Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO : Tineri din Vrancea, prinși cu droguri în marile orașe. Începe concursul național „Mesajul meu antidrog”


Agenția Națională Antidrog (ANA), prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog teritoriale, a lansat la nivel național, în perioada 6-10 februarie, ediția a XIV-a a concursului „Mesajul meu antidrog”, având ca temă „Colorează-ți viața altfel … fără droguri!”.  Concursul „Mesajul meu antidrog” este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populației școlare din învățământul gimnazial și liceal și se desfășoară anual, încă de la înființarea ANA.  Ediția a XIV-a a concursului se derulează în intervalul februarie-iulie 2017, în cadrul instituțiilor din învățământul preuniveristar (gimnaziu și liceu) din toate județele țării și din București. Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini și practici la nivelul întregii populații aflate într-o formă de învățământ, prin intermediul programelor școlare și de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri, proiectul reprezintă un concurs național  în cadrul căruia elevii își exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile și atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri. Parteneri în acest proiect, alături de ANA, sunt Ministerul Educației Naționale, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București, direcțiile județene de tineret și sport, organizații neguvernamentale și autorități locale.
    Secțiunile ediției a XIV-a sunt: eseu literar, arte vizuale (grafică, desen și fotografie), film scurt metraj, spot, sport (la nivel județean), iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerințe (tematică și dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului și a subiectului ales, acuratețea stilului, claritatea limbajului. Beneficiarii direcți ai concursului sunt 50.000 de tineri din învățământul preuniversitar (gimnaziu și liceu). Din fiecare județ/sector vor fi selecționate 10 școli (atât din mediul urban,cât și rural) cu învățământ gimnazial și cinci licee (atât din mediul urban, cât și rural) ce totalizează aproximativ 3.500 de elevi. Beneficiarii indirecți sunt cadrele didactie, familia, prietenii și societatea în general.
    În anul 2016, ANA a întreprins o serie de măsuri menite să stimuleze participarea elevilor din învățământul preuniversitar la activitățile proiectului. Astfel, ca și principale rezultate ale ediției precedente a concursului „Mesajul meu antidrog”, sunt amintite: 44 de județe și sectoare ale Municipiului București participante, 276 de lucrări evaluate la etapa națională, 2520 de elevi finaliști la etapa națională, 28 de lucrări câștigătoare, 28 de elevi premiați național, 40 de diplome acordate, 28 de tablete achiziționate, pentru premierea câștigătorilor celor 5 secțiuni ale ediției a XIII-a a concursului, la nivelul fiecărui județ și sector din București. Anul trecut, din Vrancea nu s-a câștigat nici un premiu la nivel național în cadrul concursului „Mesajul meu antidrog”. 
    Condiții de participare la ediția din acest an:
– Film scurt metraj (concursul este destinat doar elevilor de liceu, sunt acceptate numai producții de scurt metraj cu durata de 10-15 minute, circumscrise temei, filmele sunt creații originale, iar autorii sunt prezentați pe generic, nu se acceptă producții care induc un mesaj verbal sau video violent),
– spot antidrog (sunt acceptate numai spoturi video originale, cu durata de 30-60 secunde, circumscrise temei). Producțiile de film și spot vor fi prezentate juriului pe CD sau DVD, inscripționate cu numele producției, autorul, unitatea școlară și județul de proveniență. La faza națională vor fi promovate numai lucrările care au obținut locul I pe fiecare secțiune.
– Pentru proba de eseu literar condițiile sunt următoarele: lucrările nu trebuie să depășească 2 pagini, la 1,5 rânduri, cu caracter de 12, pe suport de hârtie și electronic.
– Pentru proba de arte vizuale condițiile tehnice sunt următoarele: pictură – acuarelă, tempera, guașe, tehnică mixtă – format A3/A4, grafică – tuș, creion – format A3/A4, fotografie. Dimensiunea maximă a fotografiilor participante va fi de 8 MB, format jpeg. Lucrările fotografice vor fi transmise în format electronic la adresa de email octavian.dupoi@ana.gov.ro . În lucrări de artă vizuală se vor promova mesaje pozitive evitându-se pe cât posibil cruci, seringi, cranii, schelete etc. Lucrările trebuie depuse până în data de 5 mai. Regulamentul concursului și foile de înscriere vor fi trimise consilierilor educaționali prin email.
    La conferința de lansare a Concursului Național „Mesajul meu antidrog”, ce a avut loc vineri, 10 februarie, în sala mare a Inspectoratului Școlar Vrancea, de la ora 11.30, au fost prezenți în jur de 20 de elevi de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. În cadrul acestui concurs, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești a câștigat acum câțiva ani o excursie la Năvodari,  Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu s-a remarcat întotdeauna la secțiunea de film a concursului, iar Liceul de Arte s-a prezentat întotdeauna foarte bine la secțiunea de arte. 
    La conferința de lansare a fost prezent Răzvan Candrea (FOTO), de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog – Vrancea. Acesta le-a vorbit tinerilor prezenți în sală despre riscurile dependenței de droguri și cum pot drogurile să-ți schimbe pentru totdeauna viața. „Drogurile au câteva căi prin care pot ajunge la nivelul creierului, unde odată ajunse acționează și dau tot felul de reacții. Prin prizarea drogurilor, schimbul se face la nivelul septului nazal, bogat vascularizat, drogurile ajung astfel în sânge, apoi la creier. Prin ingestie, schimbul se face la nivelul mucoasei stomacului, ajungând ulterior în sânge și apoi la creier. Prin administrare intravenoasă, drogurile ajung direct în sânge și mult mai rapid la creier. Nicotina dă o dependență asemănătoare cu cea dată de heroină, doar că în timp mai îndelungat. De droguri nu vă pot scăpa nici părinții nici banii. Dacă ajungeți dependenți și nu veți avea bani să vă susțineți dependența, veți comite fapte ilicite. Un tânăr se laudă în penitenciar că și-a tras casa pe nas, pentru că,  nemaiavând ce să vândă ca să-și procure droguri, și-a vândut casa. Drogurile acționează diferit. Unele pot inhiba sistemul nervos central, unele pot stimula activitatea sistemului nervos central, iar altele pot perturba sistemul nervos central. În raport cu situația anului 2015, în anul 2016 Vrancea a fost pe primul loc la condamnările de minori pentru consumul de droguri. În 2015, Vrancea înregistra 10 condamnări. În prezent, două persoane se află în penitenciarul Mândrești, condamnate  pentru operațiuni cu etnobotanice. Anul trecut, patru persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Focșani, pentru consum de droguri, în timp ce în anul 2015 se înregistrau 35 de prezentări. În anul 2016, în județele vecine Galați și Brăila au fost înregistrate 120-140 de prezentări la Unitățile de Primire Urgențe. Deși se consideră că în Vrancea consumul de droguri este redus, ne vin anual cazuri de la DIICOT Cluj, Iași, Constanța ale tinerilor consumatori vrânceni, care odată ajunși în marile orașe, eliberați de controlul părinților, își fac de cap. Se întâmplă mai cu seamă asta în sezonul estival sau în cel al festivalurilor de muzică”, le-a spus Răzvan Candrea,  elevilor prezenți în sala Inspectoratului Școlar Județean. Scopul concursului național „Mesajul meu antidrog” este de a stopa consumul de droguri și de a scădea vârsta de debut a consumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?