Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele


La sfârșitul lunii octombrie, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea au participat la o conferință regională, organizată la ITM Suceava. Conferința a avut ca temă „Campania europeană – Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, care a fost inclusă în Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției muncii pentru 2017, implementată și în Vrancea. ITM Vrancea a participat cu două lucrări, intitulate „Lucrătorii tineri și lucrătorii vârstnici; accidente, statistici” și „Protecția tinerilor la locul de muncă”.
La fiecare control efectuat la angajatori din județ, inspectorii ITM Vrancea i-au informat pe aceștia cu privire la campanie, fiind împărțite materiale informative. Această acțiune are la bază constatările proiectului pilot al Parlamentului European intitulat „Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă” 2013-2015 și vizează, în principal, furnizarea de informații și promovarea utilizării unor instrumente simple și practice pentru angajatori și lucrători, în vederea identificării și gestionării problemelor generate de îmbătrânirea forței de muncă, fără a se axa exclusiv pe o categorie de vârstă, ci având în vedere lucrătorii de toate vârstele. Campania Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă evidențiază importanța unei abordări care să țină seama de toate etapele vieții și, în special, de promovarea practicilor de muncă sănătoase în rândul lucrătorilor tineri și crearea unor condiții de muncă adecvate, ce conferă durabilitate vieții profesionale și asigurarea îmbătrânirii în condiții bune de sănătate.
Campania este deschisă pentru toți angajatorii din sectorul public și privat, cadre de conducere, supraveghetori și lucrători, reprezentanți ai sindicatelor și departamentelor de sănătate și securitate, profesioniști din domeniul securității și sănătății în muncă și al resurselor umane, organizații patronale și profesionale și toate organizațiile și persoanele fizice care acționează în direcția îmbunătățirii securității și sănătății. Obiectivele acțiunii sunt: promovarea muncii durabile și a îmbătrânirii sănătoase, încă de la începutul vieții profesionale; prevenirea problemelor de sănătate pe parcursul vieții profesionale; conștientizarea și consultarea angajatorilor și a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă în contextul îmbătrânirii forței de muncă; conștientizarea lucrătorilor tineri asupra riscurilor la care se expun, ca urmare a lipsei de experiență la locul de muncă; încurajarea schimbului de informații și bune practici.
„Sănătatea și securitatea lucrătorilor sunt necesare pentru o viață profesională sustenabilă și o îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate, mai ales dacă se iau în considerare aspecte ca: îmbătrânirea populației active și prelungirea vieții profesionale. În acest scop este nevoie să se realizeze un mediu de lucru sigur și sănătos pe parcursul întregii vieți active a lucrătorilor, în rândul cărora se remarcă o tot mai mare diversitate. Pentru a atinge acest scop, promovarea unei culturi a prevenirii riscurilor profesionale este esențială”, precizează, într-un comunicat de presă, Eliza Botezatu, șefa ITM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?