Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Bitcoin, noua monedă în care investesc tinerii afaceriști din Focșani


Frenezia criptomonedelor a ajuns și în Vrancea unde multe persoane au făcut deja tranzații însemnate cu această monedă. Am discutat cu câțiva oameni de afaceri care au investit în această monedă virtuală, considerată ca fiind mult mai sigură decît monedele tradiționale, cum ar fi leul, euro sau dolarul, mai sigură chiar și decât aurul. Există vrânceni care deja sunt deținători de bitcoin și alte criptomonede, care transformă diferitele monede în bitcoin, care vând proprietăți sau alte lucruri de valoare, în monedă virtuală. Motivul? „Este o monedă foarte sigură, un fel de cash al internetului”, susțin vrâncenii care efectuează astfel de operațiuni. 

    Tot mai mulți vrânceni, marea majoritate cu afaceri în diverse domenii, au început să folosească monede virtuale, criptomonede, cea mai căutată fiind Bitcoinul. Unii vând proprietăți imobiliare sau mașini de lux în această monedă virtuală, iar alții se înscriu în diverse grupuri de tranzacții online în criptomonede pentru a vedea care este evoluția acestora. Cert este că, încet dar sigur, moneda virtuală câștigă tot mai mult teren în fața monedelor tradiționale. Deși mulți dintre utilizatorii vrânceni nu prea știu multe despre Bitcoin, aceștia sunt convinși că este mai sigură decât multe dintre monedele tradiționale. „Am cumpărat primele monede Bitcoin când acestea aveau o valoare nominală de 100 de dolari. Am cumpărat atunci 12 astfel de monede pe care însă le-am vândut când au ajuns la valoarea de 200 de dolari. Iar acum un bitcoin are valoarea de peste 14 mii de dolari. Pentru că am constatat că este o monedă de viitor am început să investesc din nou în acaestă monedă virtuală”, ne-a spus Sorin, un tânăr om de afaceri.
    Deschidere față de noua monedă are și Dorin, alt tânăr om de afaceri, care s-a hotărât să investească în Bitcoin. „Cred că este o alternativă la monedele clasice, iar tranzacțiile arată că acest tip de monedă prinde, iar valoarea nominală a ajuns la peste 10 mii de dolari”, a precizat și Dorin.
    Deja sunt persoane care au scos la vânzare terenuri și mașini la care se acceptă plata în Bitcoin. De exemplu, un autoturism de lux se vinde cu 4-5 Bitcoin, iar un teren în municipiul Focșani care valorează aproximativ 200 de mii de euro se vinde cu 20-22 Bitcoin.
    Ieri, pe platformele de tranzacționare, un Bitcoin era evaluat la peste zece mii de euro. O altă criptomonedă, Ether, era tranzacționată cu peste o mie de euro iar noua vedetă pare să fie Ripple. Dar Bitcoin este cea mai populară criptomonedă, fiind pe locul 1 în privința capitalizării de piață, cu peste 170 miliarde de dolari. Pentru a putea cumpăra monedă Bitcoin, utilizatorii trebuie să își instaleze un software gratuit, iar monezile achiziționate sunt stocate într-un portofel digital. Tranzacțiile cu monedă Bitcoin sunt considerate anonime, fiind realizat direct între utilizatori prin intermediul unor aplicații software disponibile atât pentru computere, cât și pentru telefoane mobile sau tablete.

Moneda organică din mediul virtual

    Conform definițiilor oficiale, Bitcoin folosește o rețea descentralizată în care nu este implicată nicio casă de compensare și nicio instituție financiară, toate activitățile fiind desfășurate de către utilizatori. Analiștii financiari consideră Bitcoinul o idee excelentă deoarece nu este deținut de nimeni, nicio autoritate nu poate decide să îi crească valoarea sau să îl blocheze. Este o monedă deținută doar de cei care o utilizează, care nu poate fi controlată de un guvern. Tranzacțiile sunt considerate sigure fiind realizate prin noua tehnologie „blockchains”.
    Aceste avantaje au ca revers o volatilitate ridicată, adică un curs de schimb care poate crește cu 1000% într-o zi pentru a scădea la jumătate în ziua următoare. Iar acest lucru s-a văzut la începutul acestui an când panica a ajuns pe piața criptomonedelor după evenimentele din Coreea de Sud. Atunci, Bitcoin a scăzut cu 12% ajungând la 12000 de dolari, înainte ca scăderea să se stabilizeze la 5%, Ripple a scăzut cu 21% înainte de a rămâne la o scădere de 14%, în timp ce Ethereum a scăzut cu 5%. Ziarul Financiar arată că motivul căderii criptomonedelor ar fi fost acela că popularul site coinmarketcap.com a eliminat din platformă datele în urma tranzacțiilor din Coreea de Sud. Această acțiune a dus la o cădere liberă a prețului unor criptomonede, inclusiv bitcoin, XRP al Ripple și Ethereum.
    În România, primele informări din partea BNR despre schemele de monedă virtuală și riscurile asociate acestora au venit în 2015. „Moneda virtuală nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică. Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate”, a arătat, în martie 2015, Banca Națională.

Ce este Bitcoinul și cum a devenit atât de popular?

    Bitcoin este o rețea consensuală ce oferă un nou sistem de plată și bani complet digitali, spun cei de la bitcoin.org. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susținut de utilizatorii săi, fără o autoritate centrală sau intermediari. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru Internet. Bitcoin poate fi văzut de asemenea și ca cel mai proeminent sistem de contabilitate triple entry existent.

Cine a creat Bitcoin?

    Bitcoin este prima implementare a unui concept numit „cripto-valută”, care a fost pentru prima oară enunțat în 1998 de către Wei Dai în lista de mail cypherpunks, sugerând ideea unei noi forme de bani ce folosește criptografia pentru a controla emiterea lor și tranzacțiile, spre deosebire de a se baza pe o autoritate centrală. Primele specificații și validarea conceptului au fost publicate în 2009 într-o listă de mail dedicată criptografiei de către Satoshi Nakamoto. Satoshi a părăsit proiectul la sfârșitul anului 2010 fără să spună foarte multe lucruri despre persoana sa. De atunci, comunitatea a crescut exponențial, cu mulți programatori lucrând la Bitcoin.

Cum funcționează Bitcoin?

    Din perspectiva unui utilizator obișnuit, Bitcoin nu este nimic mai mult decât o aplicație pe telefon sau un program pe calculator ce oferă un portofel personal Bitcoin și permite unui utilizator să trimită și să primească bitcoini prin el. Acesta este modul în care funcționează Bitcoin pentru majoritatea utilizatorilor. În culise, rețeaua Bitcoin distribuie un registru public denumit „lanțul de blocuri”. Acest registru conține fiecare tranzacție procesată vreodată, permițând calculatorului unui utilizator să verifice validitatea fiecărei tranzacții. Autenticitatea fiecarei tranzacții este protejată de semnăturile digitale ce corespund cu adresele de unde au fost trimiși bitcoinii, permițând tuturor utilizatorilor să aibă control total asupra trimiterii de bitcoini din adresele lor Bitcoin personale. Adițional, oricine poate procesa tranzacții folosind puterea computațională a hardware-ului specializat și să fie răsplătiți cu bitcoini pentru acest serviciu. Acest lucru este adesea denumit „minat”.

Folosește lumea Bitcoin?

    Da. Este folosit de un număr tot mai mare de afaceri și persoane. Acestea includ afaceri fizice, cum ar fi restaurante, firme de avocatură, săli de fitness și servicii online populare cum ar fi Namecheap, WordPress, Reddit și Flattr. În timp ce Bitcoin rămâne un fenomen relativ nou, acesta crește rapid. Bitcoin este unic prin faptul că doar 21 de milioane de bitcoini vor fi creați vreodată.     Însă, asta nu va fi niciodată o limitare pentru că bitcoinii pot fi divizați în subunități ale unui bitcoin, cum ar fi biți – sunt 1.000.000 de biți în 1 bitcoin. Bitcoinii pot fi divizați până la 8 zecimale (0,000 000 01) și chiar și în unități mai mici dacă va fi vreodată nevoie în viitor pe măsură ce mărimea medie a unei tranzacții scade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?