Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Marian Oprișan: Vă aștept cu inima deschisă pentru a scrie împreună istoria începutului Parcului Mândriei Naționale


    Președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a lansat o nouă invitație românilor de a participa la acțiunea de plantare a primei serii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Acțiunea va demara, astăzi (sâmbătă), pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. „Pe data de 18 noiembrie, de la ora 09.00, vă aștept cu inima deschisă, pentru a scrie împreună istoria începutului Parcului Mândriei Naționale! Au mai rămas câteva ore până la prima etapă de plantare a stejarilor, în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – RoMândria”!”, a scris vineri pe pagina sa de facebook, președintele Consiliul Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Pentru a ajunge la locația stabilită, participanții se pot ghida după indicatoarele unidirecționale montate de pe drumul național E85, prin fața Primăriei Mărășești, până la locul de plantare. „Îndemnăm toți participanții să fie echipați și îmbrăcați corespunzător pentru condițiile termice ale lunii noiembrie și să vină cu o lopată sau un hârleț, unelte necesare pentru desfășurarea acțiunii de plantare. Toți voluntarii vor fi înscriși la intrare, iar numele lor vor fi făcute publice ulterior pe site-ul Consiliului Județean Vrancea”, se arată într-un comunicat de presă.
    Prima acțiune de plantare a stejarilor din proiectul Parcul Memoriei Naționale se va bucura de o prezență numeroasă. Peste 3.000 de voluntari, din județul Vrancea, dar și din alte județe (Galați, Iași, Neamț, Brașov) și București, precum și un grup de copii din Republica Moldova, și-au anunțat deja intenția de a-și aduce contribuția la realizarea acestui memorial dedicat soldaților care și-au jertfit viețile pe altarul libertății naționale, în bătăliile victorioase de la Mărăști, Mărășești și Soveja.  
Deja, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost demarate pregătirile pentru plantarea primei serii de stejari. Tractoare de mare putere au întors pământul cu plugurile pentru a crea condiții propice pentru plantare.

Marian Oprișan, felicitat de președintele României pentru derularea acestui proiect

    La acțiunea de astăzi (sâmbătă), Consiliul Județean Vrancea a transmis invitații de participare Președintelui României, Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, Mihai Tudose, viceprim-miniștrilor Paul Stănescu (Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene), Grațiela Leocadia Gavrilescu (Ministrul Mediului), miniștilor din Guvernul României, președinților Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și parlamentarilor vrânceni.
    Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare în care regretă că programul încărcat nu îi permite să participe la această acțiune, dar îl felicită pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria, proiect în cadrul căruia vor fi plantați 335.000 de puieți de stejari în județul Vrancea. Scrisoarea a fost transmisă președintelui Marian Oprișan de consilierul prezidențial, Sergiu Nistor. „Președintele României vă felicită pentru inițiativă și urează succes proiectului ce constituie nu doar o frumoasă punte a memoriei, ci și un simbolic angajament pentru viitorul națiunii noastre într-o Europă unită, într-o lume a păcii. Sacrificiul înaintașilor noștri pentru idealul unității naționale este moștenirea de neprețuit pe care trebuie să o cinstim, demnitari și simpli cetățeni deopotrivă, atât prin gesturi pioase cât și prin acțiuni și proiecte durabile”, se arată în scrisoare.
    Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va veni pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale, în cursul campaniei proiectului din anul 2018. „Având în vedere agenda sa politică internațională, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, nu poate da curs invitației dumneavoastră. E.S. Domnul Klaus Wemer Iohannis vă propune însă ca, în cursul campaniei proiectului din anul 2018, să revină pe câmpurile de bătălie ale Vrancei eroice de acum 100 de ani, pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale. Nutrim speranța agreării acestei propuneri și sunt încredințat că, programată din timp, ea se va putea realiza în cele mai bune condiții”, se arată în scrisoarea administrației prezidențiale.

Primul stejar,  plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu

    Primul stejar al viitoarei păduri a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărășești în data de 6 august 2017. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ideea excepțională de a crea un monument viu în „orașul erou” Mărășești, pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, s-a născut în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Consiliul Județean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 – partener inițiator și Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, în calitate de parteneri.

Participanții la acțiunea de plantare trebuie să respecte reguli de securitate a muncii

    Consiliul Județean Vrancea aduce la cunoștința voluntarilor care vor participa sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 9.00, la activitatea de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate”, câteva noțiuni generale de securitate și sănătate în muncă privind activitatea de împăduriri. Participanților le este recomandat să respecte instrucțiunile, pentru a preveni posibilele accidente și pentru buna desfășurare a activității de plantare. De asemenea, voluntarii sunt îndemnați să fie îmbrăcați și echipați corespunzător pentru condițiile termice ale lunii noiembrie și să vină cu lopată.
    Astfel, este interzisă: Efectuarea de lucrări sau alte activități în afara sarcinilor de muncă, precum și acțiuni sau activități care să pună în pericol propria persoană sau pe ceilalți participanți la procesul de muncă; Efectuarea deplasării pe vânt puternic, furtună, precipitații abundente și alte intemperii; Intrarea muncitorilor în zone periculoase (cu reptile veninoase, căderi de roci, etc.), semnalizate și marcate corespunzător sau asupra cărora au fost informați; Urcarea în autovehicule aflate în mișcare; Staționarea personalului pe partea carosabilă a drumului.
    De asemenea, participanții nu vor intra în în zonele instabile, unde există pericolul căderii în gol, dislocări de stânci sau bolovani sau alte pericole iminente, dar nici în raza de acțiune a utilajelor, atelajelor sau a mijloacelor de transport. Pentru deplasarea muncitorilor, transportul puieților și a alimentelor la șantierele de împăduriri sau în care se vor executa lucrări de întreținere, se vor amenaja poteci și acolo unde este cazul podețe prevăzute cu balustrade. Muncitorii sunt obligați să circule pe aceste trasee pe toată durata lucrărilor. Circulația personalului pe drum se va face pe partea stângă pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului, cu respectarea celorlaltor reglementări specifice stabilite prin legislația rutieră. La traversarea drumurilor, personalul este obligat să se asigure față de circulația rutieră din ambele sensuri și să traverseze numai atunci când nu există niciun pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?