Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Primăria Focșani vrea să preia Monumentul funerar „Maior Gh. Pastia”


    Primăria Focșani va prelua în domeniul public Monumentul funerar „Maior Gh. Pastia”, amplasat în cimitirul Sudic din municipiu. Hotărârea de Consiliu Local va fi discutată în ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local, când se va decide și încredințarea acestui monument către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, cea care administrează monumentele din domeniul public al municipiului. Preluarea Monumentului funerar în domeniul public are loc după ce Direcția pentru Cultură Vrancea a demarat procedurile pentru realizarea documentației de clasare în clasa valorică „B”. Specialiștii Direcției pentru Cultură Vrancea au arătat că, în urma cercetării istorice, a verificărilor din arhive și asupra ansamblului monumentului, au fost descoperite informații care vor permite clasarea monumentului funerar, fiind îndeplinite criterii precum „valoarea memorial-simbolică” a personalității maiorului Gh. Pastia, dar și criterii „arhitecturale, artistice și urbanistice” a lucrărilor efectuate de autori. De aceea, Direcția pentru Cultură Vrancea a solicitat Primăriei Focșani realizarea expertizei, în vederea realizării documentației de clasare, de către un specialist atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale a Monumentului Funerar „Maior Gh. Pastia”, în clasa valorică „B”. „«Monumentul funerar Maior Gheorghe Pastia» are o mare încărcătură și semnificație memorial-simbolică pentru municipiul Focșani: din averea proprie Gheorghe Pastia a finanțat construirea celor două așezăminte culturale emblematice: „Teatrul Municipal” și „Ateneul Popular”, monumente istorice clasate în Patrimoniul Cultural Național. «Monumentul funerar Maior Gheorghe Pastia» trebuie să își ocupe locul în Patrimoniul Cultural Național și să beneficieze de protecția legii în memoria celui mai mare ctitor focșănean din secolul XX a cărui deviză a fost: «Nimic pentru mine, totul pentru neam și cultura lui»”, arăta conducerea Direcției pentru Cultură.

Informații despre Monumentul Funerar „Maior Gh. Pastia”
    • Conform testamentului din noiembrie 1928, Maiorul Gheorghe Pastia a cerut să fie înmormântat în cavoul din Cimitirul Sudic al mătușii sale Maria Botescu (Pastia). În același cavou se aflau îngropați cei doi fii ai Mariei Botescu, verii lui Gheorghe Pastia: George, mort în 1877 în Războiul pentru Independență și Mihail, mort 1891. Este de menționat că Maria Botescu, devenită Robescu prin cea de-a doua căsătorie, i-a supraviețuit maiorului Gheorghe Pastia, decedând în anul 1950;
   • Conform informațiilor din arhive, Primăria Focșani a luat în evidență monumentul funerar ca aparținând Maiorului Gh. Pastia în anul 1941 când demarează procedura de achiziții pentru lucrările de reparații la monumentul grav afectat de cutremurul din noiembrie 1940;
    • În 1942 Primăria Focșani a atribuit lucrările de reparații meșterului pietrar Nicolae Colios (născut la Pirgos în anul 1876, conform Registrelor municipalității din anii 1908-1911; sau în anul 1874 conform inscripției de pe crucea mormântului său din Cimitirul Sudic din Focșani) și decedat în anul 1949 la Focșani.
    • Valoarea creației în piatră a celor doi meșteri, Renieris și Colios, a fost de altfel recunoscută prin introducerea în Lista Monumentelor Istorice (LMI) a mai multor lucrări ale acestora din județele Vrancea și Brăila. Trebuie precizat că Nicolae Colios a lucrat și la Mausoleul Eroilor din Mărăști. Nicolae Colios a realizat monumentele eroilor din Vîrteșcoiu și Cîmpineanca, precum și cele 15 plăci din marmură albă cu numele eroilor din Mausoleul Mărăști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?