Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Despre taxa judiciară de timbru


Pentru a formula și susține o acțiune în justiție, de regulă persoanele fizice/ juridice trebuie să plătească o taxă judiciară de timbru. Fără plata acestei taxe, atunci când ea este obligatorie, acțiunea respectivă se va respinge fără a se mai verifica dacă reclamantul are sau nu are dreptate. Această taxă reprezintă practic plata serviciilor pe care instanțele judecătorești, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, le prestează justițiabililor.
Taxele judiciare de timbru sunt diferențiate în funcție de mai multe criterii. Astfel, ele se calculează în funcție de cum sunt acțiunile evaluabile sau neevaluabile în bani, în funcție de raporturile juridice pe care le au în vedere, etc.
Există și anumite categorii de acțiuni și cereri care sunt scutite de la plata acestei taxe cum ar fi cele din domeniul pensiilor, cele în materia privind despăgubirile decurgând din condamnarea sau luarea unei măsuri preventive pe nedrept, cele în materia adopției, ocrotirea minorilor, tutelă, curatelă, interdicție judecătorească, asistența persoanelor cu tulburări psihice, cele în materia protecției drepturilor consumatorilor și multe altele, în condițiile reglementate expres de lege.
Taxele judiciare de timbru sunt calculate de instanțele de judecată în funcție de obiectul, respectiv de valoarea cererii promovate. Când o acțiune are mai multe capete de cerere care au scop diferit, taxa judiciară de timbru se datorează pentru fiecare capăt de cerere în parte, după natura lui, cu excepția cazurilor în care prin lege se prevede altfel.
Taxa se plătește de către cel care a promovat cererea la unitatea administrativ teritorială în care își are domiciliul sau reședința (dacă reclamantul este persoană fizică) ori sediul social (dacă reclamantul este persoană juridică). Dacă persoana care este obligată la plata taxei judiciare de timbru nu domiciliază și nici nu are reședința ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plătește în contul bugetului local al unității administrativ teritoriale în care se află sediul instanței la care se depune acțiunea sau cererea.
În situația în care reclamantul nu poate face față cheltuielilor cu taxa judiciară de timbru fără a pune în pericol întreținerea sa sau a familiei sale, atunci el poate formula o cerere de ajutor public judiciar dacă îndeplinește anumite conditii prevăzute expres de lege. Prin intermediul acesteia, el poate solicita instanței scutirea, reducerea, eșalonarea sau amânarea de la plata taxelor judiciare de timbru.
Celor care au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub nivelul de 300 lei în ultimele două luni anterioare depunerii cererii la instanță, statutul le avansează în intregime sumele care constituie ajutor public judiciar.
Celor care au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub nivelul de 600 lei în ultimele două luni anterioare formulării cererii, statul le avansează în proporție de 50% sumele reprezentand ajutor public judiciar.
Nu numai persoanele fizice, ci și persoanele juridice pot beneficia de ajutor public judiciar care poate lua forma reducerii, eșalonarii sau amânarii de la plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acțiuni și cereri introduse la instanțele judecătorești pentru anumite situații expres prevăzute de lege.
Ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale.
Mai multe detalii se pot obține la telefonului redacției Monitorul de Vrancea.

Avocat Florea Manuela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?