Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Garda Elveţiană Pontificală a primit noi recruţi și își modernizează uniforma cu o cască high-tech


Garda Elvețiană de la Vatican, cea mai mică armată din lume, a primit duminică în rândurile sale 32 de recruți noi și intenționează să își modernizeze uniforma tradițională prin intermediul unei căști high-tech, realizată cu ajutorul unor imprimante 3D, informează DPA. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc într-o curte din interiorul Vaticanului în prezența unor demnitari elvețieni și ai Sfântului Scaun, printre care s-a aflat și arhiepiscopul german Georg Gaenswein, prefectul Reședinței Papale.
Recruții au depus jurământul oficial, citit de comandantul-capelan de la Vatican: „Jur să îl servesc cu credință, loialitate și onoare pe actualul pontif, Francisc, și pe succesorii lui legali, să mă dedic apărării lor cu toate forțele mele și sacrificându-mi, dacă va fi nevoie, chiar viața”. Această ceremonie solemnă are loc în fiecare an pe 6 mai, pentru a marca ziua din anul 1527 când 147 de membri ai Gărzii Elvețiene au murit apărându-l pe papa Clement al VII-lea în timp ce Roma era jefuită de trupe germane și spaniole.
În prezent, Garda Elvețiană are 110 membri, însă comandantul ei, Christoph Graf, a declarat vineri că Vaticanul dorește ca numărul acestor militari să crească la 135.
Membrii Gărzii Elvețienii, care alcătuiesc serviciul personal de pază și protecție al papei Francisc, își vor înlocui tradiționale căști din metal cu versiuni din plastic rezistent, fabricate cu ajutorul unor imprimante 3D, a declarat Christoph Graf. În comparație cu vechile căști, cele din plastic vor fi mai ușoare și, de aceea, mai confortabile pentru soldați. De asemenea, noile versiuni vor costa doar 880 de euro – aproximativ jumătate din prețul modelelor actuale din metal.
Căștile soldaților din Garda Elvețiană, decorate cu pene de struț, sunt decorate cu efigia lui Iulius al II-lea, supranumit „papa cel războinic”, unul dintre precursorii Renașterii și care a înființat această formațiune militară în anul 1506. Aproximativ 40 de căști din plastic au fost deja manufacturate, însă schimbarea uniformei va fi implementată doar după ce Vaticanul va găsi sponsori privați pentru a produce mai multe astfel de obiecte, a anunțat duminică site-ul Vatican News. Papa Francisc nu a participat la ceremonia de duminică, însă s-a întâlnit cu noii recruți și colegii lor în cursul zilei de vineri.
Soldații din Garda Elvețiană sunt ușor de recunoscut datorită uniformelor lor în stil renascentist, vopsite în culorile albastru, roșu și galben, despre care se spune că s-ar inspira din picturile lui Rafael. În acest corp militar sunt admiși doar bărbați de cetățenie elvețiană, necăsătoriți, catolici practicanți, cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani și cu înălțimea minimă de 174 de centimetri. Recruții pot să părăsească Garda Elvețiană după cel puțin doi ani de activitate în cadrul acestei armate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?