Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Deputatul Tîlvăr: Respectarea drepturilor omului, cel mai adecvat mod în care putem celebra Ziua Drepturilor Omului


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că Ziua Drepturilor  Omului trebuie să reprezinte încununarea eforturilor noastre de peste an în susținerea unor principii la fel de relevante astăzi ca și în 1948, atunci când au fost formulate de reprezentanții statelor și culturilor din toate colțurile lumii. Acesta a arătat că acum, ca și atunci, Declarația Universală a Drepturilor Omului aduce în prim plan valori universale și stabilește un standard esențial pentru toate popoarele, pentru toate națiunile.
Trecând testul timpului, ea dovedește că principiile egalității, libertății și demnității umane sunt perene și contribuie la construirea unui destin mai bun pentru milioane de oameni de pe întregul mapamondul. „Constituind o adevărată fundație pentru societatea mai bună a viitorului, actul adoptării sale de către Națiunile Unite a fixat ținte multiple, pornind de la satisfacerea nevoilor bazice pentru hrană, apă și adăpost ale fiecărui om și ajungând la dezideratele complexe ale prezentului, așa cum sunt asigurarea accesului la educație, sănătate, muncă și informație liberă. În afara evenimentelor organizate cu acest prilej la nivel internațional, regional și național, fiecare dintre noi trebuie să privească în jurul său și să cântărească influența majoră pe care acest document o are asupra vieții și lumii noastre. Încă din vecinătatea imediată, a propriei familii ori comunități, suntem datori să apreciem toate eforturile mici și mari, făcute în beneficiul celor care sunt mai puțin norocoși decât noi. La nivel personal, implicarea și voluntariatul în sprijinul unor cauze legate de respectarea drepturilor omului reprezintă cel mai adecvat mod în care putem celebra Ziua Drepturilor Omului”, a precizat deputatul vrâncean.
Angel Tîlvăr a arătat că societatea românească, în ansamblul său, trebuie să își aplece atenția asupra acelor situații particulare, acelor zone vulnerabile ale sale, în care respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului reprezintă încă o provocare, fie că este vorba despre discriminare, intoleranță, violență ori abuzuri. „Acestea trebuie prevenite și sancționate fără ezitare, formele de educație cu privire la principiile enunțate în Declarația Universală a Drepturilor Omului trebuie diversificate și multiplicate, iar legislația izvorâtă din Parlamentul României în sprijinul valorilor promovate de către acest document universal trebuie adusă în actualitatea atât de complexă. Flageluri precum exploatarea și traficul de ființe umane, violența împotriva femeilor și copiilor sau fenomene complexe precum mișcările ample de migrație la nivel regional și global trebuie să fie gestionate în mod obligatoriu prin prisma acestei carte de căpătâi a umanității. Este unul dintre lucrurile pe care nu avem voie să îl uităm, în mod special în acest an aniversar pentru Declarația Universală a Drepturilor Omului!”, a încheiat deputatul PSD.
Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată în 1948 și a fost tradusă în peste 500 de limbi. Adoptarea sa în 1948 a fost urmată de instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, cu ocazia plenarei 317 a Adunării Generale de la 4 decembrie 1950. Cu acest prilej, prin Rezoluția 423(V), statele membre, ca și multe alte organizații interesate, erau invitate să celebreze faptul că toți oamenii se nasc cu drepturi egale și inalienabile și cu libertăți fundamentale. Principiile enunțate de această declarație privesc viața fiecărei ființe umane și nu pot fi ignorate sau minimalizate. Ele își fac simțită importanța în viața noastră de fiecare zi și constituie trunchiul comun al umanității, cel care ne dă forța pentru a apăra egalitatea, justiția socială și libertatea, pentru a promova pacea și pentru a ne ridica, prin vocile și acțiunile noastre, în apărarea celor mai slabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?