Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Elevii NU MERG la școală luni, dar profesorii au cerc pedagogic


Elevii vrânceni au parte de un week-end prelungit, dat find faptul că luni, 13 noiembrie, cadrele didactice au cerc pedagogic, iar ei nu sunt implicați în aceste activități. Cercul pedagogic reprezintă o modalitate eficientă de formare în învățământul preuniversitar, pentru că are în componență schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităților și informarea grupului. Aceste activități reprezintă, totodată, un imbold pentru realizarea unor analize utile ale activităților desfășurate de către fiecare profesor în parte, deoarece permit personalizarea și evidențierea elementelor creative ale acestora.
Sunt organizate comunicări, se fac anunțuri și sunt invitați deosebiți, care merită să fie luați în considerație și care îi ajută pe colegii din învățământul preuniversitar în dezvoltarea profesională și personală. Profesorii coordonatori ai acestor cercuri pedagogice, de la fiecare disciplină, au căutat să organizeze evenimentul pe teme cât mai diverse, care să suscite interesul colegilor. Astfel, la mai toate disciplinele sunt invitați profesori universitari, din țară dar și din Republica Moldova, care să ridice nivelul discuțiilor. Spre exemplu, în cazul cercului pedagogic de la matematică profesorul universitar invitat va veni tocmai din Republica Moldova.
Cele mai multe cercuri se vor desfășura în Focșani, dar vor fi și la Adjud, precum socio-umane, sau la Panciu, istoria și biologia. Profesorii de matematică vor participa la prima ediție a conferinței internaționale „Matematica fără frontiere”, a cărei tematică este „Educația matematică în contextual cerințelor înaintate de economia, știința și tehnica modernă”. Prezența profesorilor basarabeni la Focșani se vrea a fi o continuare a unui proiect aflat deja în derulare între cele două țări. Alăturii de profesorii de matematică vor fi și cei din învățământul preșcolar, care vor dezbate tema „Copilul în lumea științelor sau cum satisfacem curiozitățile și nevoile de învățare ale copilului în perioada educației timpurii” și „Matematica fără frontiere”.
Profesorii de informatică se vor întâlni la Colegiul Unirea, unde vor analiza testele inițiale, programa pentru clasa a V-a, vor discuta despre cursuri de perfecționare și desfășurarea olimpiadelor școlare. Temele dezbătute la cercul de socio-umane sunt „Multiperspectivitatea în predarea disciplinelor socio-umane”, „Interdisciplinaritate, pluridisciplinaritate și transdisciplinaritate în predarea-învățarea disciplinelor socio-umane: tanspunerea practică a curriculum-ului la disciplina educație socială de clasa a V-a” și „Formarea valorilor și atitudinilor specifice disciplinelor socio-umane, prin activitatea de documentare”. Profesorii vrânceni de socio-umane îi vor avea invitați pe profesor universitar doctor Nicu Gavriluță de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, departamentul Sociologie și Asistență Socială, și cercetător doctor Marian Nencesu, de la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu – Motru”, Academia Română.
La educație fizică și sport, dascălii vor dezbate teme precum importanța exercițiilor de dezvoltare fizică armonioasă în lecția de educație fizică – la învățământ primar, modalități de folosire a manualului de educație fizică și sport pentru clasa a V- a la învățământ gimnazial, folosirea lucrului în circuit în lecția de educație fizică la învățământ liceal, competiția – forma supremă a antrenamentului sportiv la învățământ vocațional. Cercul profesorilor de chimie din județ se va desfășura sub forma unei întâlniri, învinvitat de onoare fiind prof. conf. Dr. Irina Zarafu de la Facultatea de Chimie a Universității București. Totodată, vor fi prezentate premiile obținute de elevii vrânceni la olimpiadele și concursurile de chimie în ultimii ani, vor fi dezbateri cu elevi olimpici la chimie și reprezentanți ai Societății de Chimie. Dezbateri pe marginea noii programe școlare pentru elevii de clasa a V-a vor fi și la chimie, dar și la geografie.
Cadrele didactice de limba și literatura română vor expune materiale metodice, vor propune dezbateri pe tema optimizării procesului educațional în raport cu examenele naționale și pentru stimularea motivației de a învăța – pentru învățământul liceal. Vor fi discuții și pe tema noii programe școlare, precum și modalități de realizare a dialogului intercultural prin lecția de limba și literatura română pentru învățământul gimnazial.
Profesorii de arte vizuale și muzică se vor întâlni la Åžcoala Ion Basgan Focșani, unde vor dezbate teme precum „Compoziția decorativă – stilizarea și Interpretarea muzicală – act creator”. O întâlnire specială va avea loc la Inspectoratul Școlar, între cadrele didactice de la învățământul special și special integrat, sub forma unei conferințe județene, intitulate „Învățământul special – trecut, prezent și viitor”, invitat fiind lectorul universitar doctor Teofil Panc de la Asociația Consilierilor din România.

Cercurile  pedagogice, discuții la nivel înalt

Cercurile pedagogice au loc semestrial și presupun activități care suscită interes pentru cadrele didactice care sunt într-o continuă perfectare și în căutarea  unor noi metode de predare, care să facă orele cât mai atractive pentru elevi. Dezvoltarea resursei umane din orice domeniu are loc pe tot parcursul vieții și este un deziderat care se subscrie principiilor calității și respectului față de propria persoană. Aceste întâlniri sunt un fel de informări între dascăli și au rolul de a fixa ținte pentru activitățile profesorilor, cărora li se oferă posibilitatea de a-și lărgi viziunea de ansamblu asupra modalităților moderne de eficientizare a procesului educativ, de la nivelul specialității sau de la nivel inter și transdisciplinar.
Schimbul de bune practici se poate realiza prin nenumărate variante formative, cum ar fi activități demonstrative legate strict de specialitate sau cu caracter extracurricular, intercultural ori mixt. Trebuie știut faptul că toate cercurile pedagogice se vor ține fără implicarea elevilor și că prezența profesorilor este oligatorie. „Sunt foarte multe activități mari, de anvergură. Sunt lucruri noi, mai ales întâlnirile cu mediul universitar. Cercul pedagogic este una dintre metodele de perfecționare prevăzute de lege, dar mai mult decât atât, este o întâlnire între colegi, un schimb de experiență între cadre didactice, sunt discuții la nivel înalt”, ne-a spus profesorul Dorin Cristea, inspector școlar general.
Inspectoratul Județean Vrancea (IȘJ) a luat decizia ca în anul școlar 2017-2018, cercurile pedagogice să fie la toate disciplinele în aceeași zi, atât în semestru I, cât și în semestrul II. IȘJ a luat această decizie deoarece dascălii și-au manifestat nemulțumirea față de faptul că activitățile specifice cercurilor pedagogice au avut loc, în ultimii ani, în zile libere. Prin această decizie se revine la situația anterioară, când activitățile metodice erau programate, după cum este și firesc, în zilele lucrătoare.
Decizia a venit după ce SLI Vrancea a înaintat un memoriu la IȘJ, pe parcursul anului școlar trecut, în care arăta că personalul didactic, într-o proporție de 93%, dorește ca la sfârșit de săptămână să aibă posibilitatea să își gestioneze activitățile în conformitate cu propria voință. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții IȘJ, prezența cadrelor didactice la activitățile din aceste zile este absolut obligatorie, iar cei care vor lipsi, nu vor fi plătiți pentru ziua respectivă.
Cercul pedagogic din semestrul II va avea loc pe 27 aprilie 2018, într-o zi de vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?