Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Pandora Prod, Primăria Focșani și Colegiul Asachi, parteneriat pentru prima clasă de învățământ dual din Vrancea


Anul școlar 2018-2019 vine cu o noutate pentru sistemul de învățământ profesional din județul Vrancea, ca urmare a înființării unei clase de învățământ dual. Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” va școlariza o clasă cu calificarea confecționer produse textile, clasă formată la solicitarea operatorului economic Pandora Prod Focșani, societate care a ales să se implice în derularea acestei forme de învățământ. Proiectul este derulat în parteneriat de compania Pandora Prod, Colegiul Tehnic ,,Gh. Asachi” și Primăria Focșani.
Reprezentantul societății Pandora, Daniela Tămaș, a explicat ieri, în ședința cu directorii, care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea avantajele acestui nou tip de învățământ. Prezentarea proiectului în fața directorilor este o etapă în cadrul campaniei de promovare, pe care compania Pandora o derulează la nivelul unităților școlare din județ. În cadrul campaniei sunt prezentate avantajele pe care le vor avea elevii care aleg această formă de învățământ, dar și oportunitățile de angajare. Scopul Școlii duale „Pandora” este acela de a dezvolta abilități practice în rândul elevilor care urmează să se înscrie la cursuri.
Compania menționează că scopul este de a-i ajuta pe tinerii care sunt responsabili și perseverenți să învețe o meserie cât mai temeinic, iar după terminarea școlii, să le ofere, cu prioritate, un loc de muncă stabil în cadrul Pandora. Acestea sunt principalele avantaje pentru elevii care urmează școala duală. În plus, pe perioada celor 3 ani de cursuri, primesc: bursă de 400 de lei pe lună, timp de zece luni anual, transport gratuit până la sediul Pandora și o masă gratuită, pe toată perioada practicii, și condiții moderne de studiu și pregătire.
Astfel, un tânăr poate primi 12.000 lei, pe parcursul celor trei ani, un avantaj financiar deloc de neglijat pentru cei care nu au posibilități materiale. De asemenea, Pandora va mai asigura și cinci premii pentru elevii cu rezultate școlare foarte bune. Tot operatorul economic va mai executa diferite lucrări pentru amenajarea spațiilor de la Colegiul ,,Gh. Asachi”, investiții estimate la 176 mii lei. „Dacă vrei să își croiești un viitor aici, noi te așteptăm să te înscrii la Școala Duală Pandora”, este mesajul transmis de reprezentanții Pandora celor care vor să urmeze cursurile clasei de învățământ dual.
Specificul formării elevilor prin învățământul profesional și cel dual îl constituie, pe de o parte, susținerea financiară prin bursa profesională, care se acordă pentru fiecare elev în cuantum de: 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învățământul profesional, minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învățământul dual. Acest tip de învățământ se adresează absolvenților de clasa a VIII-a, iar durata studiilor este de 3 ani de zile. În primul an de stadiu ponderea dintre teorie și practică este de 20% practică și 80% teorie, ca în ultimii doi ani, raportul să se schimbe la 60% practică și 40% teorie.
Prima perioadă de înscriere are loc în intervalul 15-19 iunie. Mai există și o a doua perioadă de înscriere în intervalul 31 august-3 septembrie dacă nu se ocupă toate locurile în prima etapă. Înscrierile se fac la secretariatul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Detalii privind calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019, precum și informațiile legate de celelalte forme de învățământ se pot găsi accesând site-ul www.isjvrancea.ro, secțiunea Examene naționale -Admitere. De asemenea, compania Pandora a creat o pagină dedicată școlii duale pe facebook, unde sunt prezentate informații despre acest proiect.
Pandora Prod a fost înființată în anul 1994, la Focșani și astăzi numără 1000 de angajați în cele două fabrici de producție în industria textilă din Focșani și Tecuci. Mulți dintre absolvenții Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, din cadrul specializării operator-confecționer, și-au făcut ucenicia în cadrul fabricii Pandora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?