Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

VIDEO și GALERIE FOTO : S-a strigat DEMISIA Guvernului în curtea Spitalului Județean Focșani


Zeci de angajați din sistemul sanitar vrâncean au protestat ieri în cadrul unui miting în fața Spitalului Județean Focșani. De la tehnicieni ai sistemului informatic, infirmieri sau asistenți cu state vechi în spital și până la doctori cu diferite specializări, toți au fost prezenți ieri dimineață în curtea spitalului, pentru un miting de două ore, în care și-au putut scanda durerea de a lucra într-un sistem care nu le  mai oferă nici o altă satisfacție, în afară de recunoștința pacienților care trec prin mâinile lor. „Banii vorbesc și lipsa lor ne aduce în stradă din nou. Vreau să vă spun că n-am vrut niciodată să facem gesturi de felul ăsta, pacienții ne vor alături de ei, la patul lor, dar ordonanțele de salarizare nu fac altceva decât să ne scoată în stradă, umilințe peste umilințe, printre toate categoriile de personal. Suntem din ce în ce mai puțini, avem responsabilități din ce în ce mai mari, banii sunt așa cum sunt și mai mult decât atât, Ministerele Muncii, cel al Sănătății și cel de Finanțe ne umilesc. Astea sunt motivele pentru care ieșim în stradă. Astea sunt motivele pentru care unii dintre noi sunt din ce în ce mai surmenați, mai obosiți, mai epuizați, astea sunt motive pentru care una dintre colegele noastre de la Sibiu a murit de oboseală, din cauza lipsei de personal. Asta este realitatea cruntă cu care ne confruntăm, oameni din ce în ce mai puțini, mai hăituți de responsabilități, cu posibilități din ce în ce mai puține de a face față nevoilor de la patul bolnavului. Suntem cei care suferim când pacienții ne reproșează, suntem într-un sistem neglijat de atâta timp, facem parte din categorii de personal a căror responsabilitate nu este recunoscută de nimeni, avem colegi care au fost eliminați din ordonanțele de salarizare și au salarii foarte mici, iar pentru toți aceștia și umilințele la care suntem supuși vreau să cerem demisia Guvernului! Nu contează gradul profesional. Nu contează că suntem medici, asistenți, infirmieri sau orice altceva în acest sistem al sănătății, astăzi vom fi uniți și ne vom cere drepturile. Ziua de 19 octombrie 2016 este una importantă pentru tot ceea ce înseamnă sistemul sanitar și de asistență socială. Este ziua în care ne cerem drepturile și nu mai acceptăm jumătăți de măsură”, s-a putut auzi de la microfonul liderului de sindicat Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu.

    Strânși unii lângă alții de frig, dar mai ales de deznădejde, toți cei de față au purtat pancarte pe care se puteau citi cuvinte ca: BANI PENTRU SALARII, DEMISIA sau VREM RESPECT NU UMILINȚĂ și au strigat în cor DEMISIA GUVERNULUI!
    „Muncesc în Spitalul județean de 20 și ceva de ani, dar credeți-mă că nu mai sper în nimic bun, nu mai cred în schimbare. Mă doare să spun că mi-aș dori să pot da timpul înapoi și să pot să fac altceva. A trecut prea mult timp, s-a strâns prea multă sărăcie, prea multă neînțelegere, încât nu pot să mai cred că va fi vreodată altfel. La început am fost indignat, am încercat să iau atitudine alături de alți colegi ai mei, am vrut să schimbăm ceva pentru a fi și noi apreciați așa cum se cuvine, dar totul e neschimbat… Nimeni nu se întreabă cu ce resurse ne descurcăm noi pentru a le ajuta mama bolnavă, poate copilul accidentat, poate sora care și-a descoperit recent o boală… Nimeni nu se întreabă cum ajungem noi la sfârșitul programului acasă, dacă mai suntem în stare de ceva… Parcă prea puțini mai înțeleg faptul că atunci când nu ai sănătate se produce o breșă în tot ceea ce-i înconjoară. Iubesc meseria asta și i-am dedicat mai bine de jumătate din viața mea, dar nu mai cred în schimbare, nu mai am nici o tragere de inimă”, ne-a spus unul dintre asistenții vechi ai spitalului, prezent la miting.
    În mulțime am putut găsi și angajați de la centrele de bătrâni, iar pe chipurile acestora am citit revolta, tristețea și frustrarea de a fi excluși din tot ceea ce ar putea însemna recunoașterea salarială. „Simt că nu ne ia nimeni în serios, deși în meseria noastră este vorba despre foarte multă responsabilitate și de foarte multă muncă fizică. Noi suntem cei care avem grijă de bătrânii societății, de care nu mai are nimeni grijă, noi îi ajutăm să se îmbrace sau să se dezbrace, noi îi hrănim, noi le dăm medicamentele, noi le purtăm de grijă, iar atunci când, din nefericire, se întâmplă să moară, tot noi le ținem lumânarea. Nu contează dacă asta se întâmplă după program, sau dacă ai noștri ne așteaptă acasă cu masa pusă, noi stăm acolo la căpătâiul lor, că poate nu mai au pe nimeni. Ne-am ales meseria asta, dar multe lucruri le facem din omenie… și atunci te întrebi  de ce oare își bat guvernanții joc de omenia noastră?”, ne-a spus un angajat de la un centru de bătrâni.

    La nivel național au avut loc ieri acțiuni de protest în toată țara cu suspendarea activității între orele 8-10.  Acțiunile de protest au fost demarate în urmă cu o lună de către Federația Sanitas, fiind astfel organizate în zilele de marți manifestații denumite generic „O marți a Sanitas”. Pe 20 septembrie a fost Ministerul Sănătății și pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe. Revendicările Federației Sanitas sunt: Extinderea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activități veterinare,  corectarea discriminărilor / inechităților salariale produse de O.U.G. nr. 20/2016 și O.U.G. nr. 43/2016, includerea în anexele O.U.G. a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: ASISTENȚĂ SOCIALÄ‚, UNITÄ‚ÈšI MEDICO-SOCIALE, PERSONAL TESA, D.S.P., CREȘE, calcularea sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare, reașezarea valorică a salariilor pentru unitățile clinice și neclinice, promovarea unei Legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii nr. 284/2010.
    Dacă nu se va ajunge la o soluție cu autoritățile pe Legea salarizării unitare, pe 31 octombrie va începe o grevă generală pe perioadă nedeterminată.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?