Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Ghionea, băgat în corzi de Misăilă


   Neregulile de la Trust LF nu ar fi fost posibile fără implicarea autorităților vamale, care ar fi trebuit să controleze sigilarea și desigilarea instalațiilor de producere a alcoolului etilic. Åžeful inspectorilor vamali din Vrancea, Ion Ghionea, a confirmat, la ședința Colegiului Prefectural de ieri, că aceste operațiuni de sigilare/desigilare au fost efectuate de angajați din județ și de la Galați. El nu a putut însă să explice cum de aceștia nu au văzut instalațiile artizanale de ocolire a contorilor și a replicat că nu este la conducerea instituției decât „de trei luni din care două în concediu”. Subprefectul Cristi Misăilă a precizat că, tot la Trust LF, a mai fost depistată o tentativă de a monta asemenea instalații bypass însă situația a fost reglată imediat.

   Afacerile ilegale cu alcool de la Trust LF nu ar fi fost posibile fără protecția unor persoane din structurile financiare vrâncene. Sunt vizați în special inspectorii vamali care, după cum a recunoscut șeful Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale, Ion Ghionea, efectuau sigilarea și desigilarea instalațiilor de producere a alcoolului etilic la firma focșăneană. Aceștia sunt cei care ar fi trebuit să vadă asemenea instalații artizanale și să ia măsurile legale.
   Discuțiile pe tema Trust LF au avut loc, ieri, la ședința Colegiului Prefectural, unde subprefectul Cristi Misăilă i-a cerut lămuriri punctuale directorului Ghionea referitoare la persoanele care trebuiau să efectueze operațiuni la această firmă. La întrebarea firească a subprefectului Cristi Misăilă cum de inspectorii nu au văzut furtunurile care ocoleau contorii de la distileria de alcool, directorul Ghionea s-a enervat și a replicat că este la conducerea instituției doar „de trei luni din care două în concediu” și nu poate răspunde pentru fapte petrecute în 2011.
   Dialogul a degenerat atunci când subprefectul Cristi Misăilă a amintit că, în perioada când el însuși conducea Biroul de autorizații și supraveghetori fiscali, a fost blocată o tentativă a angajaților de la Trust LF de a monta asemenea instalații bypass. De asemenea, subprefectul a menționat că, potrivit legislației fiscale, locurile destinate producției de alcool etilic și distilate trebuie să fie supravegheate de camere video în zona contorilor și a rezervoarelor de alcool și distilate. Același sistem de supraveghere video trebuie să urmărească și căile de acces în firmă. Aceste imagini trebuie să fie păstrate pentru o perioadă de minimum 30 de zile.
   Potrivit șefului de la Vamă, în cazul Trust LF, fiind vorba de un mare contribuabil, autoritatea competentă este fie Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, fie Direcția de autorizări și tarif vamal din cadrul Autorității Naționale a Vămilor și Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale. Inspecțiile fiscale și celelalte verificări sunt în sarcina acestor direcții și chiar sumele încasate de la acești contribuabili către bugetul consolidat nu se regăsesc la încasările direcțiilor județene, fiind înregistrate la Direcția marilor contribuabili.
   În final, prefectul Cătălin Popescu a recunoscut că „rămâne un semn de întrebare” în cazul de la Trust LF, iar instituțiile de control trebuie să își facă treaba pentru ca asemenea cazuri să nu se mai repete.

99 de vrânceni au produs țuică în 2012

   Inspectorii vamali au fost însă vigilenți la țăranii care trebuie să își înregistreze alambicul dacă vor să facă țuică din prunul care le crește în curte. Potrivit autorităților vamale, în evidențele lor sunt 222 gospodării individuale producătoare de țuică și rachiuri din fructe pentru consum propriu. Acestea au produs, legal, anul trecut, o cantitate de 8.970 litri de țuică, de diferite concentrații alcoolice, pentru care a fost achitată suma de 46.836 lei, reprezentând accize. În anul 2013 a fost produsă o cantitate de 1.615 litri de țuică, de diferite concentrații alcoolice, pentru care au fost achitate accize în valoare de 11.878 lei. În 2012 au fost efectuate și 8 controale la persoanele care dețineau cazane de țuică sau rachiu care nu erau înregistrate la autoritățile vamale. În urma acestor controale au fost aplicate 7 avertismente și o amendă contravențională, în cuantum de 20 mii lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de peste trei sute litri de țuică.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?