Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Fundația „Cartea Călătoare” lansează PRIMELE MANUALE DIGITALE din România accesibilizate PENTRU NEVĂZĂTORI


Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a realizat o nouă premieră națională: primele manuale digitale din România accesibilizate pentru nevăzători. Proiectul, inițiat în parteneriat cu Editura CD PRESS, a fost finanțat din fonduri private. Cele două manuale digitale vor fi lansate mâine, la ora 14.00, la sediul Școlii pentru deficienți de vedere din București, strada Austrului, nr. 33, și vor fi prezentate de  Mircea Bucur, președintele fundației focșănene. Acesta va prezenta manualul de „Matematică și explorarea mediului” de clasa a IV-a și cel de „Muzică și mișcare” pentru clasa a II-a, precum și modul în care pot fi utilizate de elevi și profesori.
    Mai mult, cei prezenți, printre care și reprezentanți ai Ministerului Educației și nu numai, vor afla despre problemele cu care se confruntă elevii și profesorii nevăzători în procesul educativ, despre metodele de accesibilizare a informației pentru nevăzători și despre rolul codurilor naționale și internaționale de transcriere a materialelor tehnice în Braille.

Totodată, cu acest prilej Mircea Bucur va prezenta noile tehnologii asistive  care permit lectura facilă a acestor materiale. „În general, manualele de matematică, cele din domeniul tehnic și muzical nu au fost accesibilizate pentru nevăzători din două motive: Codul de transcriere în Braille a notației matematice nu era unic pe țară, iar Codul muzical nu era cunoscut încă în România; al doilea motiv constă în faptul că tehnicile de accesibilizare a textelor tehnice și muzicale sunt foarte complicate. Pe baza Codului matematic și muzical, Fundația Cartea Călătoare a reușit să realizeze primele două manuale digitale – manuale ce ne-au fost puse la dispoziție de Editura CD PRESS – ca model pentru accesibilizarea, în viitorul  sperăm apropiat, a tuturor manualelor de acest gen. Manualele au fost convertite în Braille, dar pentru cel de matematică am făcut și o versiune audio-Daisy, pentru a facilita elevilor înțelegerea noțiunilor abstracte prin explicații cât mai simple. Din păcate, manualele s-au realizat mai greu pentru că le-am realizat din resurse proprii. Realizarea lor costă destul de mult, dar nu putem estima deocamdată cât pentru că s-au stabilit proceduri noi, care nu pot fi încă evaluate. Aceste două manuale digitale le-am realizat experimental. Sperăm ca în viitor Ministerul Educației să finanțeze accesibilizarea acestor manuale foarte utile pentru elevii și profesorii nevăzători”, a declarat Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani.
    În cadrul evenimentului de mâine, participanții vor avea prilejul să vizioneze sau să exploreze tactil manualele tipărite în Braille și graficele tipărite în relief.
Totodată, vor asista la demonstrații practice care vor prezenta utilitatea echipamentelor asistive pentru studiul individual și la clasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?