Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: INTERVIURILE lui Muscalu: Nicolae Dică visează la primul titlu naţional ca antrenor al Stelei


Nicolae Constantin Dică (n.9 mai 1980, Pitești) este antrenor principal al echipei la care s-a consacrat, Steaua București. Ca jucător, dispunea de un joc ofensiv și avea o rată bună de transformare a loviturilor libere și a penalty-urilor. Fotbalist cu o viteză extraordinară de execuție și cu un bun joc de cap, Dică și-a pus amprenta asupra evoluțiilor Stelei, mai ales între anii 2006 și 2007.
După încheierea carierei de jucător, a devenit antrenor al echipei SCM Pitești pe care a ajutat-o să promoveze în liga a II-a, câștigând detașat seria ei. După acest succes și plecarea lui Laurențiu Reghecampf de la FCSB, a revenit ca antrenor la echipa care l-a consacrat.
 
ECHIPA DE CLUB
 
    Una dintre cele mai memorabile evoluții ale lui Dică a avut loc în cadrul partidei de debut a grupelor sezonului 2006-2007 de Liga Campionilor împotriva clubului ucrainean Dinamo Kiev, meci în care piteșteanul a marcat de două ori, prima oară din lovitură liberă, iar mai apoi lobându-l pe Olexandr Șovkovski. Avea să încheie sezonul european cu 4 reușite și o pasă de gol în 6 meciuri jucate într-o grupă în care, pe lângă ucraineni, Steaua a întâlnit și alte două echipe mari, Real Madrid și Olympique Lyon. Cu Lyon a marcat în minutul 2, cu un stop pe piept urmat de un șut din semiîntoarcere la colțul scurt.
Forma bună aduce interesul portughezilor de la Benfica Lisabona pentru serviciile mijlocașului român, interes devenit evident odată cu participarea în tribune a tehnicianului José Antonio Camacho la amicalul disputat de naționala de fotbal a României împotriva Turciei în care Dică a marcat. Deși suma vehiculată a fost de 5 milioane euro, transferul nu s-a materializat.

A jucat trei ani în Italia, Turcia și Grecia

    Pe 29 martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă din partea președintelui României pentru că a făcut parte din lotul echipei FC Steaua București care obținuse până la acea dată calificarea în semifinalele Cupei UEFA 2005-2006. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 2 barete, deoarece a făcut parte din reprezentativa României care a obținut calificarea la Campionatul European din 2008.
    În iunie 2008, după Campionatul European din Austria și Elveția, Dică s-a transferat de la Steaua la echipa de club Calcio Catania din prima ligă italiană, dar a evoluat rar la echipa din peninsulă, fiind mai mult împrumutat. În vara anului 2009, a fost împrumutat la echipa greacă Iraklis Salonic, al cărei antrenor era Oleg Protasov, marcând o dublă în meciul de debut cu Panthrakikos, încheiat cu scorul de 2-1. După doi ani și jumătate sub contract cu Catania, Dică s-a despărțit de echipa italiană, reziliind înțelegerea de comun acord și a revenit în România unde a semnat din nou pentru Steaua.

„Aș fi renunțat la toate meciurile de Liga Campionilor pentru o finală de Europa League”

    Antrenorul anului în România, Nicolae Dică a acceptat să stea de vorbă, în exclusivitate, cu reporterul Monitorului de Vrancea și a răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor. Nicolae Dică a început fotbalul la Centrul de copii și juniori FC Argeș în septembrie 1991, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Cristian. Înainte de transferul din 2004 la gruparea din Ghencea, Dică a evoluat pentru Dacia Pitești în perioada 1998-2000 și FC Argeș Pitești în sezoanele 2000-2004. Steaua a plătit suma de 250.000 Euro pentru achiziționarea sa. Debutul lui Dică în Divizia A a avut loc pe 12 august 2000 într-o victorie a echipei FC Argeș Pitești împotriva lui Gaz Metan Mediaș cu scorul de 2-1. Șase ani mai târziu, pe 22 decembrie 2006, ziarul Gazeta Sporturilor îi acordă distincția pentru Jucătorul român al anului 2006, Dică devansându-i astfel pe Adrian Mutu și Cristian Chivu. A devenit golgheterul Stelei în Cupa UEFA sezonul 2005-06 cu 6 goluri, marcate cu Valerenga, două cu RC Lens, Heereneven, Middlesborough.

Salut Nicolae! Ce înseamnă să fii antrenor la Steaua București?
Mare responsabilitate, dar în același timp plăcerea de a antrena jucători de valoare. Am jucat la Steaua și îmi doream să și antrenez această echipă. De când m-am apucat de antrenorat am plecat la drum cu acest gând. Mi-am așteptat rândul și iată că a sosit momentul să stau pe banca Stelei ca antrenor principal.

Ești de apreciat pentru faptul că ai început de jos munca de antrenor…

Așa este și normal. Din punctul meu de vedere. Am promovat Piteștiul în Liga a a doua, câștigînd seria detașat. Îmi place ca echipa să joace un fotbal ofensiv, plăcut ochiului, dar trebuie să fim atenți și la rezultatele echipei. Un antrenor fără rezultate, mai ales la o echipă ca Steaua, nu ar putea să aibă o viață lungă pe banca tehnică. Nimeni nu are răbdare în România.

Åži cum ar trebui să fie?
Gheorghe Hagi este un exemplu de urmat. La fel și Steaua. Acum. Prin înființarea academiilor de fotbal. Viitorul Constanța a câștigat un campionat cu copiii formați în propria academie. A promovat foarte mulți jucători care, până la urmă, și-au arătat valoarea și la loturile naționale. Mulți dintre ei au ajuns la Steaua, o echipă cu pretenții mult mai mari. Cel puțin, în ce privește confruntările internaționale.
Calificare în primăvara europeană după mulți ani. Visezi la finala Europa League?
Totul trebuie luat pas cu pas. În fotbal însă, totul este posibil. Åži când eram jucător am fost la pas de juca o finală. Cred și acum că meritam să jucăm cu trofeul pe masă, așa cum se spune.

Ce s-a întâmplat cu Middlesborough?
Nu îmi pot explica nici acum, după 11 ani. Nu a fost să fie. Pur și simplu. Sincer vă spun că aș fi dat toate meciurile pe care le-am jucat în Liga Campionilor pentru a prinde acea finală de cupă europeană. Pare forțat, dar aceasta este realitatea. Aveam o echipă deosebită care a demonstrat o unitate ieșită din comun, cum doar la marile campioane se poate vedea.

 „Steaua, CFR Cluj, Craiova, Botoșani și Viitorul au șanse egale la titlu”

Crezi că vei lua titlul în primul an ca antrenor principal la Steaua?
Este presiune mare, dar sunt obișnuit. Consider că CFR Cluj, Craiova, Botoșani și Viitorul au șanse egale la titlul de campioană. În play-off se înjumătățesc punctele și, o să vedeți, că se va lupta până în ultima etapă. Nouă ne va fi puțin mai greu, dar nu ne văităm. Suntem calificați și în primăvara europeană, iar meciurile internaționale sunt mult mai epuizante.

De ce se vaită jucătorii români că au prea multe meciuri? Meseria lor este să joace fotbal, iar a antrenorilor să antreneze și să-și coordoneze echipa…
Noi, cei de la Steaua, nu ne văităm. Este o plăcere să jucăm meciuri tari. Aici se vede valoarea. Avem un lot valoros și stăm bine și numeric. Dăm șanse egale tuturor jucătorilor. Suntem angrenați în multe competiții și este nevoie de toată lumea. Le-am spus jucătorilor mei că am nevoie de toți. Nu trebuie decât să se pregătească bine și să fie sănătoși.

Cu Alibec mai sunt probleme?
Cred că a înțeles că la Steaua echipa este cea mai importantă. Alibec este un jucător bun, dar fără echipă nu poate face nimic deosebit. Are mare calitate, dar trebuie să muncească mult și să fie serios.

„Gurdiola și Klopp, Olăroiu și Protasov, antrenorii favoriți”

Care este modelul tău de antrenor?
Îmi plac foarte mult Guardiola și Klopp. Cu Olăroiu și Protasov am lucrat și am multe de învățat de la ei. Vreau ca Nicolae Dică să se impună ca un antrenor cu ideile sale și nu unul care doar imită pe cineva anume. Am tot respectul pentru toți antrenorii, este una de cele mai dificile meserii și, de aceea, vreau să cred că pot face din această breaslă o adevărată artă.

Dinamo Kiev?
Du-te, Dică…Du-te, Dică…Un moment pe care nu îl voi uita niciodată. Am marcat două goluri frumoase, echipa a câștigat un meci important din Liga Campionilor. Atmosferă de excepție și joc admirabil făcut de Steaua.

Care crezi că sunt cei mai importanți jucători ai Piteștiului din toate timpurile?
Dobrin, Mutu, Radu II, Barbu și, cu voia dumnevaostră, Dică. Chiar dacă nu cred că am fost un mare jucător, Niciolae Dică și-a făcut datoria față de fotbalul românesc.

Revenind la antrenorat…Este mai greu să antrenezi o echipă ca Steaua decât una de pluton, unde nu există presiune meci de meci?
Presiune există peste tot. Este foarte greu de gestionat un vestiar cu caractere puternice. Cei care nu joacă un meci sunt supărați. Asta este clar. Îmi place meseria de antrenor și sunt un apropiat al jucătorilor. Îmi place să fie presiune. Există adrenalină. Te pregătești tot timpul să câștigi. Ce poate fi mai frumos decât asta? Steaua este echipa pe care mi-am dorit să o antrenez și visul mi s-a îndeplinit.

Å¢i-ai prelungit contractul?
Nu am vorbit despre prelungirea contractului, doar m-a întrebat domnul Becali dacă am o problemă cu contractul, daca vreau să-l prelungesc. I-am spus că nu am nicio problemă. Am contract până în vară. Rezultatele mele mă vor ține la Steaua sau nu.

Å¢i-e teamă?

Nici vorbă. Sunt un tip optimist, dar să știți că nu mă încântă cu nimic că semnez acum un alt contract, iar în februarie sau martie sunt dat afară. Sper însă, să rămân la Steaua cât mai mult și să ne bucurăm cu toții de performanțele naționale și internaționale. Îmi doresc titlul cu Steaua București și să urcăm cât mai mult posibil în Europa League.

Ce adversar îți dorești pentru primăvară europeană?
Sunt conștient că este foarte greu pentru o echipă românească să ajungă în semifinalele sau finala unei competiții europene. Nu ne gândim la adversarii pe care i-am putea întâlni în primăvara europeană. Eu consider că va fi foarte greu după ce vom ieși din grupe. Momentan nu ne gândim la adversarii care pot veni. Mai avem un meci de jucat în grupe și apoi vom vedem ce se va întâmpla. Este bine că am trecut de grupe.

Vine Keșeru?
Nu știu nimic despre Keșeru. Nu mă gândesc acum la transferuri. Avem Europa League, avem campionatul. Sunt lucruri importante care se petrec la echipă. Avem 8 meciuri într-o lună de zile.

Care este filozofia ta de antrenor?
În momentul în care am venit la Steaua am decis că trebuie să fac un grup și ceea ce s-a întâmplat până acum îmi dă speranțe. După meciul cu Viitorul, când spuneam că a fost un meci slab, am zis că am mare încredere în echipă și în jucători. Timpul trece foarte greu, dar îmi fac meseria cu pasiune. Aștept toți suporterii Stelei să vină alături de echipă. Mi-aș dori să fie alături de noi. Să reușim să avem rezultate foarte bune și să-i scoatem pe oameni în stradă. Sper ca noi să le aducem o bucurie mâine seară sau în alte seri.

Este Gigi Becali un patron dificil?
Investește mulți bani la Steaua și este normal să ceară și rezultate. Mă înțeleg bine cu dânsul. Odată te laudă, altă dată te mai trezește la realitate. Până acum, ne înțelegem.

Nu ați mai câștigat de 3 meciuri…
Mă tot gândesc, să văd unde sunt probleme, sper să reușim să le remediem. Nu știm cât de gravă e situația lui Planici. Sper ca ultimele jocuri să fie bune și să ieșim din pasa asta. Am avut și ghinion, au mai ieșit și azi jucători accidentați. Trebuie să schimbam ceva pentru meciul de Cupă. Ne gândim la viitor, la ce trebuie să facem în continuare. Acum trebuie să întreptăm lucrurile. Nu am pierdut din cauza lui Enache, am pierdut meciul cu toții.

Ce se întâmplă cu Budescu?
Când nu joci pentru echipă, e normal să ai astfel de rezultate. Pentru o echipă ca Steaua, este o problemă că nu reușim să câștigăm de 3 meciuri. Avem jucători de valoare, au arătat-o și la alte echipe, și aici. Dar în ultimele 3 meciuri nu s-a întâmplat așa. Important e ca echipa să-și revină, acești băieți au arătat că au valoare. De la meciul cu Iași s-a întâmplat ceva.

Un gând pentru fanii Stelei din Vrancea…
Să susțină Steaua în mod necondiționat, așa cum au făcut-o și până acum. Vă doresc un nou an cu bucurii și sănătate.”La mulți ani”, tuturor vrâncenilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?