Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Bugetul județului Vrancea va crește cu peste 80 milioane lei


Bugetul de stat pentru 2017 a fost promulgat, ieri, de președintele României, iar administrațiile locale încep să își calculeze sumele care le revin în acest an. Potrivit proiectului de buget care a fost realizat la Ministerul Finanțelor Publice, bugetul pentru 2017 al județului Vrancea și al unităților administrativ teritoriale va fi mai mare cu peste 80 milioane lei decât sumele alocate prin legea bugetului de stat pentru anul trecut. Sunt prevăzute majorări în special la capitolul sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor. Propunerea la acest capitol bugetar este de 287,5 milioane lei, comparativ cu cele 222,04 milioane lei alocate în 2016. Defalcat, acești bani vor fi repartizați astfel: 196,8 milioane lei pentru salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, din învățământul preuniversitar de stat; 64,8 milioane lei pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare; 2,1 milioane lei pentru finanțarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri și 388 mii lei pentru căminele de persoane vârstnice.
    O altă creștere este la capitolul sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor unde propunerea pentru 2017 este de 53,24 milioane lei, comparativ cu 52,4 milioane lei alocați anul trecut. Defalcat pe categorii, banii se repartizează astfel: 13,6 milioane lei pentru susținerea sistemului de protecție a copilului; 10,6 milioane lei pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap; 15,4 milioane lei pentru învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională; 6,9 milioane lei pentru programul laptele și cornul iar programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli va avea un buget de 987 mii lei.
    O creștere substanțială este și la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Propunerea de buget este de 63,29 milioane lei, comparativ cu 47,8 milioane lei alocați prin legea bugetului de stat pentru 2016. Nu în ultimul rând, județul Vrancea va primi 10,03 milioane lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2017, cu peste un milion de lei mai multe decât în 2016 când au fost alocate 8,9 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?