Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ATENȚIE, fermieri! Vă spunem cum se calculează normele de venit în agricultură


Agricultorii vrânceni trebuie să își pregătească hârtiile pentru depunerea declarațiilor la Finanțe despre activitățile desfășurate în acest domeniu. Formularul 221 – „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit” trebuie depus de persoanele care obțin venituri din agricultură până la 25 mai, iar până la 15 octombrie va trebui plătită și prima tranșă din impozitul calculat de finanțiști. Declarația 221 este obligatorie pentru persoanele fizice care obțin venituri din activitățile agricole, respectiv din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea dar și creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.     Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că, „în cazul în care activitatea agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligațiile declarative revin asocierii și se îndeplinesc de către asociatul care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice”. Finanțiștii au precizat că nu sunt impozitate veniturile realizate de persoanele fizice sau de membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a produselor culese din flora sălbatică, cu excepția masei lemnoase. „În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate”, arată AJFP Vrancea. De asemenea, nu sunt impozabile veniturile obținute din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale iar în cazul persoanelor fizice sau al membrilor asocierilor fără personalitate juridică, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor deținute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit nu generează venit impozabil.
    Finanțiștii vrânceni avertizează că, în cazul vrâncenilor care obțin venituri din activități agricole și își desfășoară activitatea sub forma unei asocieri fără personalitate juridică, plafonul neimpozabil se acordă la nivelul asocierii. De asemenea, în cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizată procedura succesorală, veniturile corespunzătoare suprafețelor destinate producției vegetale/capetelor de animale/familiilor de albine se atribuie contribuabilului care realizează venituri din activități agricole.
    Declarația 221 se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau se comunică prin poștă cu confirmare de primire. Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz. „În cazul în care intervin modificări privind structura suprafețelor destinate producției agricole vegetale sau numărul de capete de animale/familii de albine, declarația rectificativă se depune până la data de 25 mai a anului fiscal de raportare, iar informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deținute la data depunerii declarației rectificative. În cazul în care declarația depusă nu reflectă suprafețele cultivate/numărul capetelor de animale/familiilor de albine sau structura acestora la data de 25 mai a anului de impunere, contribuabilul poate depune o declarație rectificativă în care va declara elementele de impunere existente la data de 25 mai. Modificarea structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale sau a numărului de capete de animale/familii de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil”, precizează reprezentanții AJFP Vrancea.

Care sunt normele de venit pentru fermieri

    Normele de venit pentru fiecare cultură agricolă, respectiv categorie de animal, au fost stabilite la nivelul Direcției Agricole Vrancea, în urma consultării cu organizațiile asociative ale fermierilor din județ și cu filiala Vrancea a Asociației Comunelor din Romania. Normele stabilite pentru fermierii vrânceni sunt de 158 lei/hectar-cereale, 1175 lei/hectar-cartofi, 619 lei/hectar-legume în câmp, 1852 lei/hectar-legume spații protejate, 546 lei/hectar-pomi fructiferi, 270 lei/hectar-vie, 750 lei/hectar-arbuști, 11295 lei/hectar – flori și plante ornamentale, leguminoase pentru boabe- 989 lei/hectar, plante oleaginoase – 501 lei/hectar, sfecla de zahăr – 483 lei/hectar.
    Normele de venit se calculează pentru suprafețele de teren care depășesc limitele neimpozabile stabilite pentru fiecare cultură în parte. La animale propunerile sunt aceleași ca și anul trecut, respectiv bovine-153 lei (venitul este neimpozabil pentru primele două animale), ovine/caprine- 17 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 50 de animale), porci-13 lei (venitul este neimpozabil pentru primele șase animale), păsări curte-3 lei (venitul este neimpozabile pentru primele 100 de animale), albine – 11 lei (venitul este neimpozabile pentru primele 75 de familii). Pentru aceste norme de venit se plătește un impozit de 16% și contribuția la sănătate de 5,5%.

Cum se reduce norma de venit pentru culturile agricole calamitate

    Fermierii care trebuie să plătească impozit la norma de venit trebuie să știe că, dacă au culturile calamitate din cauza fenomenelor naturale extreme precum grindina sau înghețul târziu, pot obține reducerea sumelor care trebuie plătite ca impozit. Acest lucru se poate face însă numai dacă este respectată procedura. În primul rând, fermierul trebuie să anunțe la primărie că a avut cultura calamitată și să ceară evaluarea pagubelor. Această sesizare trebuie făcută în termen de cel mult 72 de ore și nu la câteva săptămâni de la producerea evenimentului. Ulterior se constituie o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții, printre care Direcția Agricolă, APIA, ANAF, care verifică gradul de calamitate al culturilor agricole respective. Dacă procentul este mai mare de 30% se consideră că această cultură este calamitată iar fermierul poate beneficia de scutire normei de venit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?