Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Condamnat pentru că a omorât o tânără în urma unui accident; despăgubirile le plătește Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii


Marius D., de 29 de ani, din Vizantea Livezi, care în vara anului trecut a condus o mașină fără permis și a ajuns cu ea într-o râpă, o tânără de numai 17 ani pierzându-și viața, a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Galați. El a primit o pedeapsă mai mică decât cea dată pe fond, în total având de executat 3 ani și 5 luni de închisoare.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, părțile civile și inculpatul au făcut apel. Tânărul fusese condamnat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere fără permis. „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, de părțile civile Mititelu Andrei, Mititelu Maricica, Gândea Åžtefan și Gândea Antoneta și de inculpatul Doboș Marius. Desființează în parte sentința penală nr. 9/02.02.2017 a Judecătoriei Panciu, înlăturând dispozițiile privind soluționarea laturii penale și a acțiunii civile privind părțile civile Mititelu Andrei, Mititelu Maricica, Gândea Åžtefan și Gândea Antoneta, și, în rejudecare: Condamnă pe inculpatul Doboș Marius la pedepsele de: – 3 ani închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, i (dreptul de a conduce vehicule cu tracțiune mecanică) pe o perioadă de 2 ani, precum și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării acelorași drepturi (…), – 3 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 196 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen., – 1 an închisoare, pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 335 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen.. (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 5 luni închisoare (1an + 3 luni), în final inculpatul Doboș Marius urmând să execute pedeapsa principală de 3 ani și 5 luni închisoare. (…)”, se arată în decizia instanței.
    Aceeași instanță a mai obligat și partea responsabilă civilmente, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, care a preluat Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, la plata sumelor de: câte 5.000 lei către fiecare dintre părțile civile Mititelu Andrei, Mititelu Maricica, Gândea Åžtefan și Gândea Antoneta cu titlu de despăgubiri materiale; câte 120.000 lei către fiecare dintre părțile civile Mititelu Andrei și Mititelu Maricica, cu titlu de despăgubiri morale; câte 50.000 lei către fiecare dintre părțile civile Gândea Åžtefan și Gândea Antoneta cu titlu de despăgubiri morale. „Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. (…) Definitivă. Pronunțată în ședință publică azi 08.06.2017”, se mai arată în hotărârea instanței gălățene. Despăgubirile acordate în apel sunt mai mari decât cele acordate de instanța de fond. În apel, spre deosebire de fond, instanța nu l-a mai obligat pe Marius D. să plătească despăgubiri în solidar cu Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, rămânând doar în sarcina acestei instituții.

La Judecătoria Panciu, despăgubirile au fost mai mici

    În februarie a.c., Judecătoria Panciu îl condamnase pe tânăr la 3 ani de închisoare pentru ucidere din culpă, 1 ani și 6 luni pentru vătămare corporală din culpă și 1 an pentru că a condus fără permis. În ceea ce privește despăgubirile, instanța de fond îl obligase pe inculpat ca în solidar cu Fondul de Protecție a Victimelor Străzii „să achite persoanei vătămate constituită parte civilă Mititelu Maricica (mama victimei decedate Mititelu Daniela Maria) suma de 90.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă inculpatul în solidar cu Fondul de Protecție a Victimelor Străzii să achite persoanei vătămate constituită parte civilă Mititelu Andrei (tatăl victimei decedate Mititelu Daniela Maria) suma de 90.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă inculpatul în solidar cu Fondul de Protecție a Victimelor Strazii să achite persoanei vătămate constituită parte civilă Gindea Åžtefan (bunicul victimei decedate Mititelu Daniela Maria) suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă inculpatul în solidar cu Fondul de Protecție a Victimelor Străzii să achite persoanei vătămate constituită parte civilă Gândea Antoaneta (bunica victimei decedate Mititelu Daniela Maria) suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale (…)”.
    Accidentul în care și-a pierdut viața adolescenta de 17 ani a avut loc în august 2016. Tânărul condamnat s-a urcat la volanul unui BMW, deși nu avea permis, având în mașină și două tinere, pe adolescenta decedată și pe o altă fată, de 20 de ani, și a plecat la plimbare. La un moment dat, în Vizantea Livezi, într-o curbă, din cauza vitezei mașina a derapat, șoferul a pierdut controlul și a ajuns cu autoturismul într-o râpă adâncă de 20 de metri. În urma accidentului, fata de 17 ani a murit, iar șoferul și cealaltă pasageră au fost răniți.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?