Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Astăzi despre efectele divorțului


Fie că este vorba despre numele de familie care se va purta după desfacerea căsătoriei, fie că este vorba despre raporturile patrimoniale dintre soți, fie că este vorba despre soți (în calitatea lor de părinți) și copiii lor minori, toate acestea suferă modificări în urma divorțului.
   Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu efectele divorțului.
Căsătoria este desfăcută din ziua când a rămas definitivă hotărârea instanței prin care s-a pronunțat divorțul (atunci când căsătoria se desface în instanță) sau la data eliberării certificatului de divorț (când căsătoria este desfăcută de ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților).
În funcție de cele solicitate prin cererea de divorț, instanța va dispune fie ca soții să revină la numele de dinaintea căsătoriei, fie ca să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei când există acordul ambilor soți. Pentru motive temeinice, instanța poate să încuviințeze ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înțelegeri dintre aceștia.
 În anumite condiții prevăzute de codul civil, soțul divorțat are, între altele, și dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei, precum si atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, dar numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
Odată cu pronunțarea divorțului, instanța de judecată se pronunță și asupra raporturilor dintre părinții divorțați și copiii lor minori. În pronunțarea soluției, ea ține seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum și, dacă este cazul, de învoiala părinților. Ca regulă, după desfacerea căsătoriei, autoritatea părintească va fi exercitată în comun de ambii părinți. În anumite situații particulare, cauzate de existența unor motive temeinice, instanța, luând în considerare interesul superior al copilului, va putea dispune ca autoritatea părintească să fi exercitată exclusiv doar de către un singur părinte. Există situații însă în care, în interesul superior al copilului, instanța poate pronunța o soluție prin care acesta din urmă este dat în plasament la o rudă sau la o altă familie ori persoană, sau într-o instituție de ocrotire, aceștia exercitând drepturile și îndatoririle care revin părinților cu privire la persoana copilului.
    Odata cu divorțul, instanța se va pronunța și în privința locuinței copilului, care poate fi acea adresă la care s-au învoit părinții în cadrul procesului. Dacă părinții nu au căzut de acord în această direcție, locuința copilului minor poate fi stabilită la părintele cu care locuiește în mod statornic. Doar în mod excepțional, locuința minorului poate fi stabilită la bunici sau la alte rude ori persoane ori la o instituție de ocrotire.
Părintele căruia nu i s-a încredințat copilul are dreptul de a avea legături personale cu acesta, pe care le poate exercita în cadrul unui program stabilit fie de comun acord cu celălalt părinte, fie instanța, în funcție de cele solicitate prin cererea de chemare in judecată, poate stabili în această direcție.
    Prin hotărârea de divorț, instanța de judecată stabilește contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor astfel: cel căruia îi este încredințat copilul va fi obligat la prestarea în natură a contravalorii cheltuielilor de creștere, educare și întreținere a minorului; celălalt părinte va fi obligat la plata unei pensii de întreținere plătibile lunar în favoarea minorului, către cel căruia i-a fost încredințat copilul. Pensia se va plăti începând cu data introducerii acțiunii și până la majoratul minorului sau până la noi dispozitii ale instanței. Suma de bani datorată cu titlu de pensie de întreținere în favoarea minorului este calculată în funcție de veniturile celui obligat la plată, ea putând fi modificată de instanță dacă se schimbă nivelul veniturilor acestuia.
Cu privire la situațiile prezentate de cititori, le comunicăm următoarele:
Având în vedere faptul că notarul a emis dispoziția de respingere a cererii de divorț, doamnei F.P. îi răspundem că, singura cale pe care o poate urma în acest moment este cea a instanței de judecată.
Doamnei T.O îi comunicăm faptul că desfacerea căsătoriei poate fi  ceruta doar de către soți. Un avocat bun vă poate lămuri în ce situații altcineva poate solicita acest lucru.

Relații în legatură cu subiectele dezbătute se pot da telefon 0723.864.444 sau la adresele de email avocat@monitorulvn.ro ori av.manuela.florea@gmail.com.

Avocat Florea Manuela

     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?