Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Student la Facultatea de pompieri! Trei tineri din Vrancea, acum în practică la ISU, ne-au spus de ce au ales această meserie

Sunt tineri, pasionați de ceea ce fac și dornici să facă diferența dintre viață și moarte. Nicolaie David, Cătălin Tomozei și Cosmin Șerban sunt trei studenți vrânceni la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza‟ din București, care, timp de patru săptămâni, își vor desfășura stagiul de practică la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. În această perioadă, tinerii învățăcei vor fi implicați în activitățile desfășurate de pompierii vrânceni, astfel încât să acumuleze cât mai multe cunoștințe și deprinderi necesare în îndeplinirea misiunilor specifice acestei profesii. Astăzi îi vom cunoaște pe fiecare dintre cei trei studenți, și vom afla cum este viața de pompier aflat la început de drum.

Timid, atent atât la postură, cât și la cuvintele pe care le alege atunci când răspunde la întrebări, student caporal Nicolaie David, originar din Cîmpinenaca, spune că a ales să urmeze Facultatea de Pompieri în urma unor discuții avute atât cu părinții, cât și cu fratele mai mare, actualmente absolvent al Facultății de Poliție din București. „Am fost elev al Liceului Economic din Focșani, profil Economie. Mi-a plăcut foarte mult să studiez Matematica. În 2018, am fost admis la Facultatea de Pompieri și pot spune că a fost un vis devenit realitate. A fost destul de greu la început, însă, cu perseverență și multă ambiție, am reușit să mă adaptez. Nu știam foarte multe lucruri despre această profesie, pentru că nu aveam pe nimeni în sistem, însă m-a atras ceea ce fac pompierii. Părinții mi-au spus să fiu ambițios, muncitor și să mă dedic. Am fost la mai multe intervenții până acum. Din primul an de facultate facem practică. Prima intervenție la care am participat a fost un incendiu de vegetație, undeva prin Focșani. Ce le-aș spune viitorilor studenți la Facultatea de Pompieri?! Să fie muncitori, să aibă ambiție și să fie cât de serioși pot. Să-și pună ceva în minte și să-și urmeze gândurile, să facă ceva ce-i împlinește sufletește‟, spune Nicolaie David.

Student în anul III la Facultatea de Pompieri, Nicolaie David își amintește că a întâmpinat câteva dificultăți la admiterea în Academie, în ceea ce privește traseul aplicativ, însă nu s-a dat bătut. „Am făcut  sport încă din copilărie. De mic mergeam la fotbal, lucru pe care-l fac și în prezent. În cariera noastră, sportul este destul de important pentru că avem nevoie de o condiție fizică bună, de rezistență și de putere. Proba sportivă de la admitere constă într-un traseu aplicativ care este regăsit pe platforma Academiei în regulament. Când am dat eu la Academie, a fost un traseu de un minut cu diferite probe: de la mers pe o bancă, până la alergat printre jaloane și făcut schimbul între ele, ridicarea unui manechin de 60 de kilograme, sărit peste o capră. M-am pregătit singur, acasă, mergeam la alergat, făceam rezistență. Ridicarea manechinului mi s-a părut puțin grea, dar am depășit momentul‟, conchide Nicolaie David.

Cătălin Tomozei: „Sunt unii oameni făcuți să le placă să vorbească, mie mi-au plăcut mereu Matematica și Fizica‟

Deși nu se cunoșteau înainte de a fi admiși la Facultatea de Pompieri, Nicolaie David și adjudeanul Cătălin Tomozei mai au un lucru în comun, în afară de alegerea carierei de pompier, și anume pasiunea pentru Matematică și științele exacte. „Am absolvit Liceul Teoretic «Emil Botta» din Adjud, profil Matematică-Informatică. Sunt unii oameni făcuți să le placă să vorbească, mie mi-au plăcut mereu Matematica și Fizica. Așa că, la sfârșitul clasei a XI-a, mi-am spus că trebuie să-mi aleg un drum care să îmbine pasiunea pentru științele exacte și dorința de a salva oameni. Îmi plăcea ideea de a fi militar, cred că este o vocație. Nu am pe nimeni în familie și cred că și acesta este unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să urmez o carieră militară. Părinții m-am încurajat mereu să fac ceea ce-mi place astfel încât să nu am regrete pe viitor. Primele două zile la academie au fost cele mai grele, venind din mediul civil, primul contact cu mediul militar este puțin șocant, dar, cu timpul, mi-am intrat în ritm.

          Din momentul în care a apărut pandemia, cursurile au început să se desfășoare online și la noi. Din punct de vedere al calității învățământului, nu pot spune că am avut de suferit, pentru că profesorii și-au făcut treaba și ne-au pus la dispoziție o gamă largă de opțiuni. Facultatea a primit dotare suplimentară cu laptop-uri, camere video, astfel încât orele să se desfășoare în mod normal. Însă, pot spune că mediul militar a dispărut, fiind acasă, doar intram la cursuri și atât. Acum am revenit la Facultate‟, poveștește caporal CătălinTomozei, stundet în anul III la Facultatea de Pompieri București.

„Meseria de pompier este printre cele mai apreciate meserii‟

Studenții Facultății de Pompieri din București fac pratică încă din anul I de facultate, lucru care-i încântă și mai mult pe viitorii „eroi‟ care se pregătesc să înfrunte focul, apa și … neprevăzutul. „Prima intervenție am avut-o la o șură. Intervenția nu a fost gravă, dar ce m-a impresionat era mâhnirea acelui om care avea șura; parcă i-ar fi luat cineva mințile, era extrem de nervos. Omul acela cred că s-ar fi aruncat pur și simplu în foc ca să stingă incendiul. Se întâmpla în anul I și, în aceași zi, după ce am ajuns acasă și am mâncat, m-a sunat tata și mi-a spus că a avut loc un accident. M-am îmbrăcat imediat, plin de adrenalină și dornic de acțiune. Accidentul s-a propus pe drumul E85, direcția de mers spre Bacău. O ambulanță care transporta un pacient, care făcuse un accident, se îndrepta spre Iași, și o persoană care venea din partea drepată, de pe un drum secundar, nu a acordat prioritate ambulanței și s-au ciocnit. Ambulanța era în regulă, avea semnale acustice și luminoase. Din câte știu nu au fost morți, dar au fost răniți. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în timpul facultății se referă la o vorbă pe care ne-a spus-o un profesor: «Eroii morți nu salvează vieți». Prima dată trebuie să te păzești pe tine când mergi la o intervenție, astfel încât să-i poți salva și pe ceilalți. Din punctul meu de vedere, calitățile necesare pentru a face această profesie cât mai bine, sunt perseverența, voința și dorința de a face bine comunității. Dacă nu ai această dorință de a face bine și de a ajuta oamenii, nu cred că ai putea practica această meserie. Meseria de pompieri este printre cele mai apreciate meserii‟, consideră Cătălin Tomozei. Tânărul adjudean își dorește să avanseze în carieră, și-i sfătuiește pe cei care vor să urmeze Facultatea de Pompieri să-și stabilească un țel pentru care să muncească zi de zi.

Așa tată, așa fiu!

Pasionat, la rândul său, de Matematică, Șerban Cosmin, student fruntaș în anul II la Facultatea de Pompieri, și-a dorit inițial să urmeze cursurile Universității Politehnica din București. „Sunt absolvent al Liceului Teoretic «Emil Botta» din Adjud, profil Matematică-Informatică. Mi-a plăcut mai mult Matematica, partea teoretică, față de Filologie. Încă din clasa a XI-a, părinții mi-au sugerat să dau la Facultatea de Pompieri, dar nu eram foarte hotărât. Inițial am vrut să dau la Politehnică , unde am și dat, și la final, am avut de ales între Politehnică și Facultatea de Pompieri. Principalul atuu a fost că, odată terminată facultatea asta îți oferă un loc de muncă stabil, iar ideea de a ajuta oamenii este mult mai importantă decât banii‟, consideră Cosmin Șerban.

Tatăl tânărului este pompier încadrat la ISU Vrancea din 2007. „Prima dată  a fost și el subofițer și, după 4/5 ani a trecut în gradul ofițerilor în urma unui concurs. Când eram mic nu prea înțelegeam exact ce face el la muncă, știu că mama era mult mai liniștită când tata era în postul de pază și nu se ducea la intervenții. Când am  crescut, am început să-l rog pe tata să-mi spună la ce intervenție a fost, cum acționa… Mă fascina ideea că-și risca viața pentru a salva viața altora. Principalul sfat pe care mi l-a dat tata a fost să fiu foarte devotat și să practic meseria asta cu sufletul. Țin minte că, la prima intervenție la care am participat, m-a uimit rapiditatea cu care s-a mobilizat întreg echipajul. Era anunțat un incendiu la o casă, în Adjud. Până să ajungem noi, incendiul a fost stins. Prietenii mei sunt mândri de mine, pentru că știu că, în cazul în care se întâmplă ceva, îi pot ajuta. Din punct de vedere profesional, îmi doresc să am o creștere bună în carieră și să ajung unde vreau. Îi sfătuiesc pe tineri să urmeze această facultate, dar trebuie să se gândească de două ori înainte de a face această alegere, deoarece nu este o meserie foarte ușoară și chiar trebuie să fie pasonați și să aibă chemare‟, consideră Cosmin Șerban.

Le urăm succes celor trei studenți vrânceni la Facultatea de Pompieri din București și le dorim un viitor frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?