Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! FOTO! Avalanșa care a omorât o femeie, considerată atipică; stratul de zăpadă avea doar 10-15 centimetri, dar a antrenat la vale arbori, vegetație și pietre


 Maior George Petrea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean  Vrancea, spune că instituția al cărei angajat este nu a fost înștiințată cu privire la faptul că ar fi organizată vreo excursie pe Cheile Tișiței. 
 Șeful Salvamont Vrancea, Laurențiu Mocanu, a precizat că a făcut declarația, potrivit căreia jandarmii au fost anunțați despre excursie, bazându-se pe afirmațiile celui care conducea grupul de turiști. „Așa ne-a spus domnul respectiv și ne-am bazat pe ce ne-a spus. Traseul nu este închis. Dacă nu făceam patrulări și nu vedeam pe facebook despre excursia respectivă, nu ar fi știut nimeni de ei. Unul dintre colegii mei a dat deja declarație la Poliția Tulnici despre ce s-a întâmplat”, ne-a spus Laurențiu Mocanu. 
 Pe pagina de facebook a Salvamont Vrancea este descrisă intervenția de astăzi (sâmbătă), pe Cheile Tișiței: 
 „Zi tristă pentru turismul Vrâncean. Un eveniment nedorit produs astăzi în jurul prânzului aduce Munții Vrancei în statistica națională a victimelor avalanșelor.
La ora 11:45 un apel primit prin Serviciul 112 ne semnala producerea unei avalanșe cu victime în zona Cheile Tișiței.
 Fiind o zi de weekend, în zonă se afla o echipă de salvatori montani ai Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea ce efectua o patrulare de rutină. Doi salvatori se aflau cu grupul surprins de avalanșă și au demarat imediat procedurile specifice de salvare. O primă victimă a fost proiectată în albia Tișiței fiind imediat recuperată de unul dintre salvatori, fără a prezenta traumatisme. A doua victimă s-a aflat sub un strat gros de zăpadă tot în albia râului și a fost găsită după mai bine de o oră de căutări. Pentru aceasta nu s-a mai putut face nimic. Acțiunea a fost sprijinită de forțe ale ISU Vrancea, Jandarmeria Montană Lepșa și un echipaj SMURD.
 Evenimentul produs astăzi este unul atipic, fiind produs la o altitudine joasă (aprox. 600 m), într-o zonă împădurită, cu un strat de zăpadă de 10-15 cm. Alunecarea s-a declanșat în zona superioară a versantului și a continuat până la baza văii, antrenând un strat mic de zăpadă, arbori, vegetație și pietre. Cauzele sunt multiple și nu ne putem pronunța cu certitudine asupra acestora. Suprafața conului de avalanșă a fost apreciat la câțiva de zeci de metri pătrați. 
 Rezervația Cheile Tișiței este cel mai vizitat obiectiv turistic din Vrancea, cu peste 5000 de turiști în weekendurile de vară. Traseul turistic este un fost drum forestier dezafectat după inundațiile din 2005. Acesta pornește din localitatea Lepșa la 595 metri altitudine, are o lungime de 7 km, o diferență de nivel de 150 metri, se parcurge în 2-3 ore și este considerat un traseu ușor”.
UPDATE!!! Anchetatorii verifică dacă avalanșa ar fi putut fi provocată de un cutremur 
„Din momentul în care a fost dată alerta și până au găsit-o, a trecut ceva timp, aproape de două ore. Nu era o zonă în care să trimitem, de exemplu, elicopterul și nici vremea nu permitea acest lucru. De ce a fost această avalanșă sau cum s-a declanșat ea, acest lucru urmează să fie analizat de către experți în domeniu și dacă într-adevăr este corelată cu un cutremur sau nu, acest lucru urmează să fie stabilit”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Åžtirile ProTv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?