Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO : Proiectul Clubului Rotary Varana: Cameră senzorială pentru copiii cu deficiențe de la Centrul „Elena Doamna“


Copiii cu deficiențe de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani au primit o cameră specială dotată cu diferite jucării care le stimulează dezvoltarea senzorială, auzul, văzul, gustul, mirosul și atingerea. Inaugurarea a avut loc, vineri, în prezența membrilor Clubului Rotary Varana, care a finanțat acest proiect, a colectivului Centrului „Elena Domna” și a reprezentaților Consiliului Județean și Inspectoratului Școlar Județean. De această cameră multisenzorială vor beneficia copiii cu deficiențe senzoriale severe sau cu probleme neurologice, copiii cu dificultăți perceptuale sau disfuncții de integrare senzorială, care urmează programe de recuperare și reabilitare.

    Proiectul dotării complete a camerei senzoriale destinate copiilor cu autism de la Centrul Școlar „Elena Doamna” a fost derulat de Clubul Rotary Varana Focșani și a pornit de la nevoia de a acorda un sprijin copiilor mai puțin norocoși. Sunt copii care au nevoie de obiecte speciale ca să înțeleagă cum anume ar trebui să simtă forma unui obiect sau cum ar trebui să perceapă un sunet sau o rază de lumină. Reprezentanții Clubului Rotary Varana au precizat că proiectul s-a derulat în mai multe etape, prima fiind strângerea de fonduri la tradiționalul Bal de Caritate organizat de Rotary pe data de 4 Martie, „bal la care au participat oameni cu inima mare, dornici să se alăture acestui demers umanitar, special prin cauza sa”. „Cu fondurile colectate au fost achiziționate toate echipamentele necesare dotării camerei senzoriale din Centrul „Elena Doamna”. Aceste echipamente sunt foarte importante pentru că stimulează dezvoltarea senzorială (auz, văz, gust, miros și atingere), coordonarea ocul-motorie, cauză-efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului și relaxarea, fiind un mediu în care activitățile stimulative și experiențele sunt utilizate pentru a crește conștiența și comportamentele pozitive ale copiilor. Camera este amenajată pe centre senzoriale și e destinată terapiei individuale, în echipe de unu la unu (un profesor și un copil)”, au precizat reprezentații Clubului Rotary Varana. Practic, de acum, copiii cu deficiențe vor avea un nou ajutor în tratamentul lor, timpul petrecut în camera senzorială crescându-le concentrarea, vigilența, liniștea și conștiența generală asupra lumii înconjurătoare.
    Acesta nu este singurul proiect finanțat de Clubul Rotary Varana în acest an la nivelul județului. Președintele din acest an rotarian al Clubului Rotary Varana, Carmen Ion a subliniat că anul acesta rotarian este declarat anul educației și, în consecință, foarte multe dintre proiectele clubului s-au axat pe sectorul educațional. „Camera senzorială este un loc absolut special, un loc de care este nevoie în această școală în care învață copii cu nevoi speciale”, a spus președintele din acest an a Clubului Rotary Varana, Carmen Ion. Oamenii de afaceri din cadrul Clubului Rotary Varana au asigurat că vor susține și alte proiecte dedicate comunităților vrâncene. „În Clubul Rotary Varana sunt oameni de suflet, oameni care înainte de ceea ce fac, de afacerile pe care le desfășoară, sunt oameni cu un suflet mare. Vă asigur că, dintotdeauna, membrii Clubului Rotary au avut un singur scop, să arate că fac parte din comunitatea locală”, a precizat Elena Stoica, managerul de la Tricotton Junior Panciu.

Un exemplu al parteneriatului public privat

    La evenimentul inaugural au fost prezenți membrii Clubului Rotary Varana, colectivul de profesori de la Centrul „Elena Doamna” dar și reprezentații Consiliului Județean și Inspectoratului Școlar Județean, care au susținut acest proiect. Directorul Centrului, profesoara Ioana Cherciu, a arătat că este o cameră unde se vor desfășura terapii pentru copii cu tulburări severe, cu autism. „Întâlnirea de astăzi este cel mai elocvent fapt că la noi în Vrancea funcționează parteneriatul public privat. Consiliul Județean, prin reabilitarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă, a pus bazele acestei camere senzoriale, iar după un timp, clubul Rotary Varana vine în întâmpinarea inițiativei autorității publice locale și ne-a dotat această cameră senzorială pentru a desfășura cu toate instrumentele educaționale de care avem nevoie activitatea în beneficiul acestor copii”, a afirmat profesoara Ioana Cherciu.
    Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, a arătat că de cinci ani coordonează activitatea școlilor pentru copiii cu nevoie speciale din județ, perioadă în care a văzut foarte multe cazuri deosebite. A amintit de acțiunile Clubului Rotary din anii trecuți, cum ar fi reabilitarea de la Spitalul Județean iar anul acesta s-au gândit să îi ajute pe copiii de la Centrul „Elena Doamna”.

„Preocuparea noastră, mă refer nu doar la conducerea Consiliului Județean, dar ca focșăneni, ca locuitori ai orașului și ai județului Vrancea, ca părinți, bunici sau educatori, sunt copiii care nu au avut noroc în viață”, a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare.
    La rândul său, vicepreședintele Dănuț Cristian, care este membru al Consiliului de Administrație de la Centrul „Elena Doamna”, a declarat: „Vă mulțumim pentru implicarea în educație, trebuie să ne implicăm cu toții, indiferent de statut. Acest parteneriat sper să fie o rampă de lansare în ceea ce va urma de acum încolo, în educație, în sprijinul celor care cu adevărat au probleme”.
    Inspectoratul Școlar Județean a fost reprezentat de inspectorul școlar general Dorin Cristea și inspectorul școlar Aurora Lefter. „Mă bucur că Clubul Rotary Varana nu face decât să întărească faptul că este un partener educațional de nădejde. Mai ales că anul acesta este un an dedicat educației și ne bucurăm de acest lucru. Iată că niște oameni de afaceri se gândesc să ajute învățământul vrâncean și acest lucru ne bucură nespus de mult”, a subliniat inspectorul școlar general Dorin Cristea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?