Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Uite boicotul, nu-i boicotul. Simularea Evaluării Naționale la română a avut loc în toate școlile din Vrancea


Deși au anunțat că vor boicota simularea examenului de Evaluare Națională, mulți profesori afiliați Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) au participat la proba de limba română. Liderul de sindicat, Constantin Ionescu, a anunțat că s-au făcut presiuni din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). „Presiunile care s-au pus pe colegi au dus la neboicotarea examenului. Acest lucru s-a întâmplat la nivel național, din cauza presiunilor exercitate de IȘJ și MEN. Școlile au cedat rând pe rând. Noi ne-am luptat cu săgețile și IȘJ și MEN cu armele automate! Se știa cine câștigă. Noi trebuie să ne mulțumim cu ceea ce ni se oferă, nu trebuie să ne dorim mai mult pentru ceea ce prestăm la catedră. În mare parte, simulările s-au ținut cu membrii de la celălalt sindicat. Mulți colegi au cedat, dar au fost și școli unde colegii nu au cedat presiunilor, motiv pentru care le mulțumim. Înseamnă că profesorii sunt mulțumiți cu ce li se oferă? S-au făcut presiuni încă de vineri, cu orice preț, altfel directorii vor trebui să dea notă explicativă. Au fost directori care au vrut să boicoteze, dar au fost presați să țină cu orice preț simularea, fie că intră ei sau femeile de serviciu în sală”, ne-a spus Constantin Ionescu.
Liderul SLI recunoaște că ceea ce s-a întâmplat ieri se poate repeta și la examenele următoare. „A fost un antrenament pentru a vedea ce ne așteaptă pe viitor. Sper ca la simularea de la BAC să fim mai fermi și să găsim pârghiile necesare astfel încât să nu mai fie presiuni și noi să ne putem exprima. Este articol în Constituția României prin care avem dreptul să ne apărăm drepturile . Era o simulare, nu înțeleg de ce o asemenea presiune. La un protest pe examenele oficiale, vă dați seama ce va fi? Semnalul dat astăzi a fost o reușită pentru noi fiindcă am reușit să punem într-o situație dificilă și IȘJ la nivel național și a fost un semnal de alarmă privind nemulțumirile colegilor din învățământ”, ne-a mai precizat liderul SLI Vrancea.
În replică, șeful IȘJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea, spune că nu este vorba de nici un fel de presiuni, dar că era normal ca IȘJ să solicite explicații din partea directorilor, mai ales dacă nu se susținea simularea.
Reamintim că ieri a avut loc simularea examenului de Evaluare Națională de la clasa a VIII- a, proba de limba și literatura română. Simularea continuă astăzi cu proba la matematică. La evaluarea de ieri au fost înscriși 3090 de elevi, din care s-au prezentat 2864, adică 92,68%. „Simularea examenului de Evaluare Națională a avut loc în toate unitățile școlare din județul Vrancea, cu o participare de peste 90%”, ne-a spus Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?