Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Petre Daea: România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri


România nu susține plafonarea plăților directe către fermieri, iar Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să beneficieze de un buget care să fie cel puțin la nivelul celui actual, a afirmat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu miniștrii de resort din Germania și Austria.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, în vederea unei tranziții cât mai eficiente între Președinții, ministrul Daea s-a deplasat în Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluării negocierilor pe dosarele din aria de competență. „Austria își propune să avanseze negocierile privind alocările financiare pentru Politica Agricolă Comună, unul din obiective fiind acela de a menține la nivelul UE o agricultură multifuncțională, în paralel cu promovarea și conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane. Președinția austriacă va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale în domeniul agriculturii să avanseze și sunt șanse mari ca acesta să fie finalizat de Președinția română. La fel ca și România, Austria consideră că PAC trebuie să beneficieze de un buget cel puțin la nivelul celui actual. Pentru România este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să își păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între aceștia, iar povara administrativă pentru fermieri să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară”, se menționează în comunicatul citat.
Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat și despre posibilitatea ca experți din România să participe alături de experți austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobândi experiență și a putea gestiona și prelua cu ușurință dosarele. Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii din Germania, programată cu ministrul federal pentru Alimentație și Agricultură, Julia Klöckner, oficialul român a precizat faptul că nu susține plafonarea plăților directe către fermieri, temă esențială pentru PAC.
„Avem un interes comun – să ne conectăm pe obiective puternice. Ne bucurăm că împărtășim același punct de vedere cu Germania, întrucât nici România nu susține plafonarea plăților directe către fermieri, temă esențială pentru PAC și, implicit, pentru agricultură românească. Totodată, ne onorează invitația Germaniei de a organiza împreună Forumul pentru alimentație și agricultură, anul viitor, în contextul în care România va deține în 2019 Președinția Consiliului UE’, a arătat ministrul român al Agriculturii.

Continuarea pe https://bit.ly/2Ksj3mB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?