Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Căminul pentru Persoane Vârstnice „O nouă șansă, Mărășești“ va trece în structura DGASPC Vrancea


    Consiliul Județean Vrancea va dezbate, astăzi, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind preluarea Căminului pentru Persoane Vârstnice „O nouă șansă, Mărășești”, din subordinea Consiliului Local Mărășești în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție Copilului (DGASPC) Vrancea. Căminul a fost înființat ca urmare a reorganizării spitalului orășenesc Mărășești, prin Programul de Interes Național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vârstnice”. Programul a fost prelungit până la data de 31 octombrie 2015, după această perioadă urmând că autoritățile administrației publice locale, care administrează căminele, să găsească surse de finanțare sau alte soluții de menținere în funcțiune a căminelor, în condițiile Legii nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii asistenței sociale nr. 292/2011.
    După expirarea perioadei de derulare, finanțarea acestuia trebuia să fie prevăzută în bugetul local, alocările bugetare urmând a se fundamenta prin raportare la necesitățile de funcționare ale căminului. „Din anul 2016 Căminul pentru Persoane Vârstnice „O nouă Șansă” Mărășești se confruntă cu grave probleme cauzate de lipsa finanțării din partea consiliului local care nu a putut aloca în mod curent fonduri suficiente acoperirii nevoilor de funcționare. Pentru susținerea serviciului social atât primarul orașului Mărășești, cât și directorul instituției ne-au solicitat sprijinul pentru achitarea arieratelor și plăților restante, Consiliul Județean Vrancea neputând da curs acestor solicitări întrucât dispozițiile Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale sunt restrictive și exclud posibilitatea finanțării de către consiliile județene a unei institutiii din subordinea altei autorități locale”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    În acest context, în luna decembrie 2017, Consiliul Județean Vrancea a alocat aproximativ o sută de mii de lei pentru plata a jumătate din datoriile acumulate de  Căminul de bătrâni din orașul Mărășești. Directorul Căminului, Daniel Drăgan, a mulțumit atunci președintelui Marian Oprișan. „Este responsabilitatea și datoria noastră de suflet să avem grijă de vârstnicii noștri, pentru ca aceștia să beneficieze de condiții decente de trai, să aibă mâncare, apă, căldură, și mai mult decât atât, să le oferim căldură sufletească și să se bucure de atenția, protecția și grija noastră”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Tot în luna decembrie 2017, Consiliul Județean Vrancea a demarat procedurile pentru preluarea Căminului de bătrâni din Mărășești în subordinea DGASPC Vrancea, proceduri care se vor finaliza odată cu adoptarea proiectului de hotărâre menționat mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?