Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO : Proiectele de reabilitare a drumurilor județene, BOICOTATE de guvernanții tehnocrați


Consiliul Județean Vrancea a demarat în anul 2008 un amplu program de reabilitare și modernizare a drumurilor județene. Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a făcut ieri o scurtă prezentare a rețelei de drumuri județene, care are o lungime de 730 de kilometri, și a arătat eforturile deosebite făcute de administrația județeană pentru a menține această rețea de drumuri circulabilă și pentru reabilitarea și modernizarea unei părți importante din această rețea de drumuri. Reacția vine în urma încercărilor tendențioase ale unei gazete galben-portocalii de minimalizare a eforturilor făcute de președintele Marian Oprișan pentru finalizarea proiectelor. „Începând cu anul 2008 s-au realizat lucrări de modernizare pe 17 obiective, au fost finalizate și recepționate la terminarea lucrărilor, 15 drumuri în lungime de 168 de kilometri și două poduri care au fost reabilitate și consolidate. Toate acestea au o valoare de 234 milioane de lei. La această dată, sunt opt obiective de investiții aflate la finanțare în cadrul PNDL, în valoare 210 milioane de lei, din care avem două drumuri județene în lungime de 52,8 kilometri, respectiv DJ 205 D Valea Sării-Năruja-Nereju-Brădăcești și DJ 205 E Vidra-Vizantea-Cîmpuri și șase poduri. De asemenea, programul de modernizare cuprinde obiective de investiții aflate în diverse stadii de execuție, deoarece suntem obligați să le promovăm spre finanțare din cauza stării tehnice și a vechimii însemnate a rețelei de drumuri județene. Avem 7 obiective în execuție din care două drumuri, DJ 204 E Focșani-Petrești-Mircești și DJ 111Fetești-Gura Văii și cinci poduri. Valoarea acestor ultime investiții este de aproape 45 de milioane de lei”, a afirmat Romeo Iordache. Acesta a adăugat că au fost promovate la finanțare alte 10 obiective de investiții din care 8 drumuri în lungime de aproximativ 70 de kilometri și 2 poduri, în valoare totală de peste 212 milioane de lei. „Aceste investiții se află în diverse stadii de evaluare a ofertelor”, a precizat Romeo Iordache.

MDRAP solicită sistarea a 7 investiții pe motiv că s-au epuizat fondurile

    Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea a amintit că, anul acesta, președintele Marian Oprișan a purtat o vastă corespondență cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), corespondență prin care a arătat necesitatea continuării finanțării unor obiective de investiții. În luna iunie, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a trimis o adresă vicepremierului Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin care solicită includerea la finanțare a 17 obiective de investiții și alocarea sumei de 60 de milioane de lei pentru acestea. De asemenea, Iordache a mai anunțat că MDRAP a trimis adrese prin care solicită sistarea a 7 investiții pe motiv că s-au epuizat sursele de finanțare. „La prima rectificare bugetară, cea din luna iulie, am constatat, spre surprinderea noastră, că ni s-au luat bani, deși ar fi trebuit să primim banii mai sus amintiți. În luna septembrie, Consiliul Județean primește șapte adrese prin care MDRAP solicită sistarea a șapte obiective de investiții, pe motiv că s-au epuizat fondurile alocate anul acesta. Dacă aceste lucrări ar fi sistate, ar presupune lucrări de conservare, dar acestea sunt foarte scumpe și trebuie suportate de beneficiar, dar Consiliul Județean nu are acești bani. De aceea, Consiliul Județean a solicitat ca aceste investiții să nu mai fie sistate decât pe perioada de iarnă. Sistarea lucrărilor presupune o deteriorare a lucrărilor aflate în stadiul fizic la acea perioadă”, a spus Romeo Iordache. Acesta a dat ca exemplu DJ  205D, Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești, drum la care nu puteau fi sistate lucrările deoarece ar fi însemnat deteriorarea lucrărilor, motiv pentru care constructorul le-a continuat.

Marian Oprișan a solicitat 66 milioane de lei pentru lucrările de la DJ 205 D

    Romeo Iordache a reamintit că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice alocarea sumei de 66 de milioane de lei pentru plata lucrărilor de reabilitare a drumului județean  DJ 205D, Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești.
La începutul acestei luni, președintele Marian Oprișan a declarat că Guvernul condus de Dacian Cioloș a blocat finanțările la toate investițiile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Oprișan a precizat că din acest motiv, investiții majore cum sunt lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 205D, Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești, nu au mai fost decontate deși lucrările au fost realizate aproape în totalitate. „Guvernul Cioloș a sistat finanțările la proiectele de investiții. În acest moment, drumul județean 205 D are un deficit de 10 milioane de lei din cauza incompetenței și a faptului că acest guvern a stopat investițiile prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, a afirmat Marian Oprișan.

Lucrările de reabilitare a DJ 205 D, finalizate în luna decembrie

    Vă reamintim că lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 205D, Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești, vor fi finalizate la începutul lunii decembrie, după cum a anunțat conducerea companiei UMB Spedition, cea care a executat lucrările. Însă, guvernul nu a mai alocat fonduri pentru plata lucrărilor, facturile restante fiind în acest moment de 10 milioane de lei. „Estimăm că la începutul lunii decembrie întreaga lucrare este finalizată și se poate face recepția tehnică a acestei investiții. Sunt 34 de kilometri de drum pe care am construit în jur de 3.500 metri de ziduri, 2.200 metri de ziduri consolidate și armate, 25 de podețe, 4 poduri, 7575 mii de metri cubi de gabioane, peste 150 mii de metri cubi de umpluturi, straturile de asfalt, stratul de uzură și multe alte lucrări care arată cât de complexe sunt lucrările la acest drum. Lucrările sunt unele complexe, la fel de complexe ca și cele de modernizare a DN 2D Focșani – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc”, a precizat inginerul Åžtefan Åžerbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?