Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Transmisiunea moștenirii, partea a 2 a

În cadrul subiectului referitor la transmisiunea moștenirii vom vorbi astăzi despre renunţarea la moştenire. Așa cum am arătat și în articolul precedent, succesibilul are doar două opțiuni în această situație: el fie poate accepta, fie poate renunța la moștenire. Renunțarea, de regulă, se realizează prin intermediul unui act autentificat la notarul public. Pentru aceia care se află în străinătate, acest demers se poate realiza și la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Renunţarea la moștenire are anumite consecințe, unele pozitive, altele negative:

– succesibilul renunțător se consideră că nu a fost niciodată moştenitor

– partea acestuia profită celorlalți moştenitori pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire (acestora din urmă majorându-li-se partea care le revine din moștenire) sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea

– renunțătorul este lipsit de orice avantaj pe care l-ar fi avut prin acceptarea moștenirii

– renunțătorul este eliberat de orice obligație care s-ar fi născut în sarcina sa în calitate de moștenitor acceptant

nu are obligația de a achita taxele succesorale

Un exemplu în sensul celor menționate mai sus ar fi următorul: dacă defunctul are trei copiii și unul dintre ei renunță la moștenire, partea care revine fiecăruia dintre copiii care acceptă moștenirea este de jumătate din masa succesorală, în loc de o treime cât ar fi revenit în situația în care al treilea copil nu ar fi renunțat la moștenire.

În termenul de opţiune succesorală de 1 an, cel care a renunţat la moștenire poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni.

Ca o consecință a revocării renunţării, succesibilul acceptă moștenirea, iar bunurile moştenirii sunt preluate în starea în care se găsesc. Cu toate acestea, terții de bună credință își păstrează drepturile asupra bunurilor dobândite înainte de revocarea renunțării.

Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?