Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO : Dr. Ludmila Munteanu, noua colegă a medicilor Bâra și Negoiță. TOTUL despre Compartimentul de chirurgie și ortopedie infantilă al Spitalului județean


Compartimentul cu dublă specializare de chirurgie și ortopedie infantilă al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a fost înființat în anul 1981 și se află situat la etajul 5. În cadrul acestuia sunt asigurate îngrijirile medicale   și intervențiile pentru urgențe chirurgicale, ortopedie pediatrică și urgențe în tratarea arsurilor pe suprafețe reduse la copii.
    Compartimentul funcționează cu un total de 20 de paturi, dispuse în patru saloane. Trei saloane sunt destinate pacienților aseptici, iar un salon este destinat pentru pacienții septici. De asemenea, compartimentul mai dispune și de o sală de pansament. Sala de operații a compartimentului pentru chirurgie infantilă este situată la etajul doi a Spitalului Județean, în Blocul Operator. Din 2016, compartimentul are trei medici, care se ocupă de urgențele medicale ale copiilor. Doi dintre aceștia au dubla specializare de chirurgie și ortopedie pediatrică. Este vorba despre dr. Costică Bâra, sovejeanul care de 35 de ani operează și tratează copiii vrânceni și care a înființat secția de chirurgie și ortopedie pediatrică și de dr. Gabriel Negoiță, care din anul 1994 este medic la Spitalul județean. De anul trecut, acestora li s-a alăturat doctorița Ludmila Munteanu, specializarea chirurgie pediatrică.
    În cadrul compartimentului activează 9 asistenți, dintre care unul cu studii superioare, dar și 5 infirmiere. Medicul șef al compartimentului este dr. Costică Bâra, iar Nicoleta Urloiu este asistenta șefă a compartimentului.
    Cei trei medici ai compartimentului de chirurgie și ortopedie pediatrică de la Spitalul Județean de Urgență, operează urgențe din sfera chirurgiei abdominale, a malformațiilor (malformații ale gurii, malformații congenitale, malformații ale organelor genitale), patologie traumatică și patologie infecțioasă, arsuri cu suprafață redusă. Cazurile de traumatologie craniană și arsurile pe suprafețe corporale mari sunt trimise la spitalele  din București. În prezent, compartimentul de chirurgie și ortopedie infantilă are 17 copii internați. Însoțitorii minorilor cu vârsta peste 3 ani trebuie să plătească taxa de însoțitor (masa și cazare). Minorii cu handicap beneficiază de însoțitor fără plată. Pentru minorii din centrele de plasament, în cazul în care aceștia nu sunt însoțiți de un aparținător, cadrele medicale comunică în permanență cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
    În 2014, cu sprijinul Rotary Varana au fost modernizate două saloane, iar în 2016 au fost igienizate restul saloanelor, cu sprijinul conducerii Spitalului județean și al personalului. 

    Doctorul Gabriel Negoiță spune că arsurile reprezintă o problemă la copii. „Ne confruntăm anual cu aproximativ 60-70 de arsuri. În medie, 5-6 cazuri le tratăm aici. Cele mai grave și pe suprafețe mari, le trimitem la București. Ele sunt mai grave, cu cât copiii sunt mai mici și pot duce până la deces. S-a întâmplat acum vreo câțiva ani să avem un deces din cauza arsurilor. Arsurile reprezintă un risc în rândul copiilor care abia încep să meargă și manifestă curiozitate pentru orice. O singură clipă de neatenție în cazul acestora poate fi de ajuns.”                                 
    Doctorul Costică Bâra este șeful compartimentului și totodată cel care în anul 1981 a înființat secția de chirurgie și ortopedie infantilă. Potrivit acestuia, anual au fost operați în jur de 1400 de copii la Spitalul Județean Focșani. „Eu am înființat această secție. Când am venit eu nu exista o secție cu specificul ăsta în județul Vrancea. Au fost operați în fiecare an cam în jur de 1400 de copii, iar dacă e să socotim suma asta pe o durată de 35 de ani, ar cam reieși că am operat jumătate de județ. Ne ocupăm de ortopedie, arsuri, chirurgie, traumatologie, malformații congenitale, cam de tot ceea ce reprezintă problemă chirurgicală la cei cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Încă iubesc meseria asta și încă mai am răbdare. De anul trecut, de când a venit și doamna doctor Munteanu, putem spune că s-a mai echilibrat situația și eu am mai fost degrevat de unele atribuții”, ne-a spus dr. Costică Bâra, șeful compartimentului de chirurgie și ortopedie pediatrică.   

       Din 2016, celor doi medici li s-a alăturat și doctorița Ludmila Munteanu, care după șase ani de voluntariat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București și muncă, în paralel, în cadrul unui cabinet privat, s-a întors acasă. „Sunt din Focșani. Am terminat la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, profilul fizică-chimie. După terminarea liceului, am făcut facultatea de medicină la Iași și primul an de rezidențiat tot în Iași, pe Neuro-Chirurgie. Am terminat rezidențiatul în București la Grigore Alexandrescu, unde am plecat de la Iași pentru că nu mă caracteriza Neuro-Chirurgia și am făcut Chirurgie Pediatrică. Între 2010-2016 a fost perioada de voluntariat la spitalul Grigore Alexandrescu. Lucram în paralel într-o clinică privată și cu alte cabinete, dar pentru că nu am dorit să mă despart de sala de operație, am făcut șase ani de voluntariat, în paralel, la Grigore Alexandrescu. Dumnezeu a așezat lucrurile de așa manieră încât eu să mă întorc acasă de un an. La 1 martie împlinesc un an de când sunt aici. Părinții și sora mea erau aici. Fiul meu cel mare este în clasa a XII-a și a rămas la București la liceu. El este pasionat de matematică, vrea să aplice pentru Oxford, este olimpic național la matematică și la informatică. Iar băiatul meu cel mic este aici, are cinci ani și urmează să meargă la școală. Aici am avut noroc, că am găsit înțelegere, în primul rând din partea conducerii. Am fost primită mai bine decât mi-am putut eu imagina. Doctorul Bâra și doctorul Negoiță s-au purtat cu mine impecabil și se poartă în continuare și le sunt recunoscătoare pentru asta amândurora. Mi-au dat cele mai bune sfaturi, atunci când am avut nevoie, mă susțin, îmi dau încredere. Am găsit aici un colectiv minunat, o echipă deja formată de doctorul Bâra, care a înființat secția din 1981 și a pus mult suflet și pune în continuare.
    Echipa de la sala de operație este formată din bune profesioniste, care știu să se poarte cu copiii, cum să-i abordeze pe fiecare în parte, cum să se mobilizeze în momentele mai critice. Chiar am remarcat la ele faptul că în situațiile mai critice ajung să se înțeleagă efectiv din priviri. De asemenea, doamna doctor Albu, anestezista, este un om minunat, pe care eu o apreciez. Pot să spun că sunt o norocoasă și mă iubește Dumnezeu. După un drum destul de lung și de anevoios și de perseverență, ajungi să-ți îndeplinești visul.
    Nu am nici un regret. La început mi-a fost greu să mă despart de spitalul Grigore Alexandrescu, pentru că era vorba de 11 ani de când eram acolo, rezidențiat plus voluntariat. Erau legături create cu oamenii de acolo și mi-a fost greu la început, dar odată ajunsă aici, într-un timp foarte scurt, m-am simțit efectiv ca acasă. E minunat, chiar nu poți să-ți dorești mai mult decât sănătate. Aleg să-mi fac meseria cu pasiune, cu mult bun simț și cu respect față de pacient, nediferențiat. Așa mi-aș dori și în prag de pensie să fiu. Am reușit să armonizez și căsnicia și profesia. Am o căsnicie de 20 de ani. Eu și soțul meu ne știm din clasa I, am fost colegi, m-a susținut maxim în orice pas pe care l-am făcut.
     Cea mai impresionantă intervenție pe care am avut-o de când sunt aici a fost în prima mea gardă, în luna mai a anului trecut. Primul meu pacient, pe care l-am avut în prima gardă a fost un copil de 17 ani, înjunghiat. Diagnosticul a fost de epiploon eviscerat. Efectiv avea plaga și prin ea ieșit epiploonul, prapurele care protejează intestinele, cu stomacul tăiat, colonul, la fel, tăiat. Un caz greu. A fost o situație de urgență. Am avut noroc că am avut susținerea și ajutorul doctorului Mugurel Andronache, care m-a ajutat, m-a încurajat și împreună am reușit să facem o treabă bună. Satisfacție mare am avut în momentul în care seara, la câteva ore de la operație, când m-am dus să văd copilul, a vorbit cu mine. Am avut un sentiment tare plăcut. Ä‚sta a fost cel mai impresionant caz pentru mine. În rest avem tot felul de cazuri, am avut și cu amputații accidentale, peritonite la copiii mici chiar. Am avut o colaborare bună și am în continuare și cu doctorul Savin de la Chirurgie Plastică, care la fel, este pasionat de meseria lui. Le simt susținerea, în special a șefului de secție, că până la urmă el decide tot ce se întâmplă aici. Asta îmi dă încredere și siguranță. De câte ori am avut nevoie de ajutorul lor mi-au întins o mână. Plec cu drag de acasă. Vin cu drag la serviciu și-mi doresc ca echipa cu care lucrăm și fetele de pe secție să se bucure de armonie, să putem să dăm maximul din noi pentru copilași.
    De la viitor îmi doresc să fim sănătoși cu toții, să lucrăm în aceeași echipă, cât mai multă vreme,  și îmi doresc ca peste mulți ani să reușesc să-l fac pe domnul doctor Bâra să fie mândru de ce a lăsat în urmă. În meseria asta trebuie să nu suferi de autosuficiență, să ai puterea să-ți recunoști limitele și să ceri ajutorul celor cu mai multă experiență decât tine sau mai inspirați în momentele grele”
, ne-a spus dr. Ludmila Munteanu.

    Monitorul de Vrancea și-a propus să vă prezinte săptămânal câte o secție sau un compartiment al Spitalului Județean Focșani.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?