Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Situaţie aberantă! Aproape 200 de copii cu afecţiuni neuropsihice, fără medic


   Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea se confruntă de ceva vreme cu o situație aberantă, care scoate din bugetul instituției bani grei. Deși legislația în vigoare prevede dreptul copiilor la asistență medicală gratuită, copiii cu dizabilități neuropsihice ocrotiți în sistem nu beneficiază de așa ceva. Motivul? În Spitalul Județean nu există de luni bune medici specialiști în neuropsihiatrie infantilă (NPI), iar medicii de familie nu au dreptul de a prescrie medicamente neuroleptice. „Pe tot parcursul timpului de când a survenit această situație, copiii cu afecțiuni neuropsihice au beneficiat de serviciile Clinicii medicale de neuropsihiatrie infantilă Buzău și Spitalului Obregia București. De asemenea, am beneficiat de sprijinul medicului Ana Fianu care, chiar dacă s-a pensionat, ne-a prescris rețete. Rețetele însă, a trebuit să le cumpărăm, iar consultațiile și referatele eliberate de medici să le plătim, totul ca să nu lăsăm copiii fără tratament”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea. Se pare, însă, că de luni, această situație se va rezolva, managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, declarând că un medic NPI își va începe activitatea și un altul urmează să fie angajat. Din cei 900 de copii aflați în sistemul vrâncean de protecția copilului, 220 sunt cu dizabilități, 195 dintre aceștia având afecțiuni neuropsihice.

    De o perioadă de timp, pentru copiii cu afecțiuni neuropsihice din sistemul vrâncean de Protecția Copilului, aflați fie în centre, fie la asistenți maternali, nu mai există un medic specialist în neuropsihiatrie infantilă (NPI) în Policlinică sau în Spitalul Județean, care să îi consulte și să le prescrie rețete gratuite sau compensate. Cu toate acestea, conducerea DGASPC Vrancea a depus mari eforturi ca acestor copiii să le fie asigurate tratamentele fără întrerupere, acest lucru însemnând un efort extrem, atât fizic cât și financiar.
   Pe lângă faptul că acești 195 de copii cu afecțiuni neuropsihice au trebuit să fie transportați fie la Clinica medicală de neuropsihiatrie infantilă Buzău, fie la Spitalul Obregia București, unde medici cu suflet au avut toată deschiderea să-i primească și să-i consulte, rețetele prescrise de aceștia au trebuit să fie cumpărate cu banii jos. „Până la sfârșitul anului trecut a existat o secție de neuropsihiatrie infantilă la Dumitrești. Pe tot parcursul funcționării acesteia, am avut o colaborare foarte  bună, copiii din sistemul de protecția copilului beneficiind atât de tratament de specialitate cât și de internări când situația o impunea. Mai mult, până în toamna anului 2013, în cadrul Policlinicii Focșani era angajat medicul de neuropsihiatrie infantilă Ana Fianu, cu care DGASPC Vrancea a avut o colaborare foarte bună și care a monitorizat starea de sănătate a tuturor copiilor cu probleme. Întrucât doctorița Fianu s-a pensionat, am fost puși în situația de a identifica soluții alternative”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
    Astfel, DGASPC a înaintat o adresă către Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” prin care s-a solicitat comunicarea unui medic NPI în vederea continuării tratamentelor de specialitate necesare copiilor. De asemenea, s-a discutat cu managerul Spitalului, Constantin Mîndrilă, a cărui preocupare prioritară a devenit aceea de a găsi și angaja un astfel de medic. „Menționez că toate preocupările noastre, care au vizat în principal identificarea unui medic NPI, care să presteze în cadrul Policlinicii, au avut la bază considerente financiare. Dacă un medic psihiatru angajat al unei unități sanitare de stat poate prescrie rețete compensate sau gratuite, contractarea de servicii specializate ale unui medic care prestează în regim privat înseamnă prescrierea de rețete ce trebuie achiziționate cu plata integrală. Pe tot parcursul timpului de când a survenit această situație, copiii cu afecțiuni neuropsihice au beneficiat de serviciile Clinicii medicale de neuropsihiatrie infantilă Buzău și Spitalului Obregia București. De asemenea, am beneficiat de sprijinul medicului Ana Fianu care chiar dacă s-a pensionat, ne-a prescris rețete”, a detaliat Daniela Nicolaș.

Eforturi disperate pentru respectarea dreptului copilului la asistență medicală gratuită

    În paralel cu toate acțiunile amintite mai sus, conducerea DGASPC Vrancea a transmis către Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea adrese repetate prin care a cerut sprijin pentru găsirea unui medic specialist în neuropsihiatrie infantilă, tocmai pentru respectarea dreptului legiferat al copiilor la asistență medicală gratuită! De asemenea, a solicitat oferte de la cabinetele particulare ale medicilor NPI, însă „sumele pentru consultații la aceștia se ridică la câteva sute de lei de copil, respectiv eliberarea unor rețete ce trebuie achitate de DGASPC integral, iar noi avem 195 de copii cu probleme NPI. La un moment dat ne-am confruntat și cu o situație aberantă. Întrucât numărul mare de copii care aveau nevoie de evaluare a depășit puterile doctoriței Fianu, care pe lângă copiii noștri avea obligația să vadă și copii din familii, pentru că atunci încă nu se pensionase, doctorul Enache de la Clinica din Buzău s-a oferit să vină aici absolut voluntar, să-i evalueze pe parcursul a două zile, tocmai ca să nu mai transportăm noi copiii acolo. A venit, i-a evaluat, le-a prescris rețete și… Când ne-am dus la farmacii să le luăm, ne-am trezit că nu ne pot fi eliberate gratuit sau compensate pentru că medicul care le-a prescris nu e din Vrancea, ci din Buzău. Din Buzău, de asemenea, nu le-am putut lua pentru că copiii figurează cu domiciliul în Vrancea”, a explicat Daniela Nicolaș, precizând că în momentul de față, copiii sunt duși pentru evaluări și consultații la Clinica din Buzău, la Spitalul Obrejia din capitală, dar și la doctorița Fianu, toți aceștia nepercepând taxă pentru consultație. „În schimb, rețetele le plătim integral. Pe luna decembrie au fost cheltuiți numai pentru rețetele acestor copii 4000 de lei. Pentru referatele eliberate și alte consultații ce s-au impus încă 4500 lei, adică în total 8500 lei”, a detaliat directorul general al DGASPC Vrancea. „Putem pune la dispoziție oricui dorește toate documentele care să ateste eforturile depuse în tot aceast timp, în găsirea unui medic care să acorde rețete gratuite și compensate”, a concluzionat Daniela Nicolaș.

De luni, Spitalul Județean va avea medic NPI

    Se pare însă că începând de luni, toate aceste necazuri se vor termina pentru că în sfârșit, în Spitalul Județean va fi angajat un medic specialist NPI. Contactat de reporterii noștri, managerul instituției, Constantin Mîndrilă, a declarat că „acest lucru este absolut sigur”. „De luni, medicul specialist NPI Șoană își va începe activitatea. De asemenea, am contactat încă un medic specialist NPI care lucrează acum în Suedia, dar care a confirmat că dorește să se întoarcă în Focșani unde va și rămâne și și-a exprimat disponibilitatea de a se angaja la Spitalul Județean, evident în urma parcurgerii tuturor etapelor impuse de lege”, a afirmat Mîndrilă
    Cu alte cuvinte, colaborarea permanentă dintre conducerea DGASPC cu managerul Spitalului Județean, precum și interesul susținut al acestuia în găsirea unui medic cu această specializare, se pare foarte rară, au dat roade, fapt ce vine realmente în sprijinul celor 195 de copii cu afecțiuni neuropsihice ocrotiți în sistemul vrâncean de protecția copilului, ba chiar și a celor aflați în familii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?