Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Lichior cu o vechime de 2.000 de ani, descoperit într-un mormânt străvechi din vestul Chinei


O echipă de arheologi din China a adus la lumină, în zona unui cimitir din provincia vestică Shaanxi datând din timpul dinastiei Qin, un vas din bronz ce conține lichior cu o vechime de peste 2.000 de ani, relatează Xinhua. Vasul are caracter sacrificial și se numără printre cele 260 de obiecte descoperite într-unul dintre mormintele comune datând din timpul dinastiei Qin (221-207 î.Hr.). Majoritatea relicvelor erau utilizate în cadrul ritualurilor.
În interiorul vasului sigilat cu fibre naturale se aflau circa 300 ml de lichior, după cum a anunțat Xu Weihong, cercetător în cadrul institutului arheologic din provincie. Lichiorul are o consistență lăptoasă, de culoare alb-transparent. Oamenii de știință cred că acesta a fost realizat prin tehnici de fermentare și conține acid glutamic. Cercetătorii au precizat că sunt necesare studii suplimentare ale lichiorului descoperit pentru a se înțelege mai bine tehnologia de preparare a acestuia și cultura consumului de băuturi alcoolice din regiunea Xianyang, vechea capitală a dinastiei Qin.
De asemenea, în morminte a fost descoperită o sabie de bronz cu o lungime de 60 de centimetri. Arma prezintă în mijloc structuri octaedrice, care îi sporeau eficacitatea. Pe marginea ei au fost identificate urme care indică faptul că sabia a fost utilizată în război, precizează sursa citată. O altă descoperire importantă este o carapace de broască țestoasă cu o lungime de 14 centimetri, în care au fost identificate zeci de urme de lovituri și de arsuri, ceea ce sugerează că ar fi fost folosită în cadrul ritualurilor de divinație.
Oamenii de știință încearcă să reconstituie viața din capitala primului imperiu chinez studiind relicvele descoperite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?