Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Polițiștii locali pot aplica amenzi șoferilor care parchează neregulamentar în Focșani


 Polițiștii locali focșăneni pot sancționa șoferii care parchează neregulamentar sau care circulă în zonele cu accesul interzis. Conducerea Poliției Locale Focșani a arătat că procedurile de comunicare a sancțiunilor ce pot fi dispuse șoferilor au rămas neschimbate după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România referitoare la competențele polițiștilor locali și polițiștilor rutieri. Directorul Tatian Agache ne-a spus că în continuare sunt trimise înștiințări către șoferi în care sunt informați că au parcat sau au staționat neregulamentar pe străzile din municipiu. Consilierul juridic de la Poliția Locală, Marius Milea, a explicat că reclamațiile de la Avocatul Poporului pentru care s-au pronunțat magistrații de la Curtea Supremă au vizat situații din alte orașe unde contravențiiile aplicate de Poliția Locală erau aplicate în baza OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, unde sancțiunile se aplică de către polițiștii rutieri. Ori, situația este diferită la Poliția Locală Focșani.
    Juristul a arătat că amenzile sunt dispuse în baza prevederilor Legii 155 din 2010, iar prin adresele trimise de polițiștii locali șoferii care au staționat sau parcat neregulamentar sunt anunțați că au termen de cinci zile în care trebuie să se prezinte pentru verificarea și soluționarea cauzei. „În situația în care sunteți în imposibilitatea de a vă prezenta, vă solicităm ca în același termen, să completați formularul de mai jos cu datele de identitate ale persoanei care a condus autoturismul în data menționată și să returnați prezenta adresă. Potrivit art. 2 pct. 31 din Legea 61 din 1991, refuzul unei persoane de a se prezenta la sediul poliției la cererea ori invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei”, se arată în hârtiile trimise de Poliția Locală.

    Pe de altă parte, comunicatul Curții Supreme se referă direct la modul de aplicare a Codului Rutier. „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (…) prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”, scrie în comunicatul de presă al ICCJ. 
    În legea 155 din 2010, la articolul referitor la atribuțiile Poliției Locale se arată ce sancțiuni pot fi aplicate. Astfel, polițistul local poate „constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar; i) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule; j) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală; k) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap”.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?