Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Acces restricționat în cimitirele focșănene; amenzi pentru cei care fac grătare printre morminte


    Cetățenii care fac grătare sau ascultă muzică în cimitirele din Focșani vor fi sancționați cu amenzi de maxim 800 lei. Sancțiunile sunt prevăzute în proiectul noului Regulament pentru organizarea și funcționarea cimitirelor aparținând domeniului public al municipiului Focșani pus în dezbatere publică de către municipalitate. La nivelul municipiului sunt înregistrate două cimitire, Cimitirul Nordic și Cimitirul Sudic, care se află în adminstrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice. Noul regulament cuprinde reglementări în ceea ce privește concesionarea locurilor de înhumare, procedura privind înhumările și dezhumările, transportul persoanelor decedate, executarea lucrărilor funerare precum și sancțiunile care pot fi aplicate.
    Una dintre noutăți se referă la programul de acces în cimitirele din Focșani, care va fi între orele 8-21 pentru perioada 1 aprilie – 15 noiembrie. Pentru perioada 16 noiembrie – 31 martie, cimitirele pot fi vizitate între orele 8-18.
    În ceea ce privește procedura de concesionare a locurilor de înhumare, aceasta va prevedea mai multe etape. Astfel, concesionarea se face la deces, dacă decedatul sau aparținătorii decedatului au domiciliul legal în Focșani. Locurile de înhumare pot fi concesionate la cerere. La depunerea cererii solicitanții vor depune o declarație pe proprie răspundere în sensul că nu mai dețin alt loc de înhumare în cimitirele aflate pe raza municipiului precum și actul de identitate. Regulamentul propune și criterii neclare, cum ar fi cel prin care concesionarea unui loc de veci va depinde de obținerea unui aviz din partea bisericii sau comunității religioase din care face parte mortul, aceasta deși se permite ca înmormântarea unui decedat să fie laică sau așa cum a stabilit decedatul în cursul vieții. „Cererea de solicitare a concesiunii unui loc de veci trebuie să fie însoțită de avizul cultului, bisericii și comunității religioase din care face parte”, se arată în proiectul de Regulament.
    Locurile de înhumare pot fi concesionate după caz pe o perioadă de 7 ani sau pe o perioadă de 25 de ani, pe baza unei cereri și cu plata integrală și anticipată a taxei de concesiune. Taxa de concesiune pentru o perioadă de șapte ani pentru un loc simplu este de 350 lei. Pentru o perioadă de zece ani această taxă este de o mie lei. Taxa de întreținere este de 4 lei/metru pătrat/an.
    În cazul decedaților care nu au aparținători se vor atribui locuri de înhumare pe o perioadă de 7 ani. Pot beneficia de atribuirea anticipată decesului, a unui loc de înhumare, fără plată pentru câteva categorii de persoane, dacă sunt locuitori ai municipiului. Aceste facilități se aplică veteranilor și văduvelor de război, deportaților și victimelor oprimării comuniste, foștilor deținuți politici, refugiaților, răniților și urmașilor eroilor martiri ai Revoluției precum și cavalerilor ordinelor naționale.
Regulamentul prevede că dreptul de concesiune asupra locului de înhumare încetează atunci când contractul nu a fost prelungit cu acordul părților, prin renunțarea titularului contractului de concesiune sau când locul de înhumare este „lăsat în părăsire”. „Prin «lăsare în părăsire» se înțelege menținerea în stare de neîngrijire a mormintelor, terenului, împrejmuirilor sau a construcțiilor funerare”, precizează proiectul de Regulament.

Amendă de 2000 lei pentru călcarea mormintelor

    Proiectul de Regulament prevede sancțiunile care vor fi aplicate pentru distrugerea și degradarea monumentelor funerare sau pentru cei care fac grătare și ascultă muzică la maxim printre morminte. Cele mai mari amenzi, cuprinse între 1500 și 2000 lei, vor fi aplicate pentru călcarea mormintelor, distrugerea și degradarea monumentelor și obiectelor funerare, degradarea sau ruperea florilor și a coroanelor de pe mormânt, accesul în cimitir cu autovehicule fără aprobarea administratorului cimitirului, inscripționarea cu desen tip grafiti sau înscrierea de cuvinte obscene pe obiectele funerare, degradarea mobilierului dispus în cimitir sau orice acțiune de distrugere sau degradare de către participanții la serviciul funerar a suprafețelor aferente cimitirului.
    O amendă cuprinsă între 1000 și 1500 lei va fi aplicată pentru executarea de construcții funerare fără avizul administratorului cimitirului, adoptarea unor atitudini dăunătoare ceremoniilor funerare sau comercializarea de obiecte folosite pentru ornamentarea mormintelor. O amendă între 800 și 1600 lei se aplică pentru neasigurarea curățeniei în zona punctelor de lucru deschise pe raza cimitirelor, neprotejarea zonelor în care se execută lucrări producătoare de praf, deteriorarea aleilor sau a căilor de acces de pe raza cimitirelor sau circulația și transportul de material cu mijloace de transport de tonaj mai mare de 3,5 tone. Această amendă va fi aplicată și celor care nu respectă suprafețele atribuite spre folosință, prin extinderea în cărări, alei sau în periemetrul locurilor de înhumare învecinate, precum și lăsarea în stare de neîngrijire a mormintelor. Vor fi sancționate cu amendă între 300 și 600 lei persoanele care practică cerșitul, cei care sunt în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe ilegale și cei care practică activități de comerț ambulant.
    Amenzi cuprinse între 400 și 800 lei vor fi aplicate pentru depozitarea pământului, materialelor sau a altor obiecte pe mormintele vecine, pentru distrugerea, degradarea sau desființarea spațiilor verzi existente în cimitire, arderea pe raza cimitirelor a deșeurilor, aruncarea de deșeuri sau alte resturi în alte locuri decât cele amenajate. Aceeași amendă va fi aplicată pentru organizarea de activități care afectează ordinea și liniștea publică, precum picnic, grătare, utilizarea de sisteme de difuzare de muzică sau de instrumente religioase muzicale, altele decât cele folosite cu ocazia ceremoniilor religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?