Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Reprezentanții unei școli de aromaterapie încearcă să introducă folosirea uleiurilor esențiale în spitalele din România


Organizatorii primului Congres de Aromaterapie din România intenționează să demareze procedurile pentru folosirea amestecurilor de uleiuri esențiale în spitale, pentru afecțiuni cum ar fi durerile musculare și articulare sau insomnia, dar și pentru alte afecțiuni. Folosirea aromaterapiei științifice în spitale este un eveniment foarte recent, la nivel european. În Franța, de exemplu, această practică are o vechime de doar doi ani. Specialiștii susțin că este benefic că aromaterapia nu vine în antagonie cu nicio altă terapie. ‘Uleiurile esențiale colaborează foarte bine cu alopatia, cu homeopatia, cu fleurs de baq, care este un extras din flori alcoolizate. În momentul în care lumea științifică probează că putem diminua anumite substanțe chimice, care au și efecte nocive, și înlocui, chiar dacă nu total, cu uleiuri esențiale, asta probează veridicitatea puterii uleiurilor esențiale. Aromaterapia susține corpul să facă față în primul rând stresului, pentru că acționează foarte simplu. În 27 de secunde, informația, prin olfactoterapie, ajunge la sistemul limbic și de acolo în tot organismul, în 47 de secunde. Deci numai prin olfactoterapie reușim să eliminăm stresul. Ori 80 la sută din patologie astăzi este cauzată de stres, ceea ce face ca dacă ținem sub control stresul, reușim foarte bine să ne păstrăm o sănătate în stare de echilibru (…) Rolul nostru ca referențiar în aromaterapie va fi să putem semna sinergii, adică amestecuri de uleiuri esențiale, în spitale’, a explicat Cornelia Chaumont, organizatorul congresului.
    La rândul său, profesorul Pierre Franchomme, care este fondator al Școlii Internaționale de Aromaterapie și președintele congresului și specialist în aromaterapie, susține că aceasta este astăzi recunoscută ca o terapie complementară de excelență. Implementarea ei în spitale a început, în Franța, în urmă cu doi ani, când a fost introdusă pentru că soluțiile tradiționale nu mai făceau față dezinfectării. ‘S-a produs această introducere a aromaterapiei în spitale și s-au folosit pentru dezinfectare uleiuri esențiale pentru că nu mai făceau față produsele chimice cunoscute și germenii rezistenți nu au cedat decât la uleiul esențial. Al doilea punct a fost intervenția asupra durerii. Mai ales în unitățile pentru îngrijire paliativă, iar apoi, pentru reducerea stresului, a angoaselor și insomnia, unde s-au înregistrat rezultate foarte bune. Acum vin medicii să învețe aromaterapie științifică. Viitorul aparține medicinei integrative’, a spus Franchomme.
    De asemenea, acesta a explicat că folosirea uleiurilor esențiale poate fi benefică și în domeniul patologiilor infecțioase cu bacterii biorezistente. ‘În spitale în primul rând masajele pe durerile articulare, amestecul de ulei esențial de gaulteria, cu eucaliptus citriodora și helichrysum, fac miracole. Pe musculatură și articulații. Putem, de asemenea, pe tot ce înseamnă insomnie, lucra cu uleiuri esențiale, există amestecuri excepționale, cum ar fi cel de ulei de portocală cu santal. În Franța, de exemplu, s-au implementat în spitale difuzoare cu uleiuri esențiale. Este un mod de a ajuta un pacient cu câteva picături’, a spus Cornelia Chaumont.
    Aceasta a subliniat că uleiurile esențiale pot fi folosite, cu măsură și respectând anumite rețete, și pentru îngrijirea corporală sau sub formă de medicamente care se găsesc pe piață și care ajută organismul în anumite afecțiuni. De asemenea, există o gamă largă de rețete pentru îngrijirea casei. O idee de astfel de rețetă este folosirea a 15 picături de ulei esențial de dafin și 15 picături de ulei de cuișoare la o jumătate de litru de oțet de mere, care poate constitui o bază foarte bună de detergent de mâini, de curățare a obiectelor sau chiar a fructelor și legumelor.
    Cornelia Chaumont a povestit că trăiește în Franța de 25 de ani, unde a urmat cursurile Institutului francez de aromaterapie, deoarece în Hexagon aromaterapia se predă astăzi în universitățile de medicină, fiind deja tratată ca un domeniu cât se poate de serios. Reluând legăturile cu România, ea a vrut să comercializeze aici uleiuri esențiale și a constatat că nu există un public format pentru aceste produse, astfel că a deschis o școală de aromaterapie, în urmă cu trei ani.
    În perioada 2-4 martie 2017 are loc la Cluj primul Congres de Aromaterapie din România, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu’ Cluj-Napoca. Congresul este organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu’ Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Academia Oamenilor de Știință din România — filiala Cluj, împreună cu școala de Aromaterapie „Aromaarmony” București.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?