Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Deputatul Tîlvăr: Să salutăm modelul de patriotism şi de onoare pe care îl reprezintă veteranii


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, că lumea de astăzi este marcată, din nefericire, de tensiuni mereu mai mari, de conflicte din ce în ce mai complexe și de amenințări deseori perfide și greu de descifrat. Acesta a arătat că poziția geografică a țării noastre, alături de apartenența noastră la Uniunea Europeană și la NATO, presupun responsabilități crescute nu doar în privința integrității teritoriale și a suveranității României, ci și din perspectiva participării la eforturile destinate consolidării alianțelor din care facem parte. „Cu acest prilej emoționant, să salutăm modelul de patriotism și de onoare pe care îl reprezintă veteranii, ca și toți militarii români din teatrele de operații. Să ne plecăm în fața sacrificiului lor și să reafirmăm angajamentul față de recunoașterea meritelor acestora și față de sprijinirea efortului lor patriotic, generos și necondiționat, prin toate mecanismele care ne sunt la îndemână. Pe 11 noiembrie, respectul și recunoștința noastră merg către veterani și către camarazii lor aflați departe de casă!”, a precizat deputatul vrâncean.
     Începând cu 11 noiembrie 2014, România, alături de numeroase alte națiuni ale Europei și ale lumii, își celebrează militarii reveniți din misiunile de peste hotare și își onorează eroii căzuți în teatrele de operații. Această dată are multiple semnificații la nivel internațional, dar și național. Ea marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, odată cu semnarea Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, la ora 11:00 a zilei a unsprezecea a celei de-a unsprezecea luni a lui 1918. Pentru țara noastră, momentul cuprinde o vibrație simbolică suplimentară. Odată cu sfârșitul conflagrației mondiale, au fost întrunite condițiile pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Tot pe 11 noiembrie, în anul 2003, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sublocotenentul post-mortem Mihail-Anton Samuilă a fost rănit într-un atac cu focuri de armă asupra unei coloane de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă în zona localității Spin Puldac, din apropierea graniței Afganistanului cu Pakistanul. Cei doi eroi, primii militari români decedați într-un teatru de operații din afara frontierelor naționale după cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost decorați cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
    Din momentul dislocării în Afganistan, în anul 2002, a  primului contingent format din 405 militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF), multe astfel de incidente tragice au marcat variatele acțiuni de luptă desfășurate de Armata Română în teatrele de operații.
    Cel mai recent incident de acest fel a avut loc anul acesta, la 15 septembrie, când trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate din provincia Kandahar. Ei se aflau într-un convoi de autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul-capcană a intrat în blindatul lor. Sublocotenentul post-mortem Mădălin Stoica, aflat la prima misiune în teatrele de operații, și-a pierdut viața din cauza rănilor suferite. În același incident au mai fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma.
    „Asemenea lor, zeci de alți militari români au pierit sau au fost răniți în astfel de acțiuni la care au luat parte cu un curaj exemplar și o dăruire excepțională. Toți acești eroi, alături de camarazii lor care au luptat și continuă să lupte cu un profund simț al datoriei și un profesionalism pe măsură în misiuni care le sunt încredințate oriunde în lume, sunt cei pe care îi onorăm an de an, pe 11 noiembrie. Cu patriotism și cu onoare, purtând mândri stindardul nostru tricolor, ei sunt cei care duc mesajul de responsabilitate al României la nivel global, în domeniul apărării și al securității. Prin acțiunile și, uneori, prin sacrificiul lor, soldații români spun lumii că suntem gata să ne asumăm rolul de partener implicat în acțiunile de combatere a terorismului ori de menținere a păcii la nivel regional sau internațional, în cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice”, a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?