Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Modificările climatice ameninţă siturile arheologice din Arctica (studiu)


Mai mulți arheologi au lansat un apel joi în legătură cu nevoia implementării unor acțiuni urgente pentru a salva mii de situri istorice din Arctica, care „dispar cu rapiditate” din cauza modificărilor climatice, un fenomen de două ori mai pronunțat în regiunea Polului Nord decât în celelalte zone ale planetei, informează AFP.
În regiunea supranumită „Marele Nord” se află aproximativ 180.000 de situri arheologice – majoritar în zona arctică norvegiană (60%), zona arctică a Canadei (19%) și în Alaska (20%) – pe care „climatul rece și umed” din această regiune le-a „conservat într-o manieră extraordinară” până recent, au reamintit autorii acestui studiu internațional, publicat joi în revista științifică Antiquity. Or, dezechilibrele provocate de creșterea temperaturii la suprafața Terrei „distrug un număr mare dintre aceste arhive culturale și de mediu ale Arcticii”, au declarat autorii studiului, arheologi din Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite și Rusia. Concluziile lor se bazează pe 46 de studii precedente.
Situația este deosebit de urgentă, cu atât mai mult cu cât „foarte puține dintre aceste situri au fost jefuite” și ar putea să dispară înainte de a-și dezvălui secretele, au explicat autorii cercetării. Oamenii de știință au evidențiat două amenințări speciale: „Intensificarea dezghețării permafrostului”, solul de obicei înghețat permanent, care acoperă un sfert din terenurile mlăștinoase din emisfera nordică, și „eroziunea costieră”, cauzată de creșterea nivelului apelor și de înmulțirea furtunilor.
Aceste două consecințe majore ale schimbărilor climatice se fac deja vinovate de dispariția mai multor sate polare. „Este o catastrofă. Majoritatea siturilor, inclusiv unele dintre cele mai importante, au dispărut deja!”, a declarat pentru Globe and Mail Max Friesen, arheolog polar la Universitatea din Toronto și unul dintre cei 10 coautori ai studiului.

Continuarea pe https://bit.ly/2MwNftq

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?