional formează un trio de repere naţionale, o adevărată piramidă naţional-identitară, cultivând sentimentul de apartenenţă şi fidelitatea faţă de statul în care ne-am născut.

Unul dintre catalizatorii care le-au pus românilor în mișcare îndârjirea și dragostea pentru țară a fost dintotdeauna cântecul, liantul muzical ce a unit milioane de suflete.

Devenit din anul 1990 imnul nostru naţional, „Deşteptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea, pe 29 iulie 1848, primul nostru moment istoric de conectare cu Europa Occidentală. Astfel, „Deşteaptă-te, române!” a fost menit să ne fie alături în cele mai grele momente ale istoriei noastre, având un rol definitoriu în momente de restriște, când românii au avut nevoie de îmbărbătare, de încurajare. În 1987, brașovenii îl cântau cu însufleţire pe drum, când a avut loc revolta muncitorilor. Românii l-au cântat și la Timișoara, pe treptele catedralei, sub gloanţe, în decembrie 1989.

Oare câte simboluri naţionale ne mai fac astăzi să tresăltăm de emoţie? Într-o lume globală, e bine să ne păstrăm câteva repere ale identităţii, iar 29 iulie, „Ziua imnului naţional”, reprezintă o sărbătoare a conştiinţei naţionale, un prilej să ne aducem aminte, o dată în plus, ce ne uneşte pe noi românii. Imnul de stat al României s-a născut odată cu ideea de afirmare a poporului român, fiind parte a patrimoniului naţional românesc, iar cinstirea lui reprezintă o datorie patriotică.

Mesajul imnului „Deşteaptă-te, române!” este în acelaşi timp social şi naţional, e un tot, e o stare de spirit, e o iubire de moşie, de neam, de pământ, de râu şi de ram. Trebuie să fim convinşi că imnul ţării nu a fost, nu este şi nici nu va fi un cântec oarecare, ci un simbol al naţiunii, al ţării noastre, pe care trebuie să-l onorăm aşa cum se cuvine.

Versurile poetului Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann ne emoționează și ne călăuzesc pe drumul devenirii noastre, la orice evenimente care prilejuiesc intonarea lui, în țară ori în lume, constituind un permanent îndemn adresat nouă, românilor, de a menține trează iubirea de neam și de a păstra, cu orice preț, demnitatea națională. La mulți ani!

 

Angel TÎLVĂR, deputat PSD de Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?