Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Conflict între Ambulanța Vrancea și asistentul social de la Sihlea din cauza unui bătrân fără locuință


Sandu Ene, un bărbat în vârstă de 75 de ani, a ajuns să fie cauza unui conflict între Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Vrancea și asistentul social de la Primăria Sihlea. Acesta din urmă spune că în cursul dimineții de ieri, o ambulanță l-ar fi „aruncat” în fața primăriei din comună pe bătrânul care fusese internat la Spitalul Județean. După spusele asistentului social Mariana Păun, din cadrul primăriei, bătrânul are domiciliul pe comuna Sihlea, însă nu a mai locuit în localitate de foarte mulți ani. Mariana Păun ne-a spus că bătrânul nu mai are nimic în Sihlea, doar câteva rude de gradul cinci, care nu vor să-l primească în grijă. Bătrânul avea la el, în momentul în care a fost adus la primărie, un bilet de externare de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, de la secția pneumologie, unde a fost internat pe data de 8 ianuarie și externat pe 16 ianuarie. La diagnosticul de externare scrie „pneumonie interstițială în rezoluție”, iar la diagnosticul secundar „rinosinuzită acută, CAZ SOCIAL”.
     „Azi dimineață (luni n.r.) ambulanța ne-a adus un pacient în vârstă de 75 de ani care figurează cu domiciliul pe Sihlea. Persoana respectivă este plecată din localitate de 30 de ani, dar a stat la Cotești la o fermă de animale. Ambulanța l-a lăsat la noi fără buletin, fără nimic altceva, avea o externare de la pneumologie. Am înțeles că acolo au fost duși cei fără adăpost și după aceea au început să-i distribuie în comune după vremea urâtă. El a avut casă de la părinți dar cu mulți ani în urmă, însă acum nu mai are nimic. Am fost la rudele de gradul cinci încolo să vorbesc cu ei și nu vrea nimeni să îl primească. Noi nu avem centre, nu avem nimic unde să îl ținem. Ce să facem, unde să îl ținem? Am anunțat poliția. Am vrut să îl ducem la o familie aici, dar bătrânul refuză să meargă, cred că are și ceva probleme psihice. Am sunat la psihiatrie să ne trimită o ambulanță să îl ducem undeva, că nu poți să îl lași afară la noapte. Cei de acolo au spus că să vadă, că mai durează. A fost adus și aruncat aici ca pe un obiect. Nu este normal așa ceva. Nu ne înțelegem cu el. Noi dacă aveam un centru ceva găseam imediat rezolvarea acestei situații, dar cum nu avem nimic, ce putem face?”, a spus Mariana Păun, asistentul social de la Primăria Sihlea.
    Pe de altă parte, cei de la Serviciul de Ambulanță Județeană Vrancea spun că bărbatul a fost dus în incinta primăriei Sihlea pentru că, la solicitarea medicului care l-a avut în grijă, asistentul social de la primărie i-ar fi spus acestuia că a găsit un adăpost. „Respectivul caz a fost preluat din secția TBC a Spitalului Județean de Urgență. În prealabil, medicul care l-a avut în îngrijire a luat legătura cu asistentul social din cadrul primăriei Sihlea, ulterior a făcut apel la Serviciul de Ambulanță. Serviciul de Ambulanță, echipajul de Dumbrăveni l-a preluat din secție, l-a transportat până în interiorul primăriei, unde l-a predat secretarului primăriei, unde a fost avizat atât pe fișa de solicitare a asistentului, cât și pe foaia de parcurs și a fost lăsat la secretarul primăriei. Ulterior, s-a luat legătura cu familia. Ce s-a întâmplat cu familia, cum a ajuns afară nu mai ține de serviciul nostru. Noi l-am predat în primărie unui reprezentant al primăriei, care ne-a consemnat prin ștampile pe fișe. Cert este că a fost din nou solicitat serviciul de ambulanță de către cei de la primărie, să-l transportăm iar la spital. L-a preluat alt echipaj care era de la Dumitrești de data asta și probabil va fi din nou adus la spital” a declarat dr. Vitalie Bețișor, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.
    Alina Cosma, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, a precizat că „este vorba despre un pacient care nici măcar nu avea nevoie de internare, care stă de vreo săptămână și ceva în spital. Trebuia externat de mult, dar date fiind condițiile meteo a mai fost ținut spitalizat. Am înțeles că doamna doctor care l-a avut în grijă a luat legătura de săptămâna trecută cu asistenta socială de la primăria Sihlea, iar aceasta i-ar fi spus că i-a găsit un adăpost acestui bărbat și să-l trimită pentru că au unde să-l ducă, dar se pare că respectivul nu vrea să stea acolo, ci vrea să plece la Cotești. Bărbatul a fost trimis la sigur, la asistenta socială, care-i găsise o locuință”.
     Mariana Păun, asistentul social de la Primăria Sihlea, ne-a mai spus că ulterior întrebărilor adresate de reporterii „Monitorului de Vrancea” la toate instituțiile implicate, bătrânul a fost luat spre seara zilei de luni de o ambulanță și dus din nou la spital, dar și că reprezentanții SAJ s-ar fi arătat deranjați de faptul că: „au intervenit cei de la Monitorul de Vrancea pentru a rezolva acest caz”. Important este că Sandu Ene nu stă pe drumuri, însă cert este și că Spitalul Județean nu este un Cămin de bătrâni, iar soluția pe termen lung în acest caz este tot la asistența socială.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?