Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

INHGA: Debitul Dunării, peste media multianuală a lunii aprilie


Fluviul Dunărea va înregistra un debit în scădere pe secțiunea Baziaș, în următoarele zile, până la valoarea de 9.300 mc/s, dar se va situa în continuare peste media multianuală a lunii aprilie, relevă prognoza publicată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
Potrivit hidrologilor, până pe data de 21 aprilie, la ora 07:00, în aval de Porțile de Fier, debitele Dunării vor fi în scădere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea. „Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere până la valoarea de 9.300 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima parte a intervalului când vor relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea. Se va depăși Faza I de Apărare pe sectoarele Bechet – Cernavodă și Vadu Oii – Tulcea și Faza a II-a de Apărare la Hârșova”, precizează hidrologii.
INHGA a emis vineri o avertizare Cod portocaliu de inundații pe Dunăre – sector aval de Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier, valabilă, etapizat pe zone, până pe 20 aprilie. Conform prognozei de specialitate, până luni, 16 aprilie, ora 16:00, Codul portocaliu va fi în vigoare pe Dunăre, sectorul aval Calafat – amonte Giurgiu (județele: Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu), iar până pe 20 aprilie, la ora 16:00, pe sectorul Cernavodă – Brăila și în Delta Dunării (județele: Constanța, Brăila, Ialomița, Tulcea și Galați). Hidrologii precizează că sectorul Dunării – aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire.
În ceea ce privește prognoza pe râuri, în intervalul 15 aprilie, ora 7:00 – 21 aprilie, ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi în general staționare, cu tendință de ușoară scădere, exceptând cursul mijociu și inferior al Prutului unde vor fi în creștere prin propagare. „Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici, îndeosebi spre mijlocul intervalului pe cele din zonele montane din vestul și centrul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prevăzute”, precizează hidrologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?