Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

WhatsApp ridică la 16 ani vârsta minimă a utilizatorilor săi din Europa


    WhatsApp, popularul serviciu de mesagerie online deținut de Facebook Inc, a decis să ridice vârsta minimă a utilizatorilor săi din Europa de la 13 ani la 16 ani, pentru a se conforma astfel la noile norme de confidențialitate în ceea ce privește datele private, care vor intra în vigoare luna viitoare, informează Reuters. WhatsApp va cere utilizatorilor europeni să confirme că au cel puțin vârsta de 16 ani atunci când acestora li se va cere să accepte noile condiții de utilizare și noile politici de confidențialitate furnizate de divizia WhatsApp Ireland Ltd în săptămânile următoare. Deocamdată, nu este clar modul în care limita de vârstă va fi verificată, ținând cont de faptul că datele care sunt cerute și deținute de acest serviciu de mesagerie online sunt destul de limitate.
    Facebook, care are o politică separată în privința datelor private, are o abordare diferită față de adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, pentru a se conforma astfel la normele impuse de Regulamentul general european privind protecția datelor (European General Data Protection Regulation – GDPR). Facebook cere acestor utilizatori adolescenți să numească un părinte sau un tutore care să poată să le ofere permisiunea de a partaja informații pe rețeaua de socializare. În caz contrar, utilizatorii aflați în această situație nu vor putea să vizioneze o versiune integral personalizată a platformei Facebook.
    Însă reprezentanții WhatsApp, un serviciu online care avea în luna ianuarie peste 1,5 miliarde de utilizatori, potrivit Facebook, au precizat pe un blog al companiei că WhatsApp nu va solicita să primească noi drepturi pentru a colecta informații personale în virtutea acordului încheiat cu Uniunea Europeană. Serviciul WhatsApp, înființat în 2009, a fost pus sub presiune de guvernele mai multor țări europene în ultimii ani din cauza sistemul său de criptare a mesajelor și a planurilor sale de a partaja mai multe date personale cu compania-mamă, Facebook.
    La rândul ei, compania Facebook este atent monitorizată de parlamente și organisme cu rol de reglementare din lumea întreagă după ce a anunțat luna trecută că informații personale provenind de la milioane de utilizatori ai săi au ajuns în mod accidental în posesia cabinetului de consultanță politică Cambridge Analytica, declanșând un val de îngrijorare pe plan mondial în legătură cu modul în care rețeaua de socializare folosește datele utilizatorilor săi. Vârsta minimă a utilizatorilor care folosesc serviciul de mesagerie online WhatsApp va rămâne 13 ani în restul lumii, în concordanță cu politica adoptată de Facebook.
    GDPR reprezintă cea mai amplă revizuire a normelor de confidențialitate online operată după apariția internetului, oferind europenilor dreptul de a cunoaște datele stocate care îi vizează și dreptul de a putea să le șteargă. Apple Inc și alte companii din industria tehnologiei au anunțat că intenționează să ofere utilizatorilor lor din Statele Unite și din celelalte țări ale lumii aceleași drepturi și aceeași protecție de care vor beneficia utilizatorii lor din Europa. Printre celelalte modificări anunțate de WhatsApp marți se află și o opțiune ce permite utilizatorilor să descarce un raport online care detaliază datele lor personale stocate de acest serviciu de mesagerie online, precum producătorul și modelul dispozitivului mobil folosit de aceștia, contactele lor, grupurile online din care fac parte și numerele blocate ale utilizatorilor cu care nu mai doresc să comunice. „Această funcție va fi implementată pentru toți utilizatorii din lumea întreagă odată cu lansarea noii versiuni a aplicației”, au transmis reprezentanții WhatsApp. Același mesaj publicat pe blogul companiei conține și câteva sfaturi de securitate privind utilizarea serviciului, precum abilitatea de a bloca utilizatorii nedoriți, ștergerea și raportarea mesajelor de tip spam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?